×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Mastiha продукти

Показани са 1-14 от общо 14 артикул(а)

Mastihashop – докосване до аромата и чудодейните лечебни свойства на мастихата от остров Хиос


Mastihashop
ви приветства с „Добре дошли на приказния егейски остров Хиос“. Истински гръцки рай, дом на удивителното мастихово дърво (Pistacia lentiscus), отделящо ароматна смола мастиха (мастикс, медицинска дъвка, „сълзите“ на Хиос, арабска дъвка, лентиск). То вирее само тук и от над 2 500 години се смята за изключителен продукт с широко приложение, както в медицината, така и в сладкарството. Мастихата се използва като средство за лечение и облекчаване най-вече на стомашни проблеми, част е от някои любими гръцки спиртни напитки, притежава удивителен аромат, а терапевтичните й свойства са наистина забележителни. 

Тук е моментът да уточним, че поради сходното звучене, някои хора бъркат смолата мастиха със спиртната напитка мастика. Последната се отличава с отчетлив аромат на анасон, сходен на смолата мастиха, като анасонът е значително по-евтина и достъпна версия за ароматизиране. В Гърция мастихата от Хиос се влага в някои традиционни напитки като узо и ципуро.

Мастихата от Хиос от столетия се използва като лечебно средство в Гърция, но днес тя е призната и от Европейска агенция за лекарства (ЕМА) като официално лекарствено средство от растителен произход. Според ЕМА мастихата е ефективно лекарство при следните неразположения: стомашно чревни заболявания и наранявания, както и при възпаления на кожата. Нейният  химичен състав все още се изследва, като вече са открити над 70 химични вещества с лечебни свойства.

Днес, векове след разкриването на тайната на мастихата, гръцката компания Masticshop продължава своето пътешествие по света, винаги започвайки от 24 села на Хиос. Тези села, характеризирани като традиционни или запазени селища, са Агиос Георгиос, Армолия, Вавили, Веса, Вуно, Елата, Екзо Дидима, Толопотами, Тимиана, Каламоти, Калимасия, Катарактис Лити, Меса Дидима, Места, Мирмиги, Ненита, Нехори, Олимпи , Пагида, Патрика, Пирги и Флация. В многонационалната и колоритна среда на Източното Средиземноморие, мастихата продължава своето пътуване във времето, обединявайки хора и култури, обменяйки опит и вярвания. 

Натуралните „сълзи“ от смола на мастиха – гърците ги наричат „сълзи“, защото носят радост, защото лекуват, влизат в състава на разнообразната продуктова листа на Masticshop: медицински дъвки, мастиха на прах, хранителни добавки на капсули, етерично масло, мастихова вода, традиционни сладкарски изделия – локум, сладка, паста, ликьори, шоколади, сладкиши и бисквити, маслиново олио с мастиха, дипове и апетайзери, козметика за лице, коса и тяло, продукти за орална хигиена. Те вече са достъпни и на българския пазар, повод за едно ново пътуване из ароматите и вкусовете на Средиземноморието.


Славата на мастихата от остров Хиос

Мастихата от остров Хиос е известна като ефективна съставка при лечение на стомашни болки, стомашни разстройства, храносмилателни проблеми, гастралгия и стомашни язви от древни времена. Медицински рецепти от Древността и Средновековието, написани от лекари и ботаници, я препоръчват като надеждно средство за разстройства на стомашно-чревната система.

Според последните клинични проучвания, Chios mastiha има доказано действие срещу Helicobacter pylori, допринася положително за предотвратяване и лечение на симптомите на болестта на Крон и представлява най-естественият начин за облекчаване на пептични язви.


Свойства и полезност

  • Антимикробна активност на есенциалното масло от мастиха

Научните доказателства потвърждават благоприятното действие на мастиха при заболявания на стомашно-чревната система, приноса й за устната хигиена, значителното й антимикробно и противовъзпалително действие, както и факта, че тя представлява естествен антиоксидант. Освен това мастихата от Хиос допринася за заздравяването на рани и регенерацията на кожата.

Заключенията от тези проучвания потвърждават важната антимикробна и противогъбична активност на мастихата, което насърчава използването й като компонент на фармацевтични и други продукти за защита и грижа.

  • Мастиха за орална хигиена и стоматологични изследвания

Според Херодот и Диоскорид хиоската мастиха е полезна за оралната хигиена, факт, който без съмнение се дължи на нейното антимикробно действие срещу много орални патогени.

