×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Д-р Манфред Егерсдорфер, професор от Университетския медицински център Гронинген и д-р Кевин Робинсън за ролята, която витамините, минералите и омега-3 мастните киселини играят за засилване на имунния отговор и защитата от респираторни инфекции.




Вирусни инфекции

Кои витамини и минерали са важни за профилактиката на вирусни инфекции



 

По време на пандемията, предизвикана от новия коронавирус, е по-важно отвсякога да поддържаме имунната си система и да се защитим от коварните вирусни инфекции. Д-р Егерсдорфер и д-р Кевин Робинсън представят кратък списък на хранителните вещества, които имат най-голямо значение за имунната функция.

Няколко са нутриентите с важна и допълваща роля в поддържането на имунната система – това са витамините A, B6, B12, C, D, E и фолат, както и минералите цинк, желязо, селен, магнезий и мед.

Дефицитът или предозирането им може да повлияе негативно на имунната функция и да намали устойчивостта към вирусни инфекции. Това твърдение е подкрепено и от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ).

Освен тях има и други хранителни вещества, подкрепящи имунната функция – омега-3 мастни киселини, чието значение за намаляване на възпалителния отговор е особено важно.

 

Препоръчителните дози варират


В някои случаи тези витамини и минерали трябва да се приемат в дози, по-високи от препоръчителните, особено при вече изявени симптоми.

Добре известен пример за това е витамин С, чиито нива в организма намаляват по време на инфекция. При здрави хора, препоръчителният дневен прием е между 200 и 500 mg на ден. Това количество може да се набави чрез консумацията на три портокала или 2 броя киви.

Приемът на добавки, източник на витамин С също е добър вариант за набавяне на необходимите дози.

Изискванията за витамин С са различни в зависимост от здравословното състояние. Приемът на 1-2 грама на ден е от полза при вече налични инфекции или други заболявания.

Друг пример е витамин D. Проучвания при хора показват, че ежедневният прием на 2000 IU е ефективен за намаляване на риска от инфекции на дихателните пътища. В този случай добавката е единственото решение, тъй като е трудно да се получи точно същата доза чрез диетата или при излагане на слънце.

 

Витамини и минерали


Каква е ролята им по отношение на имунитета


Клиничните данни подкрепят потенциала на витамините и минералите да намаляват риска от развитие на инфекции. Приемани в определени комбинации, те имат роля по отношение на вродената и адаптивна имунна система.

Вродената имунна система реагира бързо на инфекциите. Витамините подпомагат развитието и поддържането на физическите бариери, свързани с производството и дейността на антимикробните протеини, и участват в растежа, диференциацията и подвижността на вродените клетки. Те участват и в дейността на неутрофилите и макрофагите, и спомагат за намаляване на възпалението.

Адаптивният имунен отговор се задейства в рамките на дни от появата на инфекция и изгражда специфичен отговор срещу един конкретен патоген. Той е дългосрочен и дава възможност на организма да реагира срещу повторни инфекции.

Витамините и минералите поддържат адаптивния имунен отговор в няколко направления, включително: диференциране на лимфоцити, пролиферация и производство на цитокини, производство на специфични антитела и др.

 

 Ефектите на витамини С и D върху имунитета, са добре изяснени:



  • поддържат функцията на епителната бариера и растежа и дейността на вродените и адаптивни имунни клетки

  • спомагат за миграцията на неутрофилите (бели кръвни клетки) до засегнатите от инфекцията органи и тъкани

  • подпомагат унищожаването на микробите

  • насърчават производството на специфични антитела


 

Защо се нуждаем от витамин С


Здравите неутрофили и макрофаги съдържат концентрации на витамин С, които са от 50 до 100 пъти по-високи от концентрацията на витамин С в плазмата. Организмът на здравия човек произвежда около 100 милиарда неутрофили дневно. Когато имунната система открие патогени и трябва да ги унищожи, необходимостта от витамин С се увеличава.

 

Защо се нуждаем от витамин D


Много имунни клетки имат рецептори за витамин D. Няколко скорошни метаанализа показват, че приемът на добавки с витамин D намалява риска от инфекции на дихателните пътища. Той има няколко функции по отношение на имунната система: насърчава производството на макрофаги и увеличава способността им да унищожават патогените.

Витамин D участва и в производството на възпалителни цитокини. Освен това метаболитите на витамин D регулират производството на специфични антимикробни протеини, които унищожават патогените и скъсяват възстановяването при вирусни инфекции.

 

Недостигът на хранителни вещества - често срещан


Много проучвания показват, че определени групи от населението по света, не си набавят достатъчно от основните хранителни вещества, необходими за поддържане на имунитета и здравето като цяло. Това важи и за развитите страни като Великобритания, Германия, Франция, САЩ и др.

Данните сочат, че нутриентите, които не се набавят според препоръките биват: витамини А, Е, C, D, B12, фолат; минерали: цинк, желязо и магнезий.

Приемът на омега-3 полиненаситени мастни киселини също е твърде нисък в повечето държави и региони по света.

Покрай разпространението на коронавируса стана ясно, че възрастните хора са изложени на по-висок риск от вирусни инфекии и последващи усложнения.

Хранителните вещества с критично важно значение за по-възрастните са витамините D и В12, и омега-3 мастни киселини.

 

Източник: nutraceuticalbusinessreview.com

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.