×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Никотинамид мононуклеотид


НАД+ е ключова за организма молекула, подпомагаща множество ензими и протеини да извършват нормално функциите си. Представлява коензим, участващ в процесите на метаболизма, производството на енергия и поддържането на ДНК и епигенома (механизмите за контрол върху пълния генетичен код, носещ информация за синтеза на протеините в тялото). Неизбежният процес на стареене, се характеризира с постепенно намаляване на биосинтезата на НАД+, което с течение на времето води до функционални дефекти в тъканите и органите. В средна възраст, количеството на НАД+ в тялото е с 50% по-малко, в сравнение с нивата му му в детските години. Множество научни изследвания върху процесите на стареене и метаболизма свидетелстват за ролята на този коензим в поддържката на митохондриите, чувствителността на клетките към инсулина и удължаването на живота.

Както вече става ясно, НАД+ е важна молекула със силно въздействие върху комплексния процес на стареене и е във фокуса на редица проучвания, търсещи все по-нови и модерни анти-ейджинг решения.

Нивата на НАД+ в организма може да се повишат чрез активиране на ензимите, стимулиращи образуването му или чрез потискане активността на ензимите, водещи до обратния ефект. Другоо решение, което да спомогне за увеличаване на нивата му, е допълнителният прием на неговите прекурсори  - Никотинамид мононуклеотид (НМН) и никотиамид рибозид. Никотинамид мононуклеотид е предшественик на НАД+, тоест представлява междинен продукт в синтеза на коензима.


Свойства на никотинамид мононуклеотид

Сърцето е неуморен орган, който работи непрестанно, за да ни поддържа живи. Логично е, че му е нужна много енергия, за да изпомпва кръвта правилно и ритмично. НАД+ играе ролята на своеобразна батерия, която подпомага производството на достатъчно енергия, осигуряваща протичането на жизнените процеси в тялото.

НМН подобрява еластичността на кръвоносните съдове и забавя стареенето им, и поддържа състоянието на митохондриите в ендотелните клетки на кръвоносните съдове (клетките, покриващи стените им).

НМН допринася за намаляване на телесното тегло при затлъстяване. При дългосрочен прием, подобрява инсулиновата чувствителност на клетките и облекчава симптомите при предиабетно състояние. Това означава, че никотинамид мононуклеотид може да помогне в борбата с инсулиновата резистентност, която се свързва с диабет тип 2, метаболитния синдром и синдрома на поликистозни яйчници. 

В някои от клиничните изпитвания, търсещи ефективни алтернативи за лечението на болестта на Алцхаймер, се отбелязва положителното въздействие на НМН върху когнитивните умения на болните - подобрява концентрацията и способността за запаметяване на нова информация, и остротата на мисълта.

НАД+ участва в метаболизма на глюкозата и мастните киселини, които приемаме с храната. Чрез метаболизирането им се освобождава енергия, нужна на костите и мускулите да функционират. Прекурсорът на НАД+ подобрява издръжливостта, особено при по-възрастни индивиди, които желаят да поддържат мускулатурата си. 

  • Оказва положително въздействие върху фертилитета

Макар все още да не е добре проучено при хора, това действие на НМН се установява при опити върху плъхове. При приложение на прекурсора върху възрастни плъхове със силно намалели репродуктивни способности, се установило значително подобрение след няколко месеца. Някои хора, приемащи НМН, също съобщават за повишено либидо.

  • Участва в регенерирането на ДНК и поддържане състоянието на стволовите клетки

Процесите на стареене са пряко свързани с възникването на „грешки“ в ДНК. Също така, с течение на времето количеството на нормално функциониращи стволови клетки намалява прогресивно. Редица изследвания свидетелстват как прекурсорите на НАД+, увеличаващи количеството му, могат да подобрят процесите на регенерация и да забавят стареенето на клетките.


Как да си набавим никотинамид мононуклеотид

НМН се съдържа в малки количества в някои храни - краставици, броколи, зеле, едамаме, авокадо, домати, краве мляко и говеждо месо. В бозайниците повечето НМН се синтезира от витамин В3 под формата на никотинамид. Специфичен ензим катализира преобразуването на никотинамид до никотинамид мононуклеотид, като самият той има две форми- интрацелуларна (намира се в клетките) и екстрацелуларна (извън клетките). Екстрацелуларната форма е по-активната от двете. НМН може да се открие в кръвната плазма, семенната течност и гръбначно-мозъчната течност. Когато приемаме никотинамид мононклеотид под формата на диетична добавка, той бързо се абсорбира и преобразува в НАД+.


Никотинамид мононуклеотидът забавя процесите на стареене на клетките, намалява възпалението в мастната тъкан и подобрява метаболизма на митохондриите. Сред впечатляващите му ползи за здравето с нареждат: превенция на свързаните с остаряването промени в експресията на гени, увеличаване преживяемостта на невроните, подобряване на инсулиновата чувствителност и подкрепа за здравето на очите. НМН съдейства за нормализиране на липидния профил, увеличаване на жизнеността, подобряване на метаболизма и физическата сила и издръжливост.


Какви са възможните рискове

Към момента никакви сериозни странични ефекти не са установени при хора, приемали никотинамид мононуклеотид за няколко месеца. НМН не води до промени в стойностите на кръвното налягане и пулса.

Проучванията, проведени до този момент, не установяват особена разлика в резултата от дългосрочния прием на средни и високи дози от НМН. Понася се изключително добре и потенциалните регистрирани странични ефекти включват единствено временно стомашно неразположение.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.