×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Суровите какаови зърна са сред най-мощните природни източници на биоактивни вещества, които имат благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Отличават се с изключително високо съдържание на антиоксиданти и съединения, които влияят положително върху настроението и психо-емоционалния баланс. В следващата статия разглеждаме как именно тези свойства работят в полза на тялото и ума.

Антиоксидативни свойства на какаовите зърна

Антиоксидантният капацитет на суровото какао е изключително висок – надвишава този на зелен чай, черен чай и дори червено вино. Високото съдържание на флавоноиди, катехини и епикатехини неутрализира свободните радикали, отговорни за клетъчното стареене и за редица хронични заболявания.

Ключови предимства на антиоксидантите в какаото:

  • Подобряват кръвообращението чрез отпускане и разширяване на кръвоносните съдове.

  • Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, благодарение на противовъзпалителното си действие.

  • Забавят процесите на стареене на клетъчно ниво.

  • Укрепват имунната система чрез регулация на клетъчната оксидация.

Допълнително, какаовите зърна са естествен източник на магнезий – минерал, необходим за нормалната функция на сърдечна, нервна и мускулна тъкан.

Влияние на какаото върху настроението

Какаовите зърна съдържат множество биоактивни съединения, които взаимодействат с невротрансмитерите в мозъка и оказват положителен ефект върху психо-емоционалното състояние.

Основни механизми на действие:

  • Стимулиране на серотонин и ендорфини – какаото е богато на триптофан, прекурсор на серотонина, който подобрява настроението и намалява усещането за тревожност.

  • Анандамид, наричан още „молекула на удоволствието“, предизвиква усещане за спокойствие и вътрешна наслада.

  • Фенилетиламин (PEA) – подпомага отделянето на допамин, стимулирайки усещането за влюбеност и еуфория.

  • Теобромин – мек стимулант, който повишава енергията без страничните ефекти на кофеина.

Тези компоненти работят синергично и обясняват защо какаовите продукти често се свързват с подобрено настроение, намален стрес и по-добра устойчивост към депресивни състояния.

Допълнителни ползи от какаовите зърна

  • Подобряване на когнитивната функция – флаванолите в какаото подобряват паметта и концентрацията.

  • Регулация на кръвната захар – ниският гликемичен индекс на суровите зърна ги прави подходящ избор за диабетици.

  • Укрепване на мускулите и нервната система – благодарение на магнезия и други микроелементи.

Препоръчителният дневен прием е 15–30 грама сурови какаови зърна, което осигурява оптимално количество флавоноиди, теобромин и минерали, без значително калорийно натоварване.

Заключение

Какаовите зърна не са просто вкусно изкушение – те са функционална храна с доказани ползи за здравето. С високото си съдържание на антиоксиданти и благоприятен ефект върху настроението, какаото е естествен съюзник в борбата със стреса, умората и стареенето. Включването му в ежедневната диета, особено под формата на сурови зърна, е лесен и ефективен начин за подобряване на физическото и психическото благосъстояние.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.