- Виктория Дичева
- Билки , Здраве и красота , Здравословно хранене
- 2 коментари
Включването на черешите в ежедневното хранене носи редица плюсове за здравето. Скорошни проучвания установиха, че редовният прием на този вкусен плод е изключително благоприятен както за цялостния организъм, така и в лечението на конкретни заболявания.
Череши – какво съдържат?
Този вкусен плод разполага с множество полезни свойства главно поради богатия си химичен състав. В черешите откриваме богато количество витамин C, фолиева киселина бета каротин и други витамини, както и жизненоважните минерали калий, магнезий и желязо.
Черешите съдържат най-високо равнище на борещи се с вирусите антиоксиданти в сравнени с повечето местни за страната ни плодове. Затова част от доказаните им ползи са свързани и с превенцията в сезона на грипа и настинките. Те са богати и на мелатонин, който осигурява здрав сън, бори се със стареенето и намалените когнитивни способности (особено отслабената памет).
Череши – за какво са полезни?
Много са доказаните ползи от консумацията на череши. Според изследванията дори не само плодовете им, но и други части помагат в някои терапии. Така например, от череши се набавят дръжки за подагра и артрит. Отделно, само костилки се използват за приготвяне на отвари с огромни ползи в профилактиката на диабет и бъбречни заболявания. Тези напитки от народната медицина понякога са се използвали и за тежки възпалителни състояния, в това число на белите дробове (при пневмония, например).
Стандартната консумация на череши (плодовете) – носи следните ползи:
успокояват болката десет пъти по-ефективно от един аспирин, като носят само неговите ползи, но не и вреди, включително по отношение на стомашната лигавица;
облекчават тежки мускулни трески и болки в ставите;
понижават нивата на кръвната захар имат сериозни ползи в превенцията срещу ИР и диабет;
ограничават риска от сърдечно-съдови заболявания и нормализират функциите на сърдечния мускул;
намаляват риска от запушване на артериите, съсирването на кръвта и лесна чупливост на капилярите и вените;
спомагат за регулирането на артериалното кръвно налягане, включително при тежки форми на хипертония;
действат стимулиращо за централната нервна система, като едновременно с това имат сериозни ползи в превенцията при предразположеност към деменция;
подпомагат поддържането на естествената красота, като подобряват състоянието на кожата и намаляват риска от ранна поява на фини линии и бръчки;
подобряват циклите на съня, настроението и устойчивостта на силен стрес;
оптимизират храносмилателната система;
тонизират тялото.
Череши за отслабване – да или не
От особено значение за оптималната перисталтика и поддържаната фигура са и наличните фибри. Според проучванията, консумацията на череши намалява теглото и като цяло телесните мазнини, като заедно с това понижава и нивата на холестерола.
Череши се приемат и за нормализиране на метаболитните процеси и правилното усвояване на редица ключови за тялото вещества, отговорни за поддържането на оптимално тегло. Освен това, важен факт е, че този плод е изключително подходящ за вашата диета. Особено важно сред основните ползи на черешите е, че имат малко калории, но бързо засищат глада.
Не на последно място, те спомагат за оптималното пречистване на организма. Като мощен диуретик, черешите спомагат за по-бързото отводняване на тялото и справянето с целулита. Детоксикацията като процес обаче води и до други ползи.
Елиминирайки токсините и свободните радикали, тялото ни е по-добре предпазено от болестотворни микроорганизми и преждевременно стареене, както и от загуба на тонус и енергия. Имайте в предвид обаче, че червените череши разполагат с повече антиоксиданти от по-рядко срещаните бели череши, които пък са препоръчват при язва и колит.
Прочети още
Коментари (2)
Нов коментар