×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Нийм
Нийм - една от най-мощните детоксикиращи билки
Нийм (Azadirachta indica) е вечнозелено дърво, един от двата вида в рода Azadirachta, семейство Meliaceae (Махагонови). Познато е още като мелия, индийски люляк, мелия азадирачта. В Източна Африка го наричат мuarubaini – в превод от езика суахили „дървото на 40-те“, т.е. лекува 40 различни заболявания. Нийм е известен и употребяван с лечебни цели още преди 5000 години. Считан е за една от най-важните и прилагани билки в Аюрведа заради широкия си спектър на действие. В Чарака Самхита – най-древният текст, посветен на Аюрведа, билката се описва като Sarva Roga Nivarini – „това, което притиска болестите до стената“ или Arishtha – „облекчителят за болести“. Според древните митове и легенди растението придобило чудодейните си свойства, след като било благословено с капка амброзия Amrita от чашата на безсмъртието. Днес е едно от най-ценените растения в природната медицина и влиза в състава на много хранителни добавки.

Произход и разпространение

Растението произхожда от Индия, Пакистан и Бангладеш. С днешна дата е разпространено в районите с тропичен и субтропичен климат на Индия, Мианмар, Бангладеш, Шри Ланка, Малайзия и Пакистан, много части на Африка, островите на Иран. На доста места е застъпено култивирането му, като целта е създаване на повече насаждения, от които се получава лекарствена суровина. Ниймът има широка приспособимост и най-добре се развива при полувлажни до полусухи и сухи климатични особености. Расте при температура от 1° до 49° C, въпреки че предпочита между 28 и 38 градуса. Издържа на продължително засушаване – в пустинята Тар в Пакистан толерира само 113 мм. валежи годишно. Azadirachta indica се развива на надморска височина от 0 до 1500 m., но като цяло предпочита по-ниските зони. Адаптира се към различни почви – глинести или песъчливи, солени или алкални. Дълбоката му мощна коренова система го прави функционален вид на сухи, каменисти, плитки и варовити почви, като достига до подпочвените води и максимално извлича хранителни вещества. Така дървото подобрява плодородието и капацитета на задържане на вода на местата, където се среща. Описание на растението Мелия азадирачта е бързорастящо дърво, а продължителността му на живот е около 200 години. На височина достига до 15-20 м, рядко повече. По начало дървото е вечнозелено, но при тежко засушаване може да загуби всичките си листа. Короната му достига до 15-20 м. в диаметър – гъста, овална, съвършено закръглена. Кората е сива и груба. Листата са перести, дълги от 20 до 40 см., като се състоят се от 20-30 по-малки тъмнозелени листенца. Те имат добре изразена централна листна вена, която е по-светла на цвят и има симетрично разположени разклонения. Малките листенца са с продълговато-елипсовидна форма, вълнообразно нарязани и с остър връх. Краят им в противоположна посока също е остър и преминава в къса дръжка. Листата на нийма са вероятно една от най-горчивите билки, срещани в природата – дори само помирисването остава горчив вкус в устата. Силната горчивина е причина билката да се прилага за пречистване на червата, черния дроб и кожата. Цветовете са много дребни, бели, събрани във висящи съцветия, подобни на люляк – оттук и името индийски люляк. Те са ароматни и разполагат с пет венчелистчета. Плодовете са костилкови, маслиноподобни на външен вид и гладка повърхност. Костилката съдържа от 1 до 3 семенца, оцветени в кафяв цвят. За медицински цели се използват основно листата, кората и семената на дървото, по-рядко цветовете, корените и плодовете.

Състав

Първите химически изследвания на нийм са извършени още през 1919 г. от индийски фармацевти, които изолират киселинния агент в маслото на растението, който наричат маргозова киселина. Същинските химически изследвания обаче се състоят през 1942 г. с изолиране на трите активни съставки, а именно – нимбин, нимбидин и нимбинен. През 1963 г. индийски учен задълбочено изследва химията на активните принципи на нийм. Изолирани и характеризирани са няколко съединения. Основната им характеристика е, че повечето от тях са химически сходни и биогенетични деривати на тетрацикликтерпени. Те също се наричат ​​лиминоиди (azadirachtin, meliantrol, salanin и др.) Подобни горчиви принципи се срещат и при други ботанически видове като Rutaceae (лимони, грейпфрут, портокали) и Simaroubaceae.

Листа

Листата на нийма, които основно влизат в състава на много хранителни добавки, са богати на кверцетин (флавоноид) и нимбостерол (β-ситостерол), както и лиминоиди (нимбин и неговите производни). Кверцетинът (полифенолен флавоноид) има антибактериални и противогъбични свойства. Това може да обясни лечебните свойства на листата на нийма при рани и краста. Прясно узрелите листа дават миризливо вискозно етерично масло, което проявява противогъбично действие. Основните съставки на листата на нийм включват протеини (7,1%), въглехидрати (22,9%), минерали, калций, фосфор, витамин С, каротин и др. Te, също така, съдържат глутаминова киселина, тирозин, аспарагинова киселина, аланин, пралин, глутамин и цистин като аминокиселини и няколко мастни киселини (додеканова, тетрадеканова, елкозанова и др.). Освен това етеричното масло, състоящо се от производни на сесквитерпен, съдържа нимбостерол и флавоноиди като кемпферол, мелицитрин и др. Цветята също така дават восъчен материал, състоящ се от няколко мастни киселини, а именно бехенова (0.7%), арахидова (0.7%), стеаринова (8.2%), палмитинова (13.6%), олеинова (6.5%) и линолова (8.0%).

Кора

Кората на ствола съдържа нимбин (0,04%), нимбинин (0,001%), нимбидин (0,4%), нимбостерол (0,03%), етерично масло (0,02%), танини (6,0%), горчив принцип маргозин и 6-дезацетил нимбинен. Освен β-ситостерол, 24-метиленлофенол и ниматон, сърцевината й съдържа калциеви, калиеви и железни соли.

Гума

От дървото се извлича гума, която хидролизира до L-арабиноза, L-фукоза, D-галактоза и D-глюкоронова киселина. От по-старото дърво се отделя сок, съдържащ свободни захари (глюкоза, фруктоза, маноза и ксилоза), аминокиселини (аланин, аминомаслена киселина, аргинин, аспарагини, аспарагинова киселина, глицин, норвалин, пралин и др.), органични киселини (лимонена, малонова янтарна и фумарова). Съобщава се, че сокът е полезен при лечението на обща слабост и кожни заболявания.

Семена

Семената са много важни както поради високото съдържание на липиди, така и заради наличието на голям брой горчиви субстанции (azadirachtin, azadiradione, fraxinellone, nimbin, salannin, salannol, vepinin, vilasinin и др.)

Ядки

Липидите на ядката на нийм са подобни на нормалните глицериди от други маслодайни семена и съдържат олеинова киселина (50-60%), палмитинова киселина (13-15%), стеаринова киселина (14-19%), линолова киселина (8-16%).

За какво помага

Нийм като цяло повлиява добре на храносмилателната, кръвоносната, дихателната и репродуктивната система. Тъканите, на които благотворно въздейства, са плазмата, кръвта и репродуктивната система. Eкстрактът от нийм отдавна се използва за различни цели, свързани със здравето, включително астма, запек, кашлица, диабет, стомашни язви, лошо храносмилане, пародонтоза и инфекции на пикочните пътища. Той също е предназначен за намаляване на възпалението, подобряване на здравето на черния дроб, облекчаване на болката, запазване на зрението, стимулиране на имунната система и защита срещу сърдечни заболявания. Справя се успешни при акне, екзема, псориазис, сърбеж, като избистря тена.

Основни действия

  • Укрепва имунната система
  • Поддържа здравословна среда в стомашно-чревния тракт
  • Детоксикира и подпомага черния дроб
  • Поддържа нормалните нива на кръвната захар
  • Поддържа дихателната система
  • Насърчава липидния и водния баланс
  • Пречиства кръвта
  • Успокоява и възстановява кожата
  • Действа срещу паразити
  • Антигъбично действие
  • Лекува пикочните пътища
  • Грижи се за денталното здраве
  • Регулира температурата на тялото

Укрепва общото здраве и елиминира токсините

Изследвания, публикувани в списание Evidence-Based Complementary and Alternative, отбелязват, че едно от най-широко признатите предимства на праха, маслото, листата, чая и други производни на нийм е неговият силен антибактериален и антимикробен ефект. Той се прилага както вътрешно, така и външно, поради което се счита за общоукрепващо средство за имунната система и с положителен ефект за цялостното здраве. Изследвания, публикувани в Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, показват, че нийм стимулира черния дроб, помага за бързото елиминиране на токсините и оптимизира метаболитните дейности на организма.

Подобрява стомашното здраве

Приемът на екстракт от листата на нийм е пряко свързано с намаляване на възпалението в стомашно-чревния тракт, което помага за лекуването на язви и широк спектър от други чревни проблеми като запек, подуване на корема и спазми. Може да се използва и като бърз лечебен антидот при някои GI инфекции, които могат да унищожат полезните бактерии в червата. Според изследвания 30-60 mg екстракт от дърво на нийм два пъти дневно в продължение на десет седмици може напълно да излекува язва на дванадесетопръстника.

Контролира диабета

Според проучване, публикувано в Indian Journal of Physiology and Pharmacology, има връзка между по-ниското производство на инсулин в организма и приема на билката. Нейните химични компоненти оптимизират функцията на инсулиновия рецептор и гарантират, че тялото получава подходящи количества инсулин, който предпазва от развитието на диабет. Освен това, за диабетици, той може да се използва за минимизиране на зависимостта от инсулиновата терапия.

Бори се с кожни и гъбични заболявания

По отношение на акнето се смята, че пастата с екстракт от нийм елиминира голяма част от мазнините и бактериите, които могат да влошат подобно състояние. Антибактериалната природа на нийм също помага да се предотвратят бъдещи възпаления, докато антиоксидантите в него способстват за минимизиране на белезите и поддържане на кожата свежа и чиста. Според изследване, публикувано през 2013 г., екстрактът от нийм е ефективен при лечение на различни кожни заболявания като псориазис, екзема и брадавици. Използва се и в редица козметични и козметични продукти за подмладяване на кожата. Проучване от 2011 г. показва, че противогъбичните и антибактериалните свойства на екстракта от нийм го превръщат в много ефективен компонент в шампоаните и почистващите средства за скалпа. Това е така, защото може да помогне на кожата да остане хидратирана и да премахне пърхота. Растението показва и ефективност при премахване на въшки.

Борба с маларията

Според проучване от 2009 г., публикувано в списание Malaria Journal, нийм действа като естествен репелент срещу комари. Има някои непотвърдени изследвания, че листата му могат ефективно да намалят симптомите на малария и да минимизират опасността от заболяването.

Подобрява здравето на устната кухина

Нийм е много популярен като съставка в продуктите за устно здраве. Неговите антибактериални качества го правят идеален за елиминиране на бактериите под венците, които причиняват пародонтални заболявания и халитоза (лош дъх). Той е важна съставка във водите за уста. Според няколко изследвания екстрактът от нийм може да помогне в борбата с натрупването на плака и за предотвратяване на гингивит. В проучване от 2017 г., на 20 субекта е била давана вода за уста с хлорхексидин глюконат - вещество, често използвано за предотвратяване на заболявания на венците, или вода за уста с екстракт от нийм. Изследователите установили, че водата за уста с нийм е също толкова ефективна, колкото и лекарството. Заключението е, че нийм може да бъде надеждна алтернатива на лечението с хлорхексидин глюконат. В допълнение, проучване, публикувано в Indian Journal of Dental Research през 1999 г., установява, че използването на дъвчащи пръчици, направени с екстракт от нийм, може да помогне за защита срещу натрупването на бактерии, свързани с образуването на кариес и пародонтозни заболявания.

Акне

Локалното приложение на маслото от нийм може да бъде полезно при лечението на акне и други кожни заболявания поради неговите противовъзпалителни и антимикробни свойства. В лабораторни проучвания е установено, че патентован препарат на масло от нийм, използващ технология на твърди липидни наночастици, има антибактериален ефект върху микробите, причиняващи акне. Авторите на изследването отбелязват, че маслото може да се използва успешно за дългосрочно лечение на акне.

При язви

Екстрактът от нийм показва обещаващи ползи при лечението на стомашни язви, предполага доклад от 2009 г. от Phytotherapy Research. Анализирайки резултатите от предварителни проучвания, учените достигат до заключението, че добавките с екстракт от билката могат да помогнат за контрол на язвата, евентуално чрез инхибиране на секрецията на стомашни киселини.

Любопитни факти

  • Маслото от нийм е естествен репелент против насекоми.
  • След като са пренесени в Австралия през 1940 г., дърветата нийм се садят по пасищата за осигуряване сянка на добитъка.
  • Младите филизи и цветята на дървото нийм се консумират като зеленчук в Индия и други азиатски държави. С тях се приготвя супа (филизите), цветовете се пържат в масло с патладжан и се сервират с ориз. Маринованите листа се консумират с риба и ориз.
Приложение. Продуктите с нийм се предлагат под формата на капсули, тинктура, прах, масло, крем и вода за уста. Докато маслото от нийм обикновено се прилага върху скалпа или кожата за лечение на състояния като пърхот и акне, екстрактът от листата на нийм обикновено се приема през устата. В някои случаи кората, цветята и плодовете също се използват за медицински цели. Възможни странични ефекти. Екстрактът от нийм не се препоръчва на бременни, кърмачки и деца, тъй като липсват доказателства в подкрепа на безопасността му. Тъй като нийм може да повиши активността в имунната система, от решаващо значение е страдащите от автоимунни нарушения като множествена склероза, лупус и ревматоиден артрит да внимават, когато използват екстракта. Хората, които приемат имуносупресори, не трябва да приемат нийм, освен под лекарско наблюдение. Това важи и за болните от диабет, тъй като билката може да намали нивата на кръвната захар, а използването й в комбинация с лекарства за диабет може да доведе до спадане на кръвната захар до опасно ниски нива. Нийм може да има отрицателно взаимодействие с литий, променяйки способността на организма да метаболизира лекарствата с него и да доведе до опасни взаимодействия. Не е препоръчително да се прилага неразредено масло от нийм директно върху кожата, тъй като то може да причини дразнене. Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.