×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

В опити да открием нова формула против стареене, ние жените изпробваме най-различни козметични продукти. За някои от тях знаем, че съдържат добре познатите ни колаген, ретинол, хиалуронова киселина и нашумелият напоследък бакучиол. Това, което все още не знаем или малко от нас знаят е, че феруловата киселина също е сред съставките, които трябва да търсим в козметичните продукти против стареене и че освен органично съединение, тя е и хранителна добавка. Днес ще ви запознаем по-отблизо с нея и нейното, както локално Ферулова киселина- още една защитна „стена“ за кожата ви, така и орално приложение



Експертите наричат ​​феруловата киселина чистач на свободните радикали, което означава, че открива вредните свободни радикали и ги неутрализира. Знаем, че в кожата ни увреждането от свободните радикали води до бръчки и други признаци на стареене.

Феруловата киселина е фитохимикал. Локалното и приложение (върху кожата) има за цел да защити епидермиса от стареене, от увреждащото влияние на слънчевите лъчи и от рак на кожата. Като добавка, някои изследователи твърдят, че тя е потенциално средство за лечение на болестта на Алцхаймер, диабет и други здравословни състояния.

Проучвания сочат, че феруловата киселина предлага множество полезни ефекти върху здравето и може да функционира като:

  • Антиоксидант (борба с увреждане на клетките)
  • Противовъзпалително средство (борба с възпаленията)
  • Антимикробно средство(борба с инфекциите)

Ползи за кожата

  • Минимизиране и превенция на признаците на стареене
  • Защита на кожата от увреждане от слънцето
  • Предотвратяване на рак на кожата

Против стареене

Феруловата киселина е най-известна със своите предполагаеми свойства против стареене. Например, малко проучване предполага, че има ползи за здравето на кожата при мъже, които приемат ферулова киселина под формата на капсули.

Като антиоксидант, феруловата киселина се бори със свободните радикали и може да забави процеса на стареене на клетъчно ниво. Някои експерти подозират, че свободните радикали играят роля в предотвратяването на бръчки (и други видими признаци на стареене на кожата), защитавайки важни структури като колаген и еластин.

Феруловата киселина може да направи други антиоксиданти по-ефективни. Поради тази причина тези, които я приемат, често го правят заедно с обикновени антиоксиданти, като витамин С и витамин Е.

Лечение на хиперпигментация

Феруловата киселина може да се използва за ограничаване на бръчките, но също и за изсветляване на кожата и защита от слънцето, въпреки че са необходими повече проучвания по темата. Антиоксидантните свойства могат да помогнат за лечение на възрастови петна (ограничава пигментацията на меланин).

Може да подобри лечението с микроигли

Микронидлингът е козметична процедура, при която стотици малки игли (с дължина от 0,5 до 1,5 милиметра) се прилагат върху кожата и навлизат в колагеновия слой. Използва се за стимулиране на заздравяването и подмладяването. Едно малко проучване предполага, че комбинирането на ферулова киселина с микроигли, може да подобри еластичността на кожата в сравнение със самостоятелното прилагане на тази киселина.

Излагане на слънце и рак на кожата

Против увреждания, причинени от слънцето, тази киселина обикновено се прилага заедно с витамини С и Е, а не самостоятелно. Въпреки това, някои проучвания гласят, че тя си има защитни свойства сама по себе си, заедно с това да усилва ефектите на други средства за защита на кожата.

Антиоксидантната активност на феруловата киселина предпазва кожата от вредните ултравиолетови (UV) лъчи на слънцето. Тази защита срещу фотостареене може да ограничи риска от други здравословни състояния, включително рак на кожата и заболявания, свързани с възпаление.

Запомнете:

Феруловата киселина има доказани ползи за епидермиса, но тя не е магическа съставка, която възстановява кожата и я връща във вида и от преди години. Така е общо взето с всеки подобен продукт. Тази киселина може да предотврати бъдещи увреждания, но не може да възстанови уврежданията на кожата, които вече имате. Затова, много е важно навреме да започнете да се грижите за кожата си.

Други ползи

По отношение на останалите и ползи, ще посочим заболявания като болест на Алцхаймер, висок холестерол, хипертония, диабет и рак, където тази киселина отчита положителни ефекти, но е добре да отбележим, че към момента повечето субекти на проучванията са по-скоро животни, отколкото хора. Съобщава се, че нивото на кръвната глюкоза при животни с диабет се намалява при прилагане на тази киселина. Относно рака- фитохимикалите могат да упражняват противоракови дейности, частично въз основа на тяхната способност да защитават критични клетъчни молекули. Нужни са още доказателства в подкрепа на употребата и при тези заболявания.

Източници на ферулова киселина

Ще я намерите в няколко растителни храни. Произлиза от клетъчните стени на:

  • ориз
  • пшеница, ечемик и трици
  • царевица и пуканки
  • бобови растения
  • овесени ядки
  • ананас и портокали
  • ябълкови семки
  • цитрусови плодове
  • домати
  • патладжан
  • хляб с ленено семе
  • ръжен хляб

Готвенето често може да увеличи количеството ферулова киселина в храните, чрез разграждане на клетъчните отделения, които я съхраняват- това важи особено за зърнените храни.

Странични ефекти

Серумите и кремовете с ферулова киселина обикновено са безопасни за повечето типове кожа. Те обаче не са безопасни за всички. Например, ако имате чувствителна кожа, локален продукт може да причини зачервяване и раздразнение.

Ако приемате ферулова киселина през устата, може да изпитате:

  • алергични реакции
  • светлинна чувствителност, засягаща очите и кожата ви
  • загуба на апетит
  • подуване на корема
  • диария

Ако сте алергични към трици или овесени ядки, може също да имате алергия към серуми на ферулова киселина, получени от трици или овес. Симптомите обикновено са леки, типични за алергична реакция и могат да включват зачервяване, подуване, сърбеж или обрив.

Важно:

Търговската ферулова киселина обикновено се извлича от зърнени култури.

Продуктите за грижа за кожата с ферулова киселина се предлагат онлайн, както и в много аптеки и магазини за козметика от по-висок клас. Преди да използвате серум с ферулова киселина, тествайте върху малък участък от кожата и изчакайте 24 часа, за да видите дали се появява обрив или друг симптом на алергия.

Добавките с ферулова киселина се предлагат онлайн и в определени аптеки и магазини, специализирани в хранителни добавки. Науката все още не знае достатъчно за дългосрочната безопасност на добавките с ферулова киселина. Тъй като се извлича от храната, повечето предполагат, че феруловата киселина е безопасна. Все пак, нито едно изследване не е установило какво количество трябва да вземе човек, за да се предозира.

Имайте предвид, че феруловата киселина, набавяна чрез храните, които консумираме, е по-лесна за усвояване от тялото ви, отколкото добавките.

Има сравнително малко данни относно дозировката на тази киселина. Повечето добавки се продават като таблетки от 250 милиграма, които се приемат веднъж дневно. Като основно правило- никога не превишавайте препоръчителната доза на етикета на продукта.

Изследователите знаят много малко и за лекарствените взаимодействия с феруловата киселина. Проучванията показват, че комбинирана с антикоагуланта (противосъсирващ) Plavix (клопидогрел), тя може да увеличи абсорбцията си при плъхове.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.