Search
Филтрирай по...

Сок от червено цвекло сваля кръвното

Учените от Университета в Рединг установиха, че пиенето само на 100 г сок от червено цвекло на ден води до значително понижаване на кръвното налягане.

Новото изследване целяло да провери дали консумацията на по-малки количества сок ще има ефектът, доказан от предишни проучвания, че пиенето на 500 мл сок от червено цвекло води до намаляване на кръвното налягане в продължение на 24 часа.

Оказало се, че дори малки дози от сока допринасят за понижаване на кръвното и действат профилактично като намаляват риска от инфаркт или инсулт.

Цвеклото съдържа средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.Поради наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.

Според изследването, публикувано в British Journal of Nutrition, благоприятният ефект се дължи на високото съдържание на нитрати в цвеклото. При попадане в човешкия организъм те се превръщат в азотен окис, който увеличава притока на кръв и поддържа ниско кръвно налягане.

Ревита Ви препоръчва:

Червено цвекло (корен), 500 mg

1 thought on “Сок от червено цвекло сваля кръвното”

  1. Beti Derderian

    Благодаря за информацията за кръвно налягане.Не желая лекарства,уверена съм,че в природата има богато подарени на човечеството лечебни средства -зеленчуци,плодове,билки,въпреки моите 35 годишен стаж в медицинската професия.Успех

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top