Многобройни опити са показали връзката между Chios Mastiha и антиплаковите ефекти, хроничния пародонтит, превенцията на кариеси,  премахването на неприятна миризма в устата, гингивит и заболявания на венците, както и други състояния.

  • Мастиха за храносмилателната система

Използвана от Древността, мастихата от Хиос е добре известна със своите лечебни ефекти върху стомашно-чревната система, с различни медицински приложения за състояния като диспепсия и стомашни и пептични язви. От векове тя е ценена и в арабските страни за традиционно лечение на коремна болка. 


Мастиха в козметиката

Най-модерната козметична линия на mastihashop се основава на уникалните антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни ползи на Chios Mastiha върху грижата за кожата, чиято употреба е категорично документирана в международни медицински научни издания.

Още през 19-ти век Френската фармакопея споменава Chios Mastiha като компонент срещу няколко кожни заболявания, поради антимикробните й свойства. Така тя намира своето място в множество приложения, които се изпозлват и до днес, включително препарати за възпалена кожа, кремове против кожни раздразнения и др. 


Мастиха като защитен фактор срещу атеросклероза

В днешно време има засилен научен интерес към природните антиоксиданти като защитни фактори срещу атеросклероза. Това са вещества, които поради състава си осигуряват защита срещу образуването на атеросклеротични плаки, предотвратявайки риска от атеросклероза и сърдечни заболявания.

Изследователската дейност в тази област все още е в експериментален етап. Досега обаче публикуваните резултати са много обнадеждаващи и препоръчват потенциалната употреба на мастихата като естествен антиоксидант.


Дървото Мастиха

Мастихово дърво или лентиск (Pistacia Lentiscus от семейство Anacardiaceae) е вечнозелено дърво, високо 2-3 метра, което се развива много бавно и израства напълно след 40-50 години, като в зряла възраст достига до 5 метра височина. Продължителността на живота му е повече от 100 години, но не може да произведе смола мастиха по-рано от петата или шестата година от живота си. Максимален добив достига след петнадесетата година.

Дърветата мастиха и подобни разновидности на това семейство са съществена част от растителността от типа „маки“, срещаща се в средиземноморските страни, но само в дървото от Хиос природата предлагат тези скъпоценни „сълзи“ на мастиха.


Отглеждането

В средата на януари и през целия февруари гръцките фермери подрязват долните клони, за да придадат специфична форма на дървото и да създадат проходи за циркулация на въздух и светлина, както и за изсъхване на смолата. Преди процеса на издълбаване на кората на дървото и събирането на мастиха, земята около ствола трябва да бъде почистена от други растения. По този начин от средата на юни до началото на юли се извършва изравняване на почвата, така че всички капки мастиха, които могат да паднат на земята, да могат лесно да се съберат.

„Кентос“, както се нарича издълбаването на малки белези върху кората на мастиховото дърво, е най-важният етап в производството на смолата. Започва през юли и продължава през целия август, понякога дори до края на септември.


Традиция

Заслужава да се отбележи, че процесът на производство на мастиха е останал практически непроменен във времето, нещо, което го свързва неразривно с историческата традиция на южен Хиос.

От 1997 г. Chios mastiha е идентифициран като продукт със защитено наименование за произход (ЗНП), предмет на Регламент № 123/1997 (L0224/24-1-97) на Европейския съюз и е регистриран в съответния общностен списък на ЗНП продукти.


Малко история

  • В Древността прочути лечители като Хипократ, Галинос и Диоскурид открили лечебните свойства на мастиха, която те нарекли „лентиска смола“.
  • В римско време император Хелиогабал за първи път смесва масло от мастиха с вино и го нарича "вино от мастиха". 
  • През византийския период мастиха е сред малкото изнасяни луксозни стоки на Константинопол, донасяйки 120 000 златни монети в императорската хазна на управителя на острова.
  • С идването на генуезците на Хиос, търговията с мастиха се разраства, отваряйки пазари на Изток и Запад. Мастихата пътува до Ереван, Кипър, Родос, Венеция и Лондон - градове, в които са се смесили цивилизации, хора, религии и вкусове.
  • По време на периода на Османската империя Masticohoria (селата, произвеждащи мастиха) преживяват период на голям просперитет, въпреки че са били задължени да изпращат най-доброто качество на мастиха в Константинопол, като харемът на султана е най-известният й консуматор.
  • Според Йохан Михаел Ванслебан, немски теолог и пътешественик от средата на 17-ти век, знатните египтяни са натривали своите съдове с мастиха, за да придадат на водата по-приятен вкус.
Продуктът беше успешно добавен в любими.