

Храносмилателните ензими помагат при широк спектър здравословни проблеми – от киселини, подуване на корема и газове до ПМС, болки в ставите и кожни несъвършенства.
Според д-р Елън Кътлър (Ellen Cutler) – автор на книгата „Micro Miracles: Discover the Healing Power of Enzymes“, включването на ензимни добавки в ежедневната диета може да доведе до драматични промени в здравословното състояние. Самата тя ги включва в терапията на своите пациенти вече 25 години.
„Дори ежедневно да консумирате само здравословна храна няма да получите ползи, ако тя не се смила и усвоява правилно. Несмилаемата храна прониква от тънките черва в кръвообращението, при което имунната система реагира.“ – казва д-р Кътлър.
Липсата на енергия и стомашния дискомфорт след хранене са основните симптоми за нужда от прием на ензими, но освен тях има и други.
Кои състояния подсказват, че се нуждаете от ензими
Симптоми при неразградена храна в тънките черва
- Силно желание за определени храни
- Покачване на теглото
- Проблеми с щитовидната жлеза
- Подуване на корема, киселини, газове, лошо храносмилане или оригване след хранене
- Запек или диария
- Косопад, суха и вяла коса
- Проблеми с кожата, включително акне, уртикария и кожни обриви,
- Слаби и чупливи нокти
- Трудно ставане сутрин
- Безсъние
- Артрит или болки в ставите
- Постоянна умора
- Депресия
- Промени в настроението
- Главоболие или мигрена
- Дефицит на вниманието и хиперактивност
- Горещи вълни
- ПМС
- Репродуктивни проблеми
Какво представляват храносмилателните ензими
За какво служат и могат ли да се набавят от диетата
Ензимите са катализатори, които позволяват молекулите да се променят от една форма в друга. С тяхна помощ храната се разгражда на хранителни вещества, за да може тялото да произвежда енергия и да възстановява и поддържа физическите си структури и функциите си.
Суровите плодове и зеленчуци съдържат ензими, необходими за храносмилането. Суровите ябълки например, съдържат ензимите, нужни на тялото, за правилното използване на хранителните вещества.
Ако обаче това са ябълки, отглеждани в изчерпана от ценни вещества почва, то тяхното ензимно съдържание е под необходимия минимум. Също така, ако от тези ябълки бъде приготвен ябълков пай или пастьоризиран сок, то техните ензими ще бъдат напълно разрушени в процеса на приготвяне.
Човешкото тяло и само може да произвежда ензими, но само при определени условия – консумация на повече плодове и зеленчуци, отглеждани в необходимите условия, както и оптимално сдъвкване на храната.
Имайки предвид, че менюто на повечето хора е бедно откъм качествени сурови и пресни храни, то ензимната терапия се оказва единствената възможност за набавяне на необходимите ензими.
Всеки вид храна, включително протеини, захари, нишесте и мазнини, изисква специфичен вид ензим. Това означава, че е най-добре да се насочите към формула, която съдържа всички основни ензими.
Извън това, протеазата – ензимът, който позволява ефективно храносмилане на протеините, може да се използва и самостоятелно с цел облекчаване на автоимунни и възпалителни състояния.
Съществува и персонализирана ензимна терапия, която се използва от някои лекари за лечение на различни заболявания и състояния, включително рак.
Храносмилателните ензими също така въздействат на основните фактори, които увеличават риска от заболявания – наднорменото тегло и затлъстяването. “Ако започнете да усвоявате храната си достатъчно добре”, казва д-р Елън Кътлър, “тялото ви ще получава хранителните вещества, с които никога не е разполагало в изобилие, а вие ще се чувствате сити и жизнени с по-малко храна.”
Прием на храносмилателни ензими според възрастта
Възрастни. За оптимално храносмилане и усвояване на полезните вещества от диетата, приемайте храносмилателни ензими на растителна основа не повече от 10 минути преди всяко хранене или още с първата хапка. Изберете висококачествена формула, която съдържа основните ензими.
При болка, възпаление или някакво автоимунно състояние, изберете добавка, съдържаща ензима протеаза и я приемайте между храненията. В случай, че имате язва, се консултирайте с лекар преди да започнете приема й.
Деца. За поддържане на здравето: изберете висококачествена ензимна формула и давайте на детето два пъти на ден с всяко хранене.
Топ 10 ензими за добро храносмилане и поддържане на здравето
Ензим: | Помага ви да усвоите: |
Алфа-галактозидаза | Въглехидратите в бобовите растения, причиняващи метеоризъм |
Амилаза | Нишесте |
Целулаза | Целулозата (фибри) в плодовете, зеленчуците, зърнените храни и семената |
Глюкоамилаза | Малтоза (малцова захар) |
Инвертаза | Захароза (рафинирана захар) |
Лактаза | Лактоза (млечна захар) |
Липаза | Мазнини |
Малцова диастаза | Въглехидрати |
Протеаза (в идеалния случай – смес от алкални, неутрални и кисели протеази) | Протеини |
Пептидаза | Казеин (в млякото) и глутен (в зърната). Забележка: пептидазата не е предназначена да лекува целиакия. |