×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Състоянието „сгъстяване на кръвта“ придоби изключителна гласност в последните години като част от симптоматиката на COVID-19. Повишеният вискозитет на кръвта е състояние, известно още като плътната кръв или гъста кръв. В действителност това е част от арсенала на инфекцията. Затова е важно да го разпознаем, тъй като е сигнал за по-сериозен проблем - от сънливост до тромбоза, сърдечни заболявания, инсулти и други


Флуидността на кръвта зависи от редица обстоятелства, а ежедневното ви меню е най-важното от тях. Коригирайки диетата си може значително да подобрите състоянието на кръвта без лекарства.

Ето кои са храните, които трябва да избягвате, когато ви притеснява по-гъста кръв.

  • Картофи

Картофите съдържат много нишесте, което се превръща в прости въглехидрати и повишава глюкозата в кръвта. Особено вредни са пържените картофи в растително масло. За поддържане на нормално съсирване на кръвта, е добре да консумирате картофите в сготвено или печено състояние.

  • Дреболии: черен дроб, сърце и бъбреци

Тези продукти са богати на витамини от група В, желязо и фосфор, което ги прави полезни за борба с анемията. Въпреки това, постоянното консумиране на черен дроб, сърце и бъбреци може да повиши тромбоцитите и риска от тромбоза. За поддържане на здравословна кръвна система е важно да ограничите употребата на тези органични продукти.

  • Орехи

Този продукт съдържа голямо количество танини, които правят кръвта по-плътна. Но тъй като орехите съдържат също и здравословни за кръвта омега-3 мастни киселини, които спомагат за регулирането на нивата на холестерола, не бива да ги изключвате. Наложително е обаче да се ограничи количеството им.

  • Банани

Бананите са известни с високото си съдържание на калий, което подпомага съсирването на кръвта. Въпреки това, те съдържат и високи нива на прости захари, което може да повиши глюкозата в кръвта и да допринесе за съсирването. Хора с разширени вени, хипертония и тромбофлебит трябва да бъдат особено внимателни с консумацията на банани.

  • Елда

Помага за повишаване на съсирването на кръвта, но в големи количества може да влоши състоянието на тромбоза. В елдата има много желязо, препоръчва се при липса на хемоглобин. Кашата от елда съдържа лецитин, който увеличава вискозитета на кръвта.

  • Магданоз

Магданозът, въпреки богатото си съдържание на витамини и минерали, има диуретичен ефект и може да причини недостиг на течности в организма. Съдържащият се в него витамин К може да допринесе за образуването на кръвни съсиреци. Хора с хипертония и склонност към образуване на съсиреци трябва да бъдат внимателни с консумацията на магданоз.

  • Захар

Захарта е най-вредният продукт за висок вискозитет на кръвта. Той се натрупва под формата на „гликогени“ в черния дроб, които се синтезират до „липиди“, провокиращи появата на съсиреци в кръвоносната система.

  • Коприва

Ако сте любител на пролетната супа с коприва, но имате високо кръвно налягане и разширени вени, е по-добре да преминете към зелева супа или леки зеленчукови супи. Копривата повлиява съсирването на кръвта, тъй като съдържа витамин К.

  • Бобови растения

Те са богати на растителни протеини, които увеличават вискозитета на кръвта. Ето защо не се препоръчва да се ядат боб и грах при високо кръвно налягане.

Ако кръвта ви е по-гъста, приемайте повече течности. Специалистите препоръчват приемът на повече вода, зелен чай и сокове от ананас, нар, грейпфрут. Можем да си позволим, и дори е желателно, и тъмен шоколад.

Фактите сочат, че много хора не разпознават проблем със сгъстена кръв, докато не се появи сериозно основание да проверят това. Когато кръвта се сгъстява, доставянето на кислород до различните части на тялото намалява. Това означава, че започваме да изпитваме дискомфорт.

Първите симптоми за състоянието са неясни и могат да бъдат сбъркани с много други проблеми на организма. Започва се с умора, крайниците тежат повече и сякаш мислим по-бавно. Впоследствие налице се появява слабост и залитане, както и забавяне на реакциите. Отчитат се и влошаване на слуха и зрението.

Симптом на сгъстяването на кръвта е и изтръпването на ръцете и краката. Пълзящи по тях иглички  могат да бъдат знак за това, че по капилярите не достига достатъчно кислород. Друг симптом е и температурата им: ако те са студени постоянно, то е много вероятно да имате проблеми с кръвоснабдяването в крайниците си в следствие на сгъстяване на кръвта.

Част от най-плашещата симптоматика на сгъстяването на кръвта обаче си остават задуха и сърцебиенето. Спорадични и внезапни, те ни оставят замаяни и понякога дезориентирани.

Логично е, но е важно да се спомене и един много ясен знак за сгъстяване на кръвта. Ако се порежете и кръвта ви тече бавно, то със сигурност имате налице по-гъста кръв.

Това състояние не бива да се подценява. А диетата определено играе ключова роля в поддържането на здравето на кръвоносната ни система.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Валентина  Ненова

Валентина Ненова е с 20-годишен стаж в сферата на ПР-комуникациите и с 2-годишен опит в сферата на журналистиката в печатни медии. Запалена по шахмата, майка на прекрасна дъщеря.

Продуктът беше