Search
Филтрирай по...

Близо 800 хиляди българки страдат от остеопороза и остеопения

Близо 800 хиляди българки страда от остеопороза и остеопенияВ България 380 000 жени имат остеопороза, а 400 000 страдат от предшестващото я заболяване – остеопения. Това обяви  Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза по повод международния ден посветен на тези масови заболявания. Тазгодишният доклад на Международната фондация по остеопороза показва, че тежестта, която оказва заболяването върху световната икономика само за една година е 32 млрд. евро за Европа и 20 млрд. долара за САЩ. На всеки три секунди в света някой получава остеопорозна фрактура.

Остеопорозата е състояние, при което костите стават чупливи вследствие загуба на калций. Всяка втора жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст получава фрактура. При жените този риск е по-голям, отколкото от рак на гърдата, яйчниците и матката, взети заедно. При мъжете рискът е по-висок в сравнение с този от рак на простатата, коментират експертите. Остеопорозата е заболяване, еднакво по разпространение с високото кръвно налягане и повишения холестерол. Приблизително 50 процента от хората с една фрактура получават нова, като вероятността от следващи фрактури нараства експоненциално, предупреждават лекари.

Какво да ядем, за да са здрави костите
Лекарите съветват да ядем балансирана храна, богата на витамин D и калций. Медиците препоръчват да употребяваме обезмаслени млечни продукти, ядки, портокалов сок, риба, листни зеленчуци, черен хляб и др.

2 thoughts on “Близо 800 хиляди българки страдат от остеопороза и остеопения”

 1. Марина Гълъбова

  Преди месец ми откриха остеопения Нямам болки в костите и ставите но от около година и половина съм в менопауза Възможно ли е началната форма на остеопороза да се е появила заради климакса

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Да, възможно е, особено ако водите заседнал начин на живот и храната не е съобразена с изискванията на състоянието ви/климакс/.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top