×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.



Сминдух


Сминдух е добре позната у нас подправка. Тя се среща под различни имена, като в медицинската наука и практика е позната с латинското Trigonella foenum-graecum. В действителност, освен в кулинарията, растението намира приложение и в терапията на различни видове заболявания, хронични състояния или временни неразположения на човешкото тяло. Осигурява толкова много ползи, че нерядко за него се говори и в сферата на красотата, а някои козметични производители го включват в състава на своите продукти за тяло и коса. Малцина знаят, че екстракт от сминдух понякога се добавя и към парфюми.


За какво се използва сминдух в медицината?

Терапевтичните свойства на сминдуха са познати от далечни времена. Растението е част от класическата аюрведична медицина, но е имал слава и сред древните арабски лечители. Днес продължава да представлява интерес и за научните кръгове. Немалко са медицинските статии в подкрепа на неговото приложение в следните случаи:

  • регулация на стомашно-чревния тракт и срещу симптоми като диария, запек и неправилна обмяна на веществата;

  • контрол на диабета, тъй като сминдухът разполага с глюкопонижаващ ефект, както и други ползи за хора с тази диагноза (намалява риска от затлъстяване, увреждане на тъканите и влошаване състоянието на панкреаса);

  • контрол на телесното тегло и отслабване. Намалява нивата на лошия холестерол, потиска емоционалния глад и с огромното си количество фибри действа стимулиращо върху метаболизма;

  • редуциране на симптомите при респираторни заболявания. Една от най-търсените ползи на растението в това отношение е действието ми при много суха кашлица и задух;

  • подкрепа на женското здраве. От всички ползи за дамите сминдухът най-често се свързва с лактогонното си действие и е често предпочитано натурално средство за увеличаване на количеството кърма. Но растението, също така, действа стимулиращо върху естественото производство на естроген в тялото – главният хормон в половата система на жените.

 

Как да се възползваме от ползите на сминдух?

В кулинарията сминдухът присъства или като подправка (семената му се стриват за целта), или като ингредиент за зелена салата (използват се листата). Обикновено специфичният вкус на това растение се добавя към следните типове ястия: тестени, местни деликатеси, повечето видове риба и варива. За да се възползвате обаче от здравословните му ползи, няма да е достатъчно ежедневно да готвите с него. Необходимо е да си набавите негов екстракт във висока концентрация чрез хранителни добавки или да си приготвите сами терапевтично средство в домашни условия. Във втория случай специалистите препоръчват различни рецепти за чай, отвара или тинктура от сминдух.


Какви са ползите за външния ни вид от сминдух?

Освен вътрешно – като подправка или под формата на хранителна добавка от кварталната аптека (таблетки, капсули, прах и други) – сминдухът може да прояви своите ползи и при локално приложение. Такъв е случаят с неговото участие в състава на дерматологични средства за проблемна кожа. Съществуват множество научни изследвания, които определят растението като мощен антибактериален агент, подходящ за овладяване на акне, розацея и други възпалителни процеси. Същевременно, можете да го откриете и в състава на някои продукти за коса, тъй като той успокоява раздразнението по скалпа, намалява пърхота и стимулира растежа на косъма. Някои приемат билката вътрешно с естетична цел, тъй като за нея е доказано, че може да подобри визията на женския бюст.


Странични ефекти и противопоказания на сминдуха

Въпреки че сминдухът има редица здравословни ползи, прекомерната му употреба може да доведе до известни странични ефекти. Най-често те се изразяват в подуване на стомаха, диария или газове. За съжаление, има и хора, които са с индивидуална непоносимост към билката и те трябва да я избягват, защото алергичните реакции от нея са сериозни. Други по-сериозни противопоказания за прием няма.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.