Make-up Remover с какаово масло БИО, 45 g
- Соня Атанасова
- Билки , Здраве и красота , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: какаови, зърна, настроението

Суровите какаови зърна са сред най-мощните природни източници на биоактивни вещества, които имат благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Отличават се с изключително високо съдържание на антиоксиданти и съединения, които влияят положително върху настроението и психо-емоционалния баланс. В следващата статия разглеждаме как именно тези свойства работят в полза на тялото и ума.
Антиоксидативни свойства на какаовите зърна
Антиоксидантният капацитет на суровото какао е изключително висок – надвишава този на зелен чай, черен чай и дори червено вино. Високото съдържание на флавоноиди, катехини и епикатехини неутрализира свободните радикали, отговорни за клетъчното стареене и за редица хронични заболявания.
Ключови предимства на антиоксидантите в какаото:
Подобряват кръвообращението чрез отпускане и разширяване на кръвоносните съдове.
Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, благодарение на противовъзпалителното си действие.
Забавят процесите на стареене на клетъчно ниво.
Укрепват имунната система чрез регулация на клетъчната оксидация.
Допълнително, какаовите зърна са естествен източник на магнезий – минерал, необходим за нормалната функция на сърдечна, нервна и мускулна тъкан.
Влияние на какаото върху настроението
Какаовите зърна съдържат множество биоактивни съединения, които взаимодействат с невротрансмитерите в мозъка и оказват положителен ефект върху психо-емоционалното състояние.
Основни механизми на действие:
Стимулиране на серотонин и ендорфини – какаото е богато на триптофан, прекурсор на серотонина, който подобрява настроението и намалява усещането за тревожност.
Анандамид, наричан още „молекула на удоволствието“, предизвиква усещане за спокойствие и вътрешна наслада.
Фенилетиламин (PEA) – подпомага отделянето на допамин, стимулирайки усещането за влюбеност и еуфория.
Теобромин – мек стимулант, който повишава енергията без страничните ефекти на кофеина.
Тези компоненти работят синергично и обясняват защо какаовите продукти често се свързват с подобрено настроение, намален стрес и по-добра устойчивост към депресивни състояния.
Допълнителни ползи от какаовите зърна
Подобряване на когнитивната функция – флаванолите в какаото подобряват паметта и концентрацията.
Регулация на кръвната захар – ниският гликемичен индекс на суровите зърна ги прави подходящ избор за диабетици.
Укрепване на мускулите и нервната система – благодарение на магнезия и други микроелементи.
Препоръчителният дневен прием е 15–30 грама сурови какаови зърна, което осигурява оптимално количество флавоноиди, теобромин и минерали, без значително калорийно натоварване.
Заключение
Какаовите зърна не са просто вкусно изкушение – те са функционална храна с доказани ползи за здравето. С високото си съдържание на антиоксиданти и благоприятен ефект върху настроението, какаото е естествен съюзник в борбата със стреса, умората и стареенето. Включването му в ежедневната диета, особено под формата на сурови зърна, е лесен и ефективен начин за подобряване на физическото и психическото благосъстояние.
Свързани продукти
Билкова имуноукрепваща паста за деца - С прополис, пчелен прашец и мед, рожков,...
Енергизиращо мляко с какао, мака и канела - Алтернатива на сутрешното кафе, 120 g прах
Какао с подсладители БИО, 300 g прах
Какаови зърна БИО (сурови, обелени и натрошени) х 150 g
Какаови трюфели (с ниско съдържание на въглехидрати и захари), 12 броя
Лате от цвекло с джинджифил какао Био, 160 g прах
Лате с Какао, Мака, Лукума и Цейлонска канела БИО, 160 g, прах
Лате с рейши и кордицепс Био (с вкус на какао и канела), 160 g
Нервна система - Екстракт от Какаови зърна, 60 капсули
Подкрепа за мускулите - Телешки протеин (Beef Protein (grass-fed), 500 g прах, с вкус...
Рейши + Лъвска грива + Гуарана – Фокус и устойчивост при стрес, 246 g прах с вкус на какао
Суроватъчен протеин Organic, 450 g прах (с вкус на какао)
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар