Холестерол е вид липид в човешкия организъм. Той представлява градивен елемент на клетъчните мембрани. Веществото се набавя както чрез вътрешна самостоятелна секреция в тялото, така и чрез храната. То разполага с редица жизненоважни функции, в това число да регулира храносмилателния процес, да подпомага производството на витамин Д и други хормони, както и да предпазва от увреждане нервните влакна. Същевременно, при свръхголеми количества в тялото това съединение може да доведе до редица здравословни проблеми, както и да представлява индикатор за тях.
Референтни стойности за повишен холестерол
Важно е да се уточни, че съществува добър и лош холестерол. Завишените стойности на първия показва добро общо здраве. Същевременно, при висок лош холестерол се смята, че тялото има проблем. Добрият се характеризира с висока плътност и се означава с абревиатурата HDL, като функцията му е да елиминира лошия от чернодробните тъкани. Ниските му стойности могат да се анализират като риск то сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт и инфаркт. Лошият холестерол – LDL – респективно е с ниска плътност и се натрупва в тъканите и артериите, което води до редица здравословни проблеми. При изследване на двата типа холестерол се вземат на предвид следните референтни стойности:
в норма: HDL– > 60 mg/dL, > 1.6 mmol/L;
в норма: LDL– <100 mg/dL, <2.6 mmol/L.
Контрол и сваляне на повишен LDL
При доказан висок LDL се изискват определени промени в начина на живот. Най-често специалистите препоръчват:
прием на билки, в това число пчелен прашец, берберин, чесън, бергамот, ябълков оцет, китайска лоза, арония, куркума и други;
диети за чистене на черния дроб и червата, като се набляга на храни с високо съдържание на фибри и се избягва мазното, пърженото, захарните и тестени изделия;
повишена физическа активност.
Режим за покачване HDL
В повечето случаи здравословните проблеми настъпват при висок LDL. Същевременно, в някои случаи критично ниските нива на HDL също могат да са причина за назначаване на лечение. Това е така, защото препоръчителните холестеролни норми за оптимално физическо състояние се гледат не по отделно, а като съотношение между основните видове. За покачване на HDL също се назначава прием на определени билки, но също така и хранителен режим с фокус върху следните продукти:
авокадо;
риба и морски дарове;
бобови растения;
зехтин;
цитрусови плодове;
ядки.
Качествената хранителна диета и физическата активност, както и прием на подходящите природни продукти са най-добрата тройна коалиция, подпомагаща добрия и сваляща лошия холестерол. Ако се придържате към тях, ще си спестите необходимостта от прием на тежки синтетични медикаменти в бъдеще.
Свързани продукти
Червен ориз (дрожди) - контрол върху холестерола - За здрава сърдечно-съдова система,...
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар