Въпреки че не е официално признат за суперхрана, киви е продукт, от който можем да почерпим множество здравословни ползи. Освен това, не биват да се подценяват и неговите вкусови качества. Този плод е изключително специфичен и обикновено човек или го обожава, или силно страни от него. Нека разгледаме в детайли каква е същността му и с какво може да допринесе за доброто ни здравословно състояние.
Какво представлява?
Киви е име на среден по големина плод с мъхеста обвивка и сладко-кисел, за някои дори пикантен вкус. Ядливата част е леко слузеста и е специфична с отличаващия си зелен цвят, а също така и с дребните си семки, които не са неприятни или необходими да бъдат отстранявани. По своя произход това е тропичен продукт, който обаче е родом не от джунглата или Южна Америка, както е обикновено, а от Китай. Разпространението на дървото по цял свят започва в началото на 20 век, когато новозеландска учителка на връщане от китайските земи решава да прибере у дома няколко негови семенца. Така започва и първото култивиране на този специфичен хранителен продукт.
Хранителна стойност на кивито
Този плод притежава изключително благоприятен за отслабващите състав, в който междувременно влизат и редица полезни микроелементи. По-конкретно, в 100 грама киви има едва 61 калории. От тях по-малко от грам и половина са протеините и под един грам са мазнините. В състава на си има близо 15 грама въглехидрати, но от добрите, тоест бавните, които се усвояват по-добре от човешкия организъм. Сред тези въглехидрати има не само захари, но и известно количество фибри, които пък спомагат за храносмилането. Ако разгледаме състава на кивито и от гледна точка на полезните му микроелементи, в него ще открием редица полезни витамини (повечето от В комплекс, А, С, Д, Е, К1 и К2) и минерали (мед, манган, селен, натрий, фосфор, цинк, желязо, калций, калий и магнезий), както и редица аминокиселини.
За какво е полезно?
Предвид това богато съдържание на полезни хранителни вещества съвсем очаквано е кивито да разполага с множество здравословни свойства. Учението са изследвали неговото влияние върху човешкия организъм и са доказали цял списък с негови положителни качества. Ето за какви точно ползи говори медицинската наука по повод редовната консумация на този екзотичен плод:
нормализира стомашно-чревния тракт;
помага за редуцирането на някои симптоми на астма;
намалява съсирването на кръвта, а по този начин овладява и състояния като високо кръвно налягане или запушване на съдовете;
увеличава защитните сили на имунните Т-клетки в тялото;
нормализира някои дерматологични проблеми като акне, розацея и други възпалителни кожни проблеми;
подобрява нивото на очното здраве;
подпомага отслабването.
За повечето хора кивито е напълно безопасно за консумация. Единствените хора, които попадат в риск, са тези с алергии към мъхести плодове.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар