×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Лекува ли се анемията?Много от нас със сигурност са чували за много важните червени кръвни телца. Но какво всъщност представляват те? Това са еротроцити, които помагат за преноса и доставянето на кислород до всяка клетка в организма. Ако тялото ви страда от липса на кислород, много вероятно е да сте застрашени от появата на страшната болест анемия.

Много са причинителите на анемия и понякога дори вие не можете да предотвратите нейната поява. Някои форми на анемия (като сърповидната) се предават генетично, други пък възникват вследвие на заболявания. Хубавото е, че всички форми на анемията могат да се контролират от начина на живот и най-вече от храната, която приемаме.

Препоръчително е да се приемат храни с високо съдържание на желязо, белтъчини, витамини и минерални соли за доброто функциониране на червените кръвни телца. Голямо количество желязо например можете да откриете в червеното месо. Ако пък избягвате да ядете чисто червено месо, ще откриете залежи от желязо в говеждия черен дроб, спанака, картофите, бобовите култури и всички морски дарове.

Според Беси Тилман, автор на книги за правилно и лечебно хранене, някои вещества в храната блокират усвояването на желязо. Някои от тези вещества е калцият. Ето защо не е много желателно да се приемат храни с високо съдържание на желязо заедно с храни, богати на калций като мляко, сирене, кашкавал и др. Наличието на кофеин в кафето и чая също спира усвояването на желязо и не са препоръчителна комбинация.

За да се усвои желязото по-бързо и по-лесно, пийте повече портокалов сок. Той е богат на витамин С, което е изключително важно за усвояването на желязо от организма. Без витамин С желязото не може да започне да носи своите ползи на тялото.

Освен желязо, на червените кръвни телца им е необходима и фолиева киселина. При повечето от нас, които се хранят с бургери, готови храни и полуфабрикати, наличието на фолиева киселина в организма е нищожно. Този режим на хранене само за половин година може да ни причисли към рисковата група, които имат голям шанс да заболеят от анемия. Разбираемо е липсата на време и невъзможността да се храним здравословно, но организма ни не може да го разбере. Едно от решенията за здравословен начин на живот са и хранителните добавки, които ни предоставят всички необходими вещества през деня.

Продължаваме с приятелите на червените кръвни телца. Витамин В12, който се съдържа в месото, рибата, яйцата и млечните продукти, е следващият важен компонент. Многото храни, в които той участва, до някаква степен намалява вероятността той да липсва на организма. Този риск обаче рязко скача при заклетите вегетарианци, понеже точно този витамин не се съдържа в растителните храни.

За да не си навлечете анемия, по-добре не прекалявайте с алкохола. Алкохолът атакува костния мозък – фабриката за червени кръвни клетки. Ограничете количествата до една – две чаши червено вино или една бира на ден.

Съществува и анемия, която се появява при загуба на кръв при жените в период на ментруация. Но как да се справим с този проблем? Д-р Шнайдер съветва по време на менструация да се приема от 18 до 25 мг желязо като хранителна добавка. „Добре е да се добави и витамин А в случай на обилна менструация. Той спомага за намаляването на загубата от кръв и понижава риска от желязодефицитна анемия” – добавя д-р Тилман.

Ревита Ви препоръчва:

Calmeral, 600 mg

Коприва (лист), 435 mg

Келп (кафяви водорасли), 660 мg

Червено цвекло (корен), 500 mg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Коментари (21)

