×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Младата кожа е гладка, плътна, еластична и хидратирана. Стареенето на кожата започва малко след като организмът завърши растежа си – около 25-годишна възраст. На тази възраст започва слабо изразено забавяне метаболизма, което прогресира с течение на времето.

На възраст около 25-30 години трябва да започне и грижата за кожата, за да се забави процесът на стареене. Грижата за кожата трябва да включва защита от вредните фактори (ултравиолетови слънчеви лъчи, цигарен дим и др.), хидратация и приложение на вещества, които стимулират кожния метаболизъм – като витамин А (ретинол) и витамин С.

 

Здравата кожа

Кожата се състои от три основни слоя – епидермис, дерма и подкожна мастна тъкан.

  • Епидермисът е тънък слой от вроговени клетки, които непрекъснато регенерират и се излющват.
  • Дермата е основната кожна тъкан – тя се състои от клетки (фибробласти), които произвеждат мрежа от колагенови и еластинови влакна и аморфна субстанция между тях. Дермата съдържа кръвоносните съдове на кожата и в нея се осъществява обмяната на кожата. Състоянието на дермата определя еластичността и хидратираността на кожата.
  • Подкожната тъкан е богата на мазнини. Тя има свързваща и защитна функция.

 

Стареене на кожата

Днес учените разграничават два вида стареене:

Вътрешно стареене

Това е хронологичното остаряване на кожата – естественият процес на износване на тъканта в хода на живота. Скоростта на стареене е индивидуална и се определя от генетични и метаболитни фактори.

При възрастовото стареене епидермисът изтънява, дермата атрофира, намаляват кръвоносните съдове. Колагеновите влакна намаляват, а еластиновите влакна губят правилната си ориентация. Кожата става мека и отпусната, появяват се кожни гънки – бръчки.

Външно стареене

То представлява процес на преждевременно увреждане на кожата от вредни фактори на околната среда – ултравиолетови слънчеви лъчи, цигарен дим, излагане на токсини и замърсители, травми и т.н. Кожата защитава организма от ефектите на тези вредни въздействия, при което ги поема върху себе си. Най-голямо е въздействието на ултравиолетовите лъчи, поради което науката днес отделя фотостареенето като отделна категория.

Преждевременно остарялата кожа изглежда груба. Кожата е неравномерно задебелена, появяват се неправилни петна на хиперпигментация. Колагеновите и еластиновите влакна първоначално се увеличават, но след това намаляват и губят правилното си подреждане. Кръвоносните съдове намаляват, а с това и обмяната в кожата. Кожата изглежда гладка, плътна, може да е зачервена, появяват се малки бръчки. Преждевременното остаряване на кожата носи риск и за поява на новообразувания – доброкачествени и злокачествени тумори.

 

Ретинол –  добре познатият витамин А

Нашето тяло не може да синтезира витамин А и затова е нужно да го набавяме с храната си. Естествени източници на витамин А са яйцата, сирената, млякото и млечните продукти, мазните риби, животинският черен дроб. Някои растителни храни са богати на бета-каротен, който в тялото ни се превръща в ретинол – зеленчуци с червен, жълт и зелен цвят като моркови, чушки, сладки картофи и спанак, плодове с жълто оцветяване като праскови и манго.

Витамин А поддържа здравето на кожата и лигавиците, нормалната функция на ретината (откъдето идва и името му) и имунната функция.

Ефектите на витамин А върху кожата насочват използването му като топикално средство за забавянето на стареенето й.

 

Как ретинолът забавя стареенето на кожата

Ретинолът има забележителни антиейдж ефекти. Той активира функцията на основните клетки на кожата – роговите клетки на епидермиса и фибробластите и съдовите ендотелни клетки на дермата.

Когато бъде нанесен върху кожата, ретинолът прониква в нея и се превръща в ретиноева киселина. Ретиноевата киселина е активното вещество, на което се дължат всички благоприятни свойства на витамин А. Ретиноевата киселина обаче има локално дразнещо действие върху кожата – зачервяване, парене, сърбеж, изсушаване. Тези ефекти са много по-слабо изразени при ретинола, поради което тази форма на витамин А се използва в козметичните препарати.

Приложен локално върху кожата, ретинолът повлиява благоприятно всички признаци на стареене на кожата:

  • Задебеляване на епидермиса – чрез стимулиране на размножаването на епидермалните кожни клетки.
  • Синтез на колаген, еластин и фибронектин – чрез стимулиране на функцията на фибробластите в дермата. Колагеновите и еластиновите влакна обезпечават здравината и еластичността на кожата.
  • Синтез на глюкозоаминогликани – сложни въглехидрати в дермата, които задържат голямо количество вода и осигуряват хидратацията и еластичността на кожата.
  • Подобряване на кръвоснабдяването – чрез стимулиране на размножаването на съдови ендотелни клетки и формирането на нови кръвоносни съдове. Подобреното кръвоснабдяване на дермата засилва обмяната на веществата и повишава съпротивителните сили на кожата.

 

Клинични проучвания на ретинола

Много клинични проучвания потвърдиха оздравителните и подмладяващи ефекти на ретинола върху кожата.

Във френско проучване при 120 жени е наблюдавано значително подобрение на еластичността и контурите на кожата и редуциране на бръчките при приложение на ретинол в продължение на 3 месеца.

Американско проучване потвърди, че топикалната апликация на ретинол само в продължение на 7 дни стимулира кожните фибробласти към продукция на колаген при хора над 80-годишна възраст. Американските автори правят и важно наблюдение – възрастовото и преждевременното стареене на кожата споделят общи механизми. Това означава, че борбата срещу тях може да се води с едни и същи средства.

С много добри резултати е съвместното използване на ретинол и витамин С. За 6-месечен период тази антиейдж комбинация води до обратно развитие на признаците на стареенето при участниците в това проучване от Франция.

 

Ежедневна грижа за кожата с ретинол

Ретинолът е нестабилно съединение и се разгражда под действието на светлина и на въздух. Поради това в козметичните препарати вместо ретинол се използват по-стабилни съединения на ретинола – ретинил палмитат, ретинил ацетат, ретинил пропионат и др.

Advanced Retinol Serum е козметичен продукт за поддържане на здравето на кожата, който съдържа три форми на витамин А – ретинил палмитат, ретинол, хидроксипинаколан ретионат, за да осигури достатъчна концентрация на активното вещество. Продължителната употреба на серума води до изглаждане на фините бръчки, балансиране на кожната пигментация и общо тонизиране на кожата.

Ретиноловите препарати могат да имат леко дразнещо действие върху кожата, което обикновено е преходно и не налага прекратяване на терапията.

Правилната грижа за кожата може да отсрочи нейната старост и да я запази млада, жизнена и красива по-дълго време.

 

Използвани източници

  1. Mukherjee S., Date A., Patravale V., Korting H., Roeder G. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clin Interv Aging. 2006 Dec; 1(4): 327–348.
  2. Shao Y., He T., Fisher G., Voorhees J., Quan T. Molecular basis of retinol anti-aging properties in naturally aged human skin in vivo. Int J Cosmet Sci. 2017 Feb; 39(1): 56–65.
  3. Piérard-Franchimont C., Castelli D., Cromphaut I., Bertin C., Ries G., Cauwenbergh G., Piérard G. Tensile properties and contours of aging facial skin. A controlled double-blind comparative study of the effects of retinol, melibiose-lactose and their association. Skin Res Technol. 1998 Nov;4(4):237-43.
  4. Varani J., Warner R., Gharaee-Kermani M., Phan S., Kang S., Chung J., Wang Z., Datta S., Fisher G., Voorhees J. Vitamin A antagonizes decreased cell growth and elevated collagen-degrading matrix metalloproteinases and stimulates collagen accumulation in naturally aged human skin. J Invest Dermatol. 2000 Mar;114(3):480-6.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Мая  Живкова

Дентален лекар с интереси в областта на храненето, балансирания начин на живот, новостите в медицината, антиейдж и антистрес терапиите.

Продуктът беше успешно добавен в любими.