Гъба кладница - съюзник на имунитета и стройната фигура

Кладницата (Pleurotus ostreatus) е популярна ядлива гъба с впечатляващи ползи за здравето. Има месеста текстура и нежен аромат, което я прави универсална съставка в разнообразни ястия.

Хранителен състав

Кладницата съдържа висококачествени протеини, като предоставя всички незаменими аминокиселини, необходими на човешкото тяло. Поради това тя често е препоръчвана като добър източник на белтъчини за вегетарианци и вегани. В състава ѝ има много полезни фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат баланса на чревната микрофлора.

Гъбата е нискокалорична и практически не съдържа мазнини и холестерол, което я прави подходяща храна при диетични режими за отслабване. Богата е на витамини от група B – B2 (рибофлавин), който подпомага производството на енергия в клетките, B3 (ниацин) - важен за нервната система и B5 (пантотенова киселина) - участва в ключови метаболитни процеси.

В кладницата се откриват и значими количества витамин D (особено ако гъбите са отглеждани на светлина) и витамин C, които допълнително подкрепят имунитета. Сред минералите, които тази гъба набавя в най-голямо количество, се отличават селенът и калият. Селенът е микроелемент с мощно антиоксидантно действие, който според множество изследвания намалява риска от някои видове рак (например рак на простатата).

Калият пък допринася за правилната функция на клетките и баланса на течностите, като същевременно подпомага контрола на кръвното налягане. Други ценни минерали в кладницата са желязото, калцият и магнезият, които допринасят за здрави кости, зъби, повече енергия и добра обмяна на веществата.​

Този богат състав превръща гъба кладница в питателна храна, която зарежда организма с необходимите му нутриенти без излишни калории.

Ползи за здравето

По-добро храносмилане и метаболизъм

Кладницата подпомага храносмилателната система главно чрез високото си съдържание на диетични фибри. Фибрите улесняват движението на храната през храносмилателния тракт и предотвратяват запека, като същевременно служат за храна на полезните чревни бактерии. Витамините от група B в кладницата участват активно в обмяната на веществата и подпомагат разграждането на въглехидрати, мазнини и протеини, снабдявайки тялото с енергия. Това означава, че гъбата индиректно стимулира по-ефективен метаболизъм, което може да е от полза и при контрол на теглото. Като нискокалорична, но засищаща храна, кладницата е отличен избор за хора, стремящи се да отслабнат или да поддържат здравословно тегло.

Подсилване на имунната система

Една от най-ценните характеристики на гъба кладница е способността ѝ да укрепва имунитета. Тя съдържа специфични полизахариди, наречени бета-глюкани, които имат мощно имуностимулиращо действие. Тези съединения "тренират" имунните клетки, като повишават тяхната активност и реакция към патогени. Редовната консумация на кладница може да подобри защитните сили на организма срещу вирусни и бактериални инфекции. Освен бета-глюканите, наличието на антиоксиданти като витамин C, селен и ерготионеин допълнително подпомага имунната система, защото защитават имунните клетки от увреждане и им позволяват да функционират оптимално.

Сърдечно-съдово здраве и контрол на холестерола

Консумацията на кладница се свързва с подобрения в сърдечно-съдовото здраве. Една от причините е способността й да влияе благоприятно върху нивата на холестерола. В кладницата са открити естествени статини (ловастатин) – съединения, подобни на тези в някои лекарства за холестерол, които спомагат за понижаване на „лошия“ LDL холестерол в кръвта​. Това означава по-малък риск от натрупване на плаки в артериите и съответно – по-нисък риск от атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Високото съдържание на калий в кладницата помага за поддържане на нормално кръвно налягане, тъй като той противодейства на ефекта на натрия и подпомага отпускането на кръвоносните съдове. Проучвания сочат, че редовният прием на кладница може да подобри еластичността на съдовете и да намали леко повишеното кръвно налягане. Като добавим и факта, че тази гъба не съдържа холестерол и почти никакви наситени мазнини, става ясно защо тя е подходяща храна за хора със сърдечно-съдови проблеми. Заместването на част от месото в менюто с кладница (например в ризото или сосове) може да допринесе за по-добър липиден профил и по-здраво сърце.

Противовъзпалително и антиоксидантно действие

Гъбите кладница съдържат комплекс от биоактивни съединения – освен споменатите бета-глюкани, тук ключова роля играят фенолните съединения и други антиоксиданти. Те могат да подпомогнат овладяването на възпалителни процеси в тялото. Например, при състояния като артрит или други хронични възпаления, редовната консумация на кладница би могла да донесе известно облекчение, намалявайки отока и болката в ставите.

Антиоксидантите, открити в тези гъби – като ерготионин и вече споменатия селен – се борят със свободните радикали в организма. Свободните радикали са нестабилни молекули, които увреждат клетките и предизвикват възпалителни процеси. Като ги неутрализират, антиоксидантите в кладницата защитават клетките от оксидативен стрес и забавят процесите на стареене. Тази антиоксидантна защита е особено ценна за мозъчните клетки – някои изследвания дори предполагат, че ерготионинът може да има роля в превенцията на невродегенеративни заболявания, свързани с възрастта (Алцхаймер).

В същото време, противовъзпалителното действие на гъбата подпомага по-бързото възстановяване на тъканите при травми и предпазва от усложнения при хронично възпаление. Накратко, кладницата действа в две направления – намалява наличното нежелано възпаление и предпазва клетките от бъдещи увреждания.

Кулинарна употреба и начини за приготвяне

Почистване и предварителна подготовка

При подготовката е добре гъбите да се почистят с влажна кърпа или да се изплакнат набързо с вода, за да се отстранят полепналите частици пръст или дървесина. Не накисвайте гъбите продължително във вода, за да не загубят от аромата и ценните си вещества. Важно е също да се отстрани долната част на пънчето – тя е твърда и жилава, дори след термична обработка, затова просто я изрежете с нож​. По-големите гугли може да нарежете на едри парчета или ленти, за да се сготвят по-равномерно, докато най-малките екземпляри могат да се оставят цели. След почистването и нарязването сте готови за готвене.

Готвене и приготвяне

Кладницата може да се приготвя по множество начини – пържена, задушена, печена на скара, варена в супи и сосове, панирана и др. Който и метод да изберете, имайте предвид, че гъбата се готви сравнително бързо и не бива да се преварява или препържва, тъй като може да загуби част от хранителните си качества.

С какво може да се комбинира

Този въпрос вълнува мнозина кулинари, тъй като гъбата е доста универсална. Класическа е комбинацията ѝ с масло и чесън – маслото извлича и усилва нейния вкус, а чесънът добавя ароматна острота. Подправки като мащерка, риган, дафинов лист или магданоз също добре допълват гъбения вкус. В кулинарията кладницата често се съчетава с лук, моркови и целина при приготвяне на ястия като яхнии и сосове – зеленчуците придават сладост и допълнителен аромат, а гъбата абсорбира тези вкусове. Ако искате по-екзотична комбинация, кладницата „поема“ добре азиатски вкусове – например соя сос, джинджифил и сусамово олио при бързо пържене тип уок.

Тъй като гъбите са богати на умами, те се комбинират прекрасно и с меса, и с млечни продукти. Може да съчетаете кладницата с пилешко или свинско месо в общо ястие – гъбите ще обогатят вкуса на месото и ще добавят повече сочност. Също толкова добре става съчетанието със сметана или сирена в различни сосове и запеканки – нещо като гъбен фрикасе, където кладницата придава плътност и аромат, а млечният компонент – кремообразност. В постни ястия кладницата пък се комбинира с бобови култури (напр. нахут или боб) и зърнени храни.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Магистър-фармацевт Николай  Ненов

Николай Ненов е фармацевт и доказан специалист с богат професионален опит в областта на...

Продуктът беше успешно добавен в любими.
×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.