×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Рефлукс и киселини в стомаха


Гастроезофагеален рефлукс се смята за едно от най-често срещаните заболявания сред съвременното човешко общество. Диагнозата предполага наличие на редица неприятни симптоми, но при навременно взети мерки за нейното овладяване може да бъде контролирана и да донесе нужното облекчение. Повече подробности ще разберете в днешния ни материал.


Какво е гастроезофагеален рефлукс?

Това е вид хронично заболяване. В практиката и науката се среща и с кратката абревиатура ГЕРБ. Представлява неестествено връщане на съдържанието в стомаха обратно към хранопровода. Обикновено, това съдържание се усеща от пациента под формата на киселини. Самият киселинен жлъчен сок предизвиква силно дразнен на лигавицата в долната част на хранопровода, поради което често се стига и до усложнение във вид на силен възпалителен процес.


Симптоми на състоянието гастроезофагеален рефлукс

Любопитен факт е, че при езофагеален рефлукс симптомите се развиват няколко пъти седмично, а не постоянно. Медицинските експерти обаче възприемат тезата, че е нужно клиничната картина на заболяването да се проявява в рамките на поне 3-4 месеца, за да бъде потвърдена диагнозата. Това е така, защото киселините при хората понякога са форма на временно неразположение на стомашно-чревния тракт. За да се потвърди съмнението за хроничното заболяване в посочения срок пациентът трябва да се оплаква от следните симптоми:

  • парене в зоната зад гръдната кост;

  • наличие на киселини;

  • усещане за тежест в корема, най-вече в горната му част над пъпа;

  • наличие на неприятен вкус в устата – горчив, кисел или комбинация от двете;

  • често развитие на инфекции в дихателната система;

  • кашлица, която се проявява главно в късните часове на денонощието;

  • промяна в гласа;

  • усещане за сухота в устата;

  • стомашни болки;

  • задух;

  • неприятен мирис от устата;

  • често развитие на кариеси и/или проблеми с венците;

  • други.


Причини за поява на рефлукс

Според гастро специалистите множество са възможните причини за поява на това заболяване. В някои случаи то дори е в следствие на генетична предразположеност. За да се отключи обаче, е необходимо да са налице определен дразнители. Най-често те са пряко свързани с начина на хранене и по-конкретно завишен прием на мазни, пържени, силно пикантни, горчиви и сладки храни. Вредни навици като злоупотреба с алкохол или тютюнопушене, както и прекомерен прием на тежки лекарства допълнително влошават състоянието на долния езофагеален сфинктер. Именно нарушените му функции водят до поява на временен или хроничен рефлукс. По-специфични видове на това състояние се наблюдават:

·         при деца в крехка възраст, когато стомашно-чревният тракт и хранопроводът все още не са достатъчно развити;

·         при възрастни – по време на бременност, след инфекция с Хеликобактер пилори, наднормено тегло или наличие на хиатална херния.


Лечение на рефлукс

Терапията при това състояние задължително трябва да бъде назначена от специалисти. За целта се използват различни медикаменти и подходи, включително:

·         диетичен режим с щадяща лигавицата на хранопровода и стомаха храна;

·         класически лекарства – инхибитори на протонната помпа, H2-блокери, алгинати, антиациди и други;

·        хомеопатия – пробиотици, ензими и билки с облекчаващо симптомите действие;

·         в редки тежки случаи се налага оперативно лечение.

Съветът  ни е при съмнение или официално поставена диагноза рефлукс да не предприемате каквито и да е мерки за самолечение, а да се консултирате със специалист за назначаване на терапия, строго съобразена с вашия конкретен случай. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.