Search
Филтрирай по...

Топ 10 храносмилателни ензими

Ензими
Полезни ефекти на храносмилателните ензими

Храносмилателните ензими помагат при широк спектър здравословни проблеми – от киселини, подуване на корема и газове до ПМС, болки в ставите и кожни несъвършенства.

Според д-р Елън Кътлър (Ellen Cutler) – автор на книгата „Micro Miracles: Discover the Healing Power of Enzymes, включването на ензимни добавки в ежедневната диета може да доведе до драматични промени в здравословното състояние. Самата тя ги включва в терапията на своите пациенти вече 25 години.

„Дори ежедневно да консумирате само здравословна храна няма да получите ползи, ако тя не се смила и усвоява правилно. Несмилаемата храна прониква от тънките черва в кръвообращението, при което имунната система реагира.“ – казва д-р Кътлър.

Липсата на енергия и стомашния дискомфорт след хранене са основните симптоми за нужда от прием на ензими, но освен тях има и други.

 

Кои състояния подсказват, че се нуждаете от ензими

Симптоми при неразградена храна в тънките черва

  • Силно желание за определени храни
  • Покачване на теглото
  • Проблеми с щитовидната жлеза
  • Подуване на корема, киселини, газове, лошо храносмилане или оригване след хранене
  • Запек или диария
  • Косопад, суха и вяла коса
  • Проблеми с кожата, включително акне, уртикария и кожни обриви,
  • Слаби и чупливи нокти
  • Трудно ставане сутрин
  • Безсъние
  • Артрит или болки в ставите
  • Постоянна умора
  • Депресия
  • Промени в настроението
  • Главоболие или мигрена
  • Дефицит на вниманието и хиперактивност
  • Горещи вълни
  • ПМС
  • Репродуктивни проблеми

Какво представляват храносмилателните ензими

За какво служат и могат ли да се набавят от диетата

Ензимите са катализатори, които позволяват молекулите да се променят от една форма в друга. С тяхна помощ храната се разгражда на хранителни вещества, за да може тялото да произвежда енергия и да възстановява и поддържа физическите си структури и функциите си.

Суровите плодове и зеленчуци съдържат ензими, необходими за храносмилането. Суровите ябълки например, съдържат ензимите, нужни на тялото, за правилното използване на хранителните вещества.

Ако обаче това са ябълки, отглеждани в изчерпана от ценни вещества почва, то тяхното ензимно съдържание е под необходимия минимум. Също така, ако от тези ябълки бъде приготвен ябълков пай или пастьоризиран сок, то техните ензими ще бъдат напълно разрушени в процеса на приготвяне.

Човешкото тяло и само може да произвежда ензими, но само при определени условия – консумация на повече плодове и зеленчуци, отглеждани в необходимите условия, както и оптимално сдъвкване на храната.

Имайки предвид, че менюто на повечето хора е бедно откъм качествени сурови и пресни храни, то ензимната терапия се оказва единствената възможност за набавяне на необходимите ензими.

Всеки вид храна, включително протеини, захари, нишесте и мазнини, изисква специфичен вид ензим. Това означава, че е най-добре да се насочите към формула, която съдържа всички основни ензими.

Извън това, протеазата – ензимът, който позволява ефективно храносмилане на протеините, може да се използва и самостоятелно с цел облекчаване на автоимунни и възпалителни състояния.

Съществува и персонализирана ензимна терапия, която се използва от някои лекари за лечение на различни заболявания и състояния, включително рак.

Храносмилателните ензими също така въздействат на основните фактори, които увеличават риска от заболявания – наднорменото тегло и затлъстяването. „Ако започнете да усвоявате храната си достатъчно добре“, казва д-р Елън Кътлър, „тялото ви ще получава хранителните вещества, с които никога не е разполагало в изобилие, а вие ще се чувствате сити и жизнени с по-малко храна.“

Прием на храносмилателни ензими според възрастта

Възрастни. За оптимално храносмилане и усвояване на полезните вещества от диетата, приемайте храносмилателни ензими на растителна основа не повече от 10 минути преди всяко хранене или още с първата хапка. Изберете висококачествена формула, която съдържа основните ензими.

При болка, възпаление или някакво автоимунно състояние, изберете добавка, съдържаща ензима протеаза и я приемайте между храненията. В случай, че имате язва, се консултирайте с лекар преди да започнете приема й.

Деца. За поддържане на здравето: изберете висококачествена ензимна формула и давайте на детето два пъти на ден с всяко хранене.

Топ 10 ензими за добро храносмилане и поддържане на здравето

Ензим: Помага ви да усвоите:
Алфа-галактозидаза Въглехидратите в бобовите растения, причиняващи метеоризъм
Амилаза Нишесте
Целулаза Целулозата (фибри) в плодовете, зеленчуците, зърнените храни и семената
Глюкоамилаза Малтоза (малцова захар)
Инвертаза Захароза (рафинирана захар)
Лактаза Лактоза (млечна захар)
Липаза Мазнини
Малцова диастаза Въглехидрати
Протеаза (в идеалния случай – смес от алкални, неутрални и кисели протеази) Протеини
Пептидаза Казеин (в млякото) и глутен (в зърната). Забележка: пептидазата не е предназначена да лекува целиакия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top