
Много са причинителите на анемия и понякога дори вие не можете да предотвратите нейната поява. Някои форми на анемия (като сърповидната) се предават генетично, други пък възникват вследвие на заболявания. Хубавото е, че всички форми на анемията могат да се контролират от начина на живот и най-вече от храната, която приемаме.
Препоръчително е да се приемат храни с високо съдържание на желязо, белтъчини, витамини и минерални соли за доброто функциониране на червените кръвни телца. Голямо количество желязо например можете да откриете в червеното месо. Ако пък избягвате да ядете чисто червено месо, ще откриете залежи от желязо в говеждия черен дроб, спанака, картофите, бобовите култури и всички морски дарове.
Според Беси Тилман, автор на книги за правилно и лечебно хранене, някои вещества в храната блокират усвояването на желязо. Някои от тези вещества е калцият. Ето защо не е много желателно да се приемат храни с високо съдържание на желязо заедно с храни, богати на калций като мляко, сирене, кашкавал и др. Наличието на кофеин в кафето и чая също спира усвояването на желязо и не са препоръчителна комбинация.
За да се усвои желязото по-бързо и по-лесно, пийте повече портокалов сок. Той е богат на витамин С, което е изключително важно за усвояването на желязо от организма. Без витамин С желязото не може да започне да носи своите ползи на тялото.
Освен желязо, на червените кръвни телца им е необходима и фолиева киселина. При повечето от нас, които се хранят с бургери, готови храни и полуфабрикати, наличието на фолиева киселина в организма е нищожно. Този режим на хранене само за половин година може да ни причисли към рисковата група, които имат голям шанс да заболеят от анемия. Разбираемо е липсата на време и невъзможността да се храним здравословно, но организма ни не може да го разбере. Едно от решенията за здравословен начин на живот са и хранителните добавки, които ни предоставят всички необходими вещества през деня.
Продължаваме с приятелите на червените кръвни телца. Витамин В12, който се съдържа в месото, рибата, яйцата и млечните продукти, е следващият важен компонент. Многото храни, в които той участва, до някаква степен намалява вероятността той да липсва на организма. Този риск обаче рязко скача при заклетите вегетарианци, понеже точно този витамин не се съдържа в растителните храни.
За да не си навлечете анемия, по-добре не прекалявайте с алкохола. Алкохолът атакува костния мозък – фабриката за червени кръвни клетки. Ограничете количествата до една – две чаши червено вино или една бира на ден.
Съществува и анемия, която се появява при загуба на кръв при жените в период на ментруация. Но как да се справим с този проблем? Д-р Шнайдер съветва по време на менструация да се приема от 18 до 25 мг желязо като хранителна добавка. „Добре е да се добави и витамин А в случай на обилна менструация. Той спомага за намаляването на загубата от кръв и понижава риска от желязодефицитна анемия” – добавя д-р Тилман.
Ревита Ви препоръчва:
Calmeral, 600 mg
Коприва (лист), 435 mg
Келп (кафяви водорасли), 660 мg
Червено цвекло (корен), 500 mg
Витамин С – Алайв, 500 mg
Витамин С – биофлавони, 500 mg
Витамин С § шипка, 500 mg
Витамин С – минерален произход, 500 mg
Алайв мултивитамин, 1g
Коментари (18)
Здравейте,
От въпроса Ви не става ясно дали сте с анемия, която се лекува и в процеса на проследяване е установена стойност 94 г/л. или това е самостоятелно изследване, правено по някакъв повод. Както знаете, нормалните стойности за хемоглобин над 18 год. възраст са от 120 до 155 г/л за девойки и жени, и от 130 до 160 г/л за юноши и мъже. При правилно лечение на анемията /нисък хемоглобин, както е при Вас/ естествено е хемоглобинът да се повишава.
В допълнение към лечението на желязодефицитна анемия, са Complexe Fer PurOligo, Желязо Комплекс Йонизиран разтвор; Eisen Bisglycinat Желязо (бисглицинат) от растителни източници; Iron Spray Желязо Oрален спрей. За да приемате някой от тези продукти е необходимо заболяването да е диагностицирано като желязодефицитна анемия.
В допълнение – афтите са често оплакване/симптом при желязодефицитна анемия. При Вас желязото е по-малко, а не обратното. Нисък хемоглобин / 94г/л/ означава ниско желязо. Желязото е съставка на хемоглобиновата молекула. Ако хемоглобинът е нисък и желязото ще е по-малко.
Поздрави,
д-р Аелита Петрова
Здравейте,
Лечението с железни препарати продължава 2 – 3 месеца /или повече, ако не се лекува причината за анемията/ - разбирате, че без установяване и лечение на причината, ефект от терапията с железни препарати се постига бавно, трудно и е нетраен.
Може би непълноценното хранене не е единствена причина за състоянието Ви. Надявам се, че са направени необходимите изследвания - пълна кръвна картина, серумно желязо, желязосвързващ капацитет и серумен феритин. Феритинът е важен показател, както при поставянето на диагнозата, така и за проследяване на ефекта от лечението, показва състоянието на депата от желязо. За поставяне на диагнозата, вероятно са направени и съответните консултации - хематолог, гастроентеролог, гинеколог/ако сте жена/, ендокринолог. Ако не сега, то при липса на ефект от терапията, след месец-два, е препоръчително да направите необходимото за доизясняване на диагнозата.
Добре е да приемате витамин С / Vitamin C/ Витамин С 1000 mg и Биофлавони х 90 таблетки с удължено освобождаване, по ½ табл. дневно/ - за по-добро усвояване на желязото, както и Витамин В12 и Фолиева киселина / BioActive Folate & Vitamin B12/ Фолиева киселина и Витамин В12/ за подпомагане на нормалното образуване на червени кръвни клетки и хемоглобин.
Поздрави,
Д-р Аелита Петрова
Нов коментар