×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Кето хранене - първи стъпки



Кето е име на диета, която придоби изключителна популярност през последните няколко години. Причините за това са две. От една страна, този режим дава реални резултати за редуциране на телесната маса. От друга страна обаче, той носи и немалко здравословни ползи. Какво представлява този начин на хранене, какви ястия се консумират по време на режима и всичко важно за него ще разберете в днешния ни материал.


Какво е кето диета?

Представлява специфичен начин на хранене. Среща се и под името кетогенен режим. Напоследък се определя като диета за отслабване, но истината е, че разполага и с уникален здравословен ефект. Въпреки че режимът включва определени ограничения, по своята същност той проповядва идеята за консумация на балансирани храни. Позволени са почти видове продукти с изключение на въглехидратите. В повечето рецепти присъстват главно храни с високо съдържание на мазнини. При това хранене протеините също са позволени.


Каква е кето идеята?

За да произведе своите основни ефекти, този тип хранене разчита да се отключи процесът кетоза в тялото. Това е метаболитно състояние, при което поради липса на необходимите за производство на образуване на енергия въглехидрати, тялото започва да използва натрупаните мазнини. Обикновено, за да достигне до състояние на кетоза, организмът има нужда от около седмица да се въздържа от консумацията на въглехидрати. След това, за да захрани мозъка, а и да си осигури енергия, той започва да използва мазнините, включително и подкожните. Освен че чрез кетоза се отслабва, се постига и драстично занижаване на нивата на кръвната захар, което е добре дошло за хора с диабет.


Какви други ползи носи кето храненето?

Освен за отслабване и контрол на диабетни състояния, тази диета може да подпомогне организма и като:

  • подобри състоянието на кожата и косата;

  • покачи нивата на добрия холестерол за сметка на лошия;

  • регулира редица сърдечно-съдови функции;

  • нормализира стойностите на артериалното кръвно налягане;

  • стимулира мозъчната дейност;

  • подобри настроението и някои психични заболявания.


Хранене при кето диета – принципи

Кетогенният режим често грешно се смята за високопротеинова диета. Белтъчините са позволени, но тяхното количество за деня трябва да бъде 30% от общото консумирано количество храна. Имайте на предвид обаче, че това не означава, че са ви забранени месото и яйцата. При кетогенното хранене са позволени и всички видове ядки, млечни и морски/речни продукти, както и зеленчуци, растящи над земята.  Забранени са само и единствено въглехидрати. Това означава, че от вашето меню трябва да бъдат изключени:

  • тестени и пакетирани захарни изделия (но не и десерти приготвени по кето рецепти);

  • ориз и всички видове нишестени и зърнени продукти;

  • всички кореноплодни зеленчуци;

  • някои плодове – ябълки, цитруси, череши, пъпеш, банан, диня, праскова, ананас, круши;

  • бобови растения;

  • следните видове масла – соево, фъстъчено, сусамово и слънчогледово;

  • желателно е да се спре и алкохолът.


Кето закуска, обяд и вечеря

Много хора първоначално се стъписват от идеята за този тип хранене. Причината е, че въглехидратите съставляват основните и най-често срещаните на трапезата ни хранителни продукти. Така например, мнозина се чудят какво да закусват без брашно. Подобни са и притесненията им относно набавянето с фибри, защото редица плодове и зеленчуци са забранени. Особено притеснени са хората, които обикновено се придържат към хранителен режим без месо. За тях наистина списъкът с позволени продукти ще е ограничен, но не и изцяло празен. Кето диетата не е толкова трудна за следване. Просто тя изисква период на адаптация. До тогава можете да се възползвате от следните предложения:

  • за закуска: варено яйце с гуакамоле, смути с кисело мляко, ядки и горски плодове, кифлички с кокосово брашно, свинска мас и твърдо сирене;

  • за обяд: крем супа от брюкселско зеле, яйца по панагюрски, паниран кашкавал с аспержи, кюфтета от пуешка кайма с пюре от грах;

  • за вечеря: месо или риба (морски дарове) със зеленолистна салата, печен карфиол или броколи със сос от кисело мляко и подправки, канапе от спанак с яйце;

За финал трябва да отбележим, че за да постигнете добри здравословни, а и върху фигурата си резултати от кето храненето, е необходимо да го практикувате поне два месеца.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.