    • REMZIE
    • 2011-02-14 16:03:37
    sinat mie na 1 godinka i4 meseca ot 9 meseca se lekuva s maltofer no rezultat 0 a i polu4ava ptepadaci kato zapao4e da reve
    • Maria
    • 2011-02-17 10:03:06
    Здравейте, Състоянието на сина ви е много специфично и е необходима незабавна консултация с педиатър. Съжалявам, но ние не сме достатъчно компетентни. Поздрави!
    • nayla
    • 2011-08-07 01:53:52
    zdr asim anemicna bolna kak moga da se lekuvam mnogosim zle nese cuvstvam nikak dobre akomi pomognete mno stesim vi blagodarna :(
    • Мая Ковачева
    • 2011-08-08 07:17:15
    Здравейте, анемията е коварно заболяване, които за съжаление тормози много хора. То обаче е и сериозно състояние, на което трябва да се обърне голямо внимание. От огромно значение е да следвате точните съвети на Вашия лекар, а ако досега не сте потърсили мнението на специалист, незабавно го направете. Лекарят може точно да определи от какъв вид терапия се нуждаете. Ако не сте доволна от лекаря си до момента, най-добре потърсете друг, който да Ви разбере и да се погрижи за Вас. Хапвайте повече спанак и червено месо и намалете консумацията на мляко и млечни продукти. Вземайте всеки ден желязо, витамините А и В и фолиева киселина. Много е важно да сте постоянна. Анемията не се лекува за няколко дни, но без никакво съмнение може да се преборите с нея. С пожелание за много здраве Мая Ковачева Ревита ООД https://revita.bg/
    • gechi
    • 2012-11-16 11:52:28
    Iskam da pitam pri transplantaciq na bybrek ima li opasnost da se lekuvam syseritroportin?Imam vtori4na anemiq i hemoglobin 63,kreatinin 115.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-11-19 17:11:21
    Здравейте, Подобно решение се взема след обстойни изследвания и в клинична обстановка. „Лечението с еритропоетин налага стриктно следене на кръвната картина, особено в началото до достигане на поддържащата доза, както и след всяка нейна промяна. Важно е наблюдението на клиничното състояние, лабораторните изследвания и придружаващите заболявания от специалист. Повишаването на хемоглобина над определени стойности налага намаляване на дозата с оглед профилактика от тромбемболизъм и контролиране честотата на сърдечно-съдови инциденти. Високото артериално налягане също изисква добър контрол, тъй като лечението с рекомбинантен еритропоетин може да го влоши.” д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Нанси
    • 2017-08-16 13:17:11
    Здравейте! На 19 години съм и преди 2 години разбрах, че имам анемия, но от първоначалния шок така и не отидох отново, за да разбера каква точно е! Въпросът е в това, че по принцип съм с ниско кръвно (не съм сигурна дали е от значение, но реших да го напиша за всеки случай). Реших да пиша тук, защото вече започва сериозно да се усеща, че нещата не са добре, а така и не събирам смелост да отида на доктор! Въпросът ми е дали мога с нещо да я излекувам или ще е просто временно подобрение и след това всичко пак ще започне на ново? И ако мога да я излекувам с какво и колко време трябва да го правя? Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-17 16:23:53
    Здравейте, Клинично проявена анемия не подлежи на самолечение с хранителни добавки. Необходима е консултация с хематолог и адекватно лечение. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Стелина
    • 2017-08-20 15:51:18
    Здравейте ,при мен също се оказа,че имам лека анемия,липса на желязо.Каквоще ми препоръчате да пия.Благодаря предварително
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-24 16:07:38
    Здравейте, Подходяща диета, Алайв мултивитамини, вит. В12, фолиева киселина. При липса на ефект ще е нужен желязосъдържащ медикамент, изписан от лекаря. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Fifa Mereteva
    • 2019-11-06 18:53:56
    Здравейте!Преди няколко години ми откриха анемия.Посетих хематолог и по негово предписание проведох лечение в продължение на година и половина .Само след около година след това си направих отново изследването и се оказах отново с ниски стойности на желязо. Причината според лекаря беше тогава от обелен цикъл.Съветът на лекаря беше да вземам всеки месец след цикъл .Вашият съвет.?Да сменя лекаря?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-11-08 17:14:47
    Здравейте, Ежемесечната загуба на кръв при обилен цикъл е една от най-честите причини за желязодефицитна анемия при жените. Такова кървене бавно, месец след месец, изчерпва запасите от желязо в организма и причинява анемия, която понякога се налага да се лекува с години /5 и повече/, особено след като обилната загуба на крв продължава. Добре е да направите и консултация с гастроентеролог, за да се изключи и друга причина за загуба на кръв. При оплаквания и симптоми за анемия, за по-точна диагностика на анемията, освен ПКК, ДКК с изследване за определяне стойностите на еритроцитите, хемоглобина и хематокрита, е необходимо да се определят и стойностите на желязо, ЖСК, трансферин и феритин в кръвния серум. Феритинът е най-важната форма за съхранение на желязото в организма и проверката на нивата му в кръвта е необходима информация за запасите на желязо. Научно изследване на специалисти установява, че жените с тежка и обилна менструация се нуждаят от хранителни добавки с желязо. Изискванията за дневните дози желязо не са универсални, но за жените на възраст между 19 и 50 години се приема от 15 - 18 mg желязо дневно. Добре е също така да се храните с подходяща за заболяването и в правилна комбинация храна. Ето защо е най-добре такава диета да бъде изготвена специално за вас от лекар-диетолог след като направите всички необходими изследвания и консултации. Подходящи хранителни добавки при желязодефицитна анемия - Krebs cycle хелат (биоактивни минерали), Energizing Iron 104 mg и витамин С за пълноценно усвояване на желязото. И да, може да потърсите второ мнение при хематолог в университетска клиника. д-р Аелита Петрова
    • Даниела Николова
    • 2021-03-10 00:39:10
    Здравейте, аз съм на 33 години, преди 4 години родих и тогава ми казаха, че имам анемия. Взимах наркотици - венозно преди бременността ми, възможно ли е това да е причината за анемията ми? Благодаря ви
    • Мартин Дамянов
    • 2021-03-10 17:17:58
    Здравейте, Анемията е заболяване с различни причини и се проявява в различни форми. Тази, която се дължи на прием на наркотиците се нарича хемолитична анемия – дължи се на преждевременнта смърт/разпадане на еритроцитите, тъй като организмът не успява да възстанови броя им. Лечението се провежда от специалист хематолог, запознат с ефекта на наркотиците, които сте приемала. Възможно е да сте имала анемия преди да започнете с наркотиците. За да се уточни причината е необходима консултация с хематолог, изследване на ПКК, ДКК/левкограма – мануално/ и др. по преценка на лекаря. д-р Аелита Петрова
    • Марийка
    • 2021-03-31 15:22:12
    Може ли да се взема МЕТИЛИРАНА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА И В12 за анемия/
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-04-01 15:13:29
    Здравейте! Разбира се, че може – метилираната фолиева киселина (метилфолатът) е биологично активната форма на фолиевата киселина, т.е. след като бъде приета през устата и абсорбирана през чревната лигавица, към молекулата на фолиевата киселина се прикачва една метилова -CH3 група. Метиловата група придава на фолиевата киселина допълнителна мастноразтворимост, така че тя да преминава по-добре през мембраните към мозъка, сърцето, кръвотворните органи и практически до всяка клетка. У лицата с генетично обусловен дефицит на ензима метилентетрахидрофолат редуктазата (MTHFR), който извършва това метилиране, приемът на „готовата“ метилфолиева киселина е единственият надежден начин на организма да се снабдява с биоактивна фолиева киселина в достатъчни количества. Може да се каже, че метилфолатът е по-активен от фолиевата киселина срещу анемия, но с една уговорка. Фолиевата киселина/метилфолатът и витамин В12 действат синергично в организма – за да бъде ефективна първата, трябва да няма дефицит на втория. Метилфолатът отдава метиловата си група на аминокиселината хомоцистеин, с което я превръща до друга аминокиселина (метионин) и я неутрализира (процесът е В12-зависим, затова дефицитът на В12 води до натрупване на хомоцистеин и ускоряване на сърдечно-съдовата патология, например атеросклерозата). Поради тази причина е правилно да се приемат в комбинация. Ако не достига В12, се създава т.нар. метилфолатен капан – метилфолатът не може нито да се превърне обратно до тетрахидрофолиева или фолиева киселина, нито пък може да се „завърти“ в метиониновия път. При това хомоцистеинът продължава да се натрупва, метилфолатът не може да извършва своите биологични функции, не стимулира кръвотворенето и синтеза на ДНК и реално се похабява, защото започва да се разпада по други метаболитни пътища. С две думи: метилфолиева киселина ПЛЮС В12 за оптимален ефект – както срещу анемия, така и при неврологичните си показания. Като оптимални дози на метилфолиевата киселина се използват 400-1000 микрограма дневно, а при В12 дозата е 500-1000 мкг перорално или сублингвално. При сериозна анемия обаче обикновено двата витамина се назначават от лекаря, като често В12 е в инжекционна форма – тогава се спазват дозите от рецептата. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Софка Иванов
    • 2021-11-14 01:04:23
    Здравейте, искам да попитам възможно ли е за месец хемоглобина ми да се вдигне ??? Сега съм 94 и всеки ден ме боли глава, и често ми излизат афти дали е от това , че нямам недостиг на желязо

    Здравейте,

    От въпроса Ви не става ясно дали сте с анемия, която се лекува и в процеса на проследяване е установена стойност 94 г/л. или това е самостоятелно изследване, правено по някакъв повод. Както знаете, нормалните стойности за хемоглобин над 18 год. възраст са от 120 до 155 г/л за девойки и жени,  и от 130 до 160 г/л за юноши и мъже. При правилно лечение на анемията /нисък хемоглобин, както е при Вас/ естествено е хемоглобинът да се повишава.

    В допълнение към лечението на желязодефицитна анемия, са Complexe Fer PurOligo, Желязо Комплекс Йонизиран разтвор; Eisen Bisglycinat Желязо (бисглицинат) от растителни източници; Iron Spray Желязо Oрален спрей. За да приемате някой от тези продукти е необходимо заболяването да е диагностицирано като желязодефицитна анемия.

    В допълнение – афтите са често оплакване/симптом при желязодефицитна анемия. При Вас желязото е по-малко, а не обратното. Нисък хемоглобин / 94г/л/ означава ниско желязо. Желязото е съставка на хемоглобиновата молекула. Ако хемоглобинът е нисък и желязото ще е по-малко.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Радка Чамова
    • 2022-05-18 01:23:58
    Здравейте! С желязодефицитна анемия съм, с хемоглобин 114, еритроците 3.74 и левкоцити 6.9. Проведох едномесечен курс на лечение с железни препарати, но резултатите ми са непроменени. Колко време е необходимо, за да ми се повишат стойностите? На 20 години съм и не се храня здравословно. Благодаря Ви предварително!

    Здравейте,

    Лечението с железни препарати продължава 2 – 3 месеца /или повече, ако не се лекува причината за анемията/ - разбирате, че без установяване и лечение на причината, ефект от терапията с железни препарати се постига бавно, трудно и е нетраен.

    Може би непълноценното хранене не е единствена причина за състоянието Ви. Надявам се, че са направени необходимите изследвания - пълна кръвна картина, серумно желязо, желязосвързващ капацитет и серумен феритин. Феритинът е важен показател, както при поставянето на диагнозата, така и за проследяване на ефекта от лечението, показва състоянието на депата от желязо. За поставяне на диагнозата, вероятно са направени и съответните консултации - хематолог, гастроентеролог, гинеколог/ако сте жена/, ендокринолог. Ако не сега, то при липса на ефект от терапията, след месец-два, е препоръчително да направите необходимото за доизясняване на диагнозата.

    Добре е да приемате витамин С / Vitamin C/ Витамин С 1000 mg и Биофлавони х 90 таблетки с удължено освобождаване, по ½ табл. дневно/ - за по-добро усвояване на желязото, както и Витамин В12 и Фолиева киселина / BioActive Folate & Vitamin B12/ Фолиева киселина и Витамин В12/ за подпомагане на нормалното образуване на червени кръвни клетки и хемоглобин.

     

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Ина
    • 2023-07-22 16:23:10
    Здравейте! При анемия поради недохранване и нерационално хранене, възможно ли е да бъде достигната нормата без добавки, а само чрез промяна на режима на хранене?
    Здравейте,

    При клинично изявена анемия, наред с подходящата диета, лечението трябва да е медикаментозно, при гранични стойности на хемоглобин може и с хранителна добавка на желязо и витамини.

    Чрез промяна на храната и режима на хранене нормалните хематологични показатели, ако не са много занижени, в идеалния случай може да се възстановят за продължителен период от време. Този процес изисква диета, изработена от лекар-диетолог, био-продукти, постоянно наблюдение от лекаря за евентуални усложнения от продължителния кислороден глад, осигуряване на пълно спокойствие и специални грижи. Ето защо, най-добре е да се доверите на лекаря или да поискате второ мнение при хематолог.

    д-р Аелита Петрова
    • Селенай
    • 2023-09-13 19:53:39
    Здравейте! Имам желязодефицитна анемия. От 22дена пия ферум фосфорикум и фелгамма. Първоначално ме боляха коленете. Помислих си ,че съм за ортопед.Пуснах изследвания ,след което ги показах на личния си лекар.Всъщност той прецени,че трябва да пия тези хапчета. Коленете вече не ме болят както преди ,но отвреме на време се обаждат с лека ама много лека болка в капачките. Понякога чувствам слабост и в прасците. Личния каза да отида при него пак към края на септември,но вече от 22дена ги пия и все още се чувствам безсилна. Бързам ли? Да изчакам ли до края на месеца или да ида на хематолог?

    Здравейте,

    Възстановяването на железните депа е продължителен процес и дотогава ще имате оплаквания с намаляваща сила. Добре е да уважите личния си лекар и да се съобразите с препоръката му. Ако тогава контролните изследвания не покажат очакваното подобрение, най-добре е да се консултирате с хематолог за допълнителни изследвания, уточняване на диагнозата и причините за заболяването. Трябва да се знае причината /ако е възможно да се установи/, за да се лекува болестта правилно.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Селенай
    • 2023-10-24 15:50:27
    Здравейте! Пак съм аз. пуснах си изследвания за втори път ,този път хемоглобина ми се е покачил(115) , а желязото ми е паднало още повече …Как става това Желязото ми беше 5,4 в момента в 2.0 Хемоглобинът ми беше 94 сега а 115. едното намаля другото се покачва

    Здравейте,

    Необходимо е повторно изследване.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.