Съдържание

Въпреки че няма специална формула, която магически да заличава белезите на стареене, включването на определени храни в менюто ни е сред най-добрият начин да забавим появата им



Ето ги и тях:

  • Боровинки 

Повечето изследвания върху ползите от боровинките се фокусират върху защита от окислително увреждане на свързаните с паметта региони в мозъка и забавяне на уврежданията на мозъчните клетки с възрастта. Боровинките са богати на антоцианини – съединения с антиейджинг ефект, които ограничават щетите от свободните радикали върху клетките. Горски плодове като малини и къпини също могат да бъдат включени в рецептата ви за дълголетие.

  • Ядки 

Ядките съдържат както мононенаситени, така и полиненаситени мазнини. И двете съединения намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Те могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания като рак, сърдечно-съдови състояния, както и при затруднения с мисленето, паметта, концентрацията (когнитивен спад). 

  • Смокини

Те са богати на флавоноиди и полифеноли. Силните им антиоксидантни свойства помагат за предотвратяване на различни медицински състояния, свързани с окислителния стрес, като чернодробни и невродегенеративни проблеми. 

  • Чага гъби 

Чага гъбите имат в състава си разнообразна гама от активни компоненти с антиоксидантни, антитуморни и антивирусни свойства. Съдържат и съединения, които помагат за подобряване на имунитета срещу инфекции с патогенни микроби. Лечебни гъби като рейши и пуешка опашка също се радват на популярност с ефекта против стареене.

  • Сьомга 

Съдържа големи количества астаксантин, супер антиоксидант и каротеноид, известен с уникалните си предимства против стареене. Научните изследвания показват, че астаксантинът е от полза за здравето на мозъка чрез запазване на когнитивната функция. Доказано е, че невропротективните свойства на астаксантина се дължат на способността му да намалява окислителния стрес и процесите на възпаление. Сьомгата, както и други мазни риби - като камбала, риба тон, скумрия и други, са сред най-добрите храни с омега-3, а омега-3 са едни от най-добрите мазнини за насърчаване на здравето.

  • Ленено семе 

С високо съдържание на омега-3 мастни киселини, фибри и лигнани, лененото семе доказано поддържа хидратацията и еластичността на кожата, заедно със здравето на сърцето. Доказано е, че включването на ленено семе в хранителния режим има благоприятен ефект върху лечението и/или профилактиката на различни видове сърдечно-съдови заболявания (хипертония, исхемична болест на сърцето, миокардни инфаркти, атеросклероза), чернодробни заболявания, рак на гърдата, здравина на костите, менопауза, диабет и заздравяване на рани. 

  • Нар 

Богат е на антиоксиданти като елагова киселина и пуникалагини. Те помагат в борбата с възпалението и UV увреждането, за да предпазят здравето на кожата. Изследванията подчертават ролята на нара за стимулиране на производството на колаген и  на митофагията на увредени митохондрии. Този процес насърчава възстановяването на клетките и дълголетието.

  • Чесън 

Съдържа серни съединения, които подпомагат производството на колаген и намаляват възпалението. Екстрактът от чесън с доказани мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и има забележителни невропротективни ефекти. Той намалява артериалната скованост и подобрява здравето на кръвоносните съдове при възрастни хора. 

  • Броколи 

Богати на сулфорафан и витамини С и К, броколите засилват производството на колаген и предпазват от окислително увреждане. Сулфорафанът също е антиоксидант, който предпазва от увреждане на ДНК и насърчава детоксикацията. Проучванията показват, че може да намали признаците на стареене, причинени от фактори на околната среда.

  • Костен бульон 

Костният бульон  съдържа повече от 19 лесни за усвояване незаменими аминокиселини (градивните елементи на протеините), колаген/желатин (които помагат за образуването на съединителната тъкан) и хранителни вещества, които поддържат храносмилателните функции, имунитета и здравето на мозъка. Той съдържа хондроитин сулфат и глюкозамин - съединения, които помагат за намаляване на възпалението, болките в ставите и артрита. 

  • Листни зеленчуци 

Кейл, спанак и другите листни зеленчуци съдържат лутеин, зеаксантин и витамини С и Е, които предпазват кожата от UV увреждане и подобряват еластичността. Тези съставки поддържат здравето на мозъка и очите, тъй като лутеинът и зеаксантинът предпазват от свързана с възрастта макулна дегенерация (увреждане на зрителният център на окото).

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Теодора  Тодорова
Теодора Тодорова е учен с дългогодишен опит в сферата на генетиката. Част от интересите ѝ са...
Продуктът беше успешно добавен в любими.
×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.