Лъвска грива 1000 mg БИО – Имунна система и ментален фокус, 200 g прах
- Магистър-фармацевт Николай Ненов
- Експертни мнения , Здраве и красота , Здравословно хранене , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: гъба кладница
Съдържание

Гъба кладница - съюзник на имунитета и стройната фигура
Кладницата (Pleurotus ostreatus) е популярна ядлива гъба с впечатляващи ползи за здравето. Има месеста текстура и нежен аромат, което я прави универсална съставка в разнообразни ястия.
Хранителен състав
Кладницата съдържа висококачествени протеини, като предоставя всички незаменими аминокиселини, необходими на човешкото тяло. Поради това тя често е препоръчвана като добър източник на белтъчини за вегетарианци и вегани. В състава ѝ има много полезни фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат баланса на чревната микрофлора.
Гъбата е нискокалорична и практически не съдържа мазнини и холестерол, което я прави подходяща храна при диетични режими за отслабване. Богата е на витамини от група B – B2 (рибофлавин), който подпомага производството на енергия в клетките, B3 (ниацин) - важен за нервната система и B5 (пантотенова киселина) - участва в ключови метаболитни процеси.
В кладницата се откриват и значими количества витамин D (особено ако гъбите са отглеждани на светлина) и витамин C, които допълнително подкрепят имунитета. Сред минералите, които тази гъба набавя в най-голямо количество, се отличават селенът и калият. Селенът е микроелемент с мощно антиоксидантно действие, който според множество изследвания намалява риска от някои видове рак (например рак на простатата).
Калият пък допринася за правилната функция на клетките и баланса на течностите, като същевременно подпомага контрола на кръвното налягане. Други ценни минерали в кладницата са желязото, калцият и магнезият, които допринасят за здрави кости, зъби, повече енергия и добра обмяна на веществата.
Този богат състав превръща гъба кладница в питателна храна, която зарежда организма с необходимите му нутриенти без излишни калории.
Ползи за здравето
По-добро храносмилане и метаболизъм
Кладницата подпомага храносмилателната система главно чрез високото си съдържание на диетични фибри. Фибрите улесняват движението на храната през храносмилателния тракт и предотвратяват запека, като същевременно служат за храна на полезните чревни бактерии. Витамините от група B в кладницата участват активно в обмяната на веществата и подпомагат разграждането на въглехидрати, мазнини и протеини, снабдявайки тялото с енергия. Това означава, че гъбата индиректно стимулира по-ефективен метаболизъм, което може да е от полза и при контрол на теглото. Като нискокалорична, но засищаща храна, кладницата е отличен избор за хора, стремящи се да отслабнат или да поддържат здравословно тегло.
Подсилване на имунната система
Една от най-ценните характеристики на гъба кладница е способността ѝ да укрепва имунитета. Тя съдържа специфични полизахариди, наречени бета-глюкани, които имат мощно имуностимулиращо действие. Тези съединения "тренират" имунните клетки, като повишават тяхната активност и реакция към патогени. Редовната консумация на кладница може да подобри защитните сили на организма срещу вирусни и бактериални инфекции. Освен бета-глюканите, наличието на антиоксиданти като витамин C, селен и ерготионеин допълнително подпомага имунната система, защото защитават имунните клетки от увреждане и им позволяват да функционират оптимално.
Сърдечно-съдово здраве и контрол на холестерола
Консумацията на кладница се свързва с подобрения в сърдечно-съдовото здраве. Една от причините е способността й да влияе благоприятно върху нивата на холестерола. В кладницата са открити естествени статини (ловастатин) – съединения, подобни на тези в някои лекарства за холестерол, които спомагат за понижаване на „лошия“ LDL холестерол в кръвта. Това означава по-малък риск от натрупване на плаки в артериите и съответно – по-нисък риск от атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Високото съдържание на калий в кладницата помага за поддържане на нормално кръвно налягане, тъй като той противодейства на ефекта на натрия и подпомага отпускането на кръвоносните съдове. Проучвания сочат, че редовният прием на кладница може да подобри еластичността на съдовете и да намали леко повишеното кръвно налягане. Като добавим и факта, че тази гъба не съдържа холестерол и почти никакви наситени мазнини, става ясно защо тя е подходяща храна за хора със сърдечно-съдови проблеми. Заместването на част от месото в менюто с кладница (например в ризото или сосове) може да допринесе за по-добър липиден профил и по-здраво сърце.
Противовъзпалително и антиоксидантно действие
Гъбите кладница съдържат комплекс от биоактивни съединения – освен споменатите бета-глюкани, тук ключова роля играят фенолните съединения и други антиоксиданти. Те могат да подпомогнат овладяването на възпалителни процеси в тялото. Например, при състояния като артрит или други хронични възпаления, редовната консумация на кладница би могла да донесе известно облекчение, намалявайки отока и болката в ставите.
Антиоксидантите, открити в тези гъби – като ерготионин и вече споменатия селен – се борят със свободните радикали в организма. Свободните радикали са нестабилни молекули, които увреждат клетките и предизвикват възпалителни процеси. Като ги неутрализират, антиоксидантите в кладницата защитават клетките от оксидативен стрес и забавят процесите на стареене. Тази антиоксидантна защита е особено ценна за мозъчните клетки – някои изследвания дори предполагат, че ерготионинът може да има роля в превенцията на невродегенеративни заболявания, свързани с възрастта (Алцхаймер).
В същото време, противовъзпалителното действие на гъбата подпомага по-бързото възстановяване на тъканите при травми и предпазва от усложнения при хронично възпаление. Накратко, кладницата действа в две направления – намалява наличното нежелано възпаление и предпазва клетките от бъдещи увреждания.
Кулинарна употреба и начини за приготвяне
Почистване и предварителна подготовка
При подготовката е добре гъбите да се почистят с влажна кърпа или да се изплакнат набързо с вода, за да се отстранят полепналите частици пръст или дървесина. Не накисвайте гъбите продължително във вода, за да не загубят от аромата и ценните си вещества. Важно е също да се отстрани долната част на пънчето – тя е твърда и жилава, дори след термична обработка, затова просто я изрежете с нож. По-големите гугли може да нарежете на едри парчета или ленти, за да се сготвят по-равномерно, докато най-малките екземпляри могат да се оставят цели. След почистването и нарязването сте готови за готвене.
Готвене и приготвяне
Кладницата може да се приготвя по множество начини – пържена, задушена, печена на скара, варена в супи и сосове, панирана и др. Който и метод да изберете, имайте предвид, че гъбата се готви сравнително бързо и не бива да се преварява или препържва, тъй като може да загуби част от хранителните си качества.
С какво може да се комбинира
Този въпрос вълнува мнозина кулинари, тъй като гъбата е доста универсална. Класическа е комбинацията ѝ с масло и чесън – маслото извлича и усилва нейния вкус, а чесънът добавя ароматна острота. Подправки като мащерка, риган, дафинов лист или магданоз също добре допълват гъбения вкус. В кулинарията кладницата често се съчетава с лук, моркови и целина при приготвяне на ястия като яхнии и сосове – зеленчуците придават сладост и допълнителен аромат, а гъбата абсорбира тези вкусове. Ако искате по-екзотична комбинация, кладницата „поема“ добре азиатски вкусове – например соя сос, джинджифил и сусамово олио при бързо пържене тип уок.
Тъй като гъбите са богати на умами, те се комбинират прекрасно и с меса, и с млечни продукти. Може да съчетаете кладницата с пилешко или свинско месо в общо ястие – гъбите ще обогатят вкуса на месото и ще добавят повече сочност. Също толкова добре става съчетанието със сметана или сирена в различни сосове и запеканки – нещо като гъбен фрикасе, където кладницата придава плътност и аромат, а млечният компонент – кремообразност. В постни ястия кладницата пък се комбинира с бобови култури (напр. нахут или боб) и зърнени храни.
Свързани продукти
Шийтаке – Имунна защита и жизнен тонус, 500 mg, 120 веган капсули
Рейши – Имунна защита и жизнен тонус, 800 mg, 60 капсули
Сенниковиден полипорус – За отделителна система и имунна защита, 400 mg, 60 капсули
Майтаке – Имунитет и контрол на кръвната захар, 500 mg, 60 капсули
Шийтаке – Имунна защита и клетъчно здраве, 400 mg, 60 капсули
Чага – Имунитет и баланс на кръвната захар, 500 mg, 60 капсули
Рейши + Лъвска грива + Магнезий – Спокойствие и умствен баланс, 252 g прах с вкус на мока
Рейши + Лъвска грива + Магнезий – Психическо спокойствие и емоционален баланс, 207 g...
Рейши + Лъвска грива + Магнезий – Спокоен сън и нервен баланс, 258 g прах с вкус на...
Рейши + Лъвска грива + Гуарана – Концентрация и енергия, 288 g прах с вкус на лате
Рейши + Лъвска грива + Гуарана – Концентрация и психическа издръжливост, 240 g прах с...
Рейши + Лъвска грива + Гуарана – Фокус и устойчивост при стрес, 246 g прах с вкус на какао
Рейши – имунна подкрепа и антистрес ефект, 500 mg, 300 капсули, суперикономична опаковка
Чага + билкови екстракти – Chaga Ener-Chi, за имунитет, тонус и енергиен баланс, 250 ml
Рейши – Имунна защита и адаптогенна подкрепа, 650 mg, 90 капсули
Лъвска грива – Памет, концентрация и нервна защита, 60 капсули
Фукоидан (екстракт от водорасли Мекабу) + Агарикус - Имунитет и жизненост, 198 таблетки
Контрол на кръвната захар - Екстрат от гъба Копринка, БИО, 400 mg x 60 капсули
Имунитет - Екстракт от гъба Кордицепс CS4, 500 mg x 100 капсули
Имунитет - Майтаке D-Фракция pro 4X, капки 30 ml
Матча с екстракт от Лъвска грива Amyloban® - супер фокус - Енергиен тласък и...
Матча с екстракт от Лъвска грива - супер фокус - Енергиен тласък и концентрация -...
Матча с екстракт от майтаке D-Fraction®, 10 пакетчета
Матча с екстракт от гъба Рейши, 10 пакетчета
Корейски женшен, лъвска грива и мурсалски чай - Фокус, умствена яснота и енергия, 60...
Имунитет - Кордицепс, 100 ml тинктура (без алкохол)
Имунитет и мозъчна функция - Лъвска грива, 500 mg х 60 капсули
Имунитет - Лъвска грива + Босвелия, 90 капсули
Имунитет - Ехинацея + Куркума, Рейши и витамин С, 120 капсули
Рейши - премиум екстракт - Имунитет и мощна невропротекция срещу стреса, 188 mg, 100...
Имунитет и мозъчна функция - Лъвска грива, БИО, 500 mg х 120 капсули
Имунитет - Peak O2 Комплекс от гъби, 180 капсули
Имунитет и мозъчна функция - Лъвска грива, 113 g прах
Силен имунитет, енергия и тонус - Рейши, 750 mg х 120 капсули
Говежди колаген с чага, агарикус, витамини, цинк и селен - Имуноукрепваща формула, 450...
Имунитет - Бета Глюкани 1.3/ 1.6 g, 100 g прах
Майтаке + Тремела БИО - антиейджинг и метаболизъм, 40 g. прах
Лъвска грива БИО - за мозъка и нервната система - 690 mg х 40 g, прах
Силен имунитет, енергия и тонус - Рейши, 700 mg х 120 капсули
Имунитет и мозъчна функция - Лъвска грива, 500 mg х 90 капсули
Рейши БИО - невропротекция и имунитет - Течен екстракт,100 ml, 33 дози
Лъвска грива БИО - за мозъка и нервната система - Течен екстракт, 100 ml, 33 дози
Чага БИО - за силен имунитет, Течен екстракт, 100 ml, 33 дози
Гурме кафе Арабика с Тремела и Майтаке – органик - Филтърно, 227 g, смляно
Гурме кафе Арабика с Тремела и Майтаке – органик, 227 g, на зърна
Гурме кафе Арабика с Тремела и Майтаке – органик - За еспресо, 227 g, смляно
Гурме кафе Арабика с Лъвска грива – органик - Филтърно, 227 g, смляно
Гурме кафе Арабика с Лъвска грива – органик, 227 g, на зърна
Прочети още

Коментари (0)
Нов коментар