Search
Филтрирай по...

Забравете за болестите и стареенето с R-алфа липоева киселина! II част

Антиоксиданти

 

R-алфа липоева киселина увеличава производството на ключови антиоксиданти!

R-алфа липоевата киселина подпомага производството на други мощни антиоксиданти, като например глутатион. Глутатионът е съединение, съставено от три аминокиселини – цистеин, глутаминова киселина и глицин. Той е ключов ендогенен антиоксидант, който обаче за разлика от алфа-липоевата киселина, не е ефективен когато се приема под формата на добавка. Причината е, че се разгражда в храносмилателния тракт преди да може да стгне до клетките. Глутатионът се намира във воднистата част на клетката, известна като цитозола. За сравнение – витамин Е, друг важен антиоксидант, присъства в мастната част на клетката. Черният дроб съдържа голямо количество глутатион, което му е необходимо за извършване на детоксикационните процеси в организма.

Процесите на човешкото стареене са свързани с рязък спад в синтеза и рециклирането на глутатиона и други ключови антиоксиданти като витамините С и Е, и коензим Q10. С възрастта, както и под влияние на други фактори, като замърсена околна среда, прекомерна консумация на вредни храни и алкохол, тютюнопушене и др., нивата на тези антиоксиданти в организма намаляват.

R-алфа липоевата киселина увеличава производството на тези антиоксиданти и възстановява нивата им в организма.

Инсулинова чувствителност и R-алфа липоевата киселина

R-алфа липоевата киселина е известна и с това, че имитира действието на инсулина, защото увеличава поглъщането на глюкозата от инсулин-резистентнтите клетки. Поддържането на инсулина в нормални граници е от съществено значение за метаболизма на глюкозата и аминокиселините. Инсулинът се секретира от панкреаса след хранене и е важен за транспорта на глюкозата и аминокиселините (градивните елементи на протеините). R-алфа липоевата киселина подобрява инсулиновата чувствиталност и по този начин повишава ефективността, с която тялото пренася глюкозата и аминокиселините на мускулните клетки.

Кога още е полезна R-алфа липоевата киселина?

  • Атеросклероза и затлъстяване. Значително намалява образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове. Това може да допринесе за редукция на теглото с до 40%, както и с понижаване нивата на триглицеридите. R-алфа липоевата киселина може да бъде чудесно средство за профилактика и лечение на атеросклеротични заболявания. Понижава нивата на кръвното налягане.
  • Нарушена с възрастта мозъчна функция. Счита се, че оксидативният стрес играе ключова роля за развитието на много дегенеративни и когнитивни разстройства. В резултат от увреждането на невронните тъкани от страна на оксидативния стрес, се стига до различни когнитивни нарушения. Според много проучвания, R-алфа липоевата киселина може да забави прогресията на много от невродегенеративните заболявания, за които все още не е открит лек. Според много специалисти в областта, R-алфа липоевата киселина увеличава производството на ацетилхолин – основен химичен медиатор в мозъка, който почти липсва при болните от Алцхаймер.

 

Прочетете още:

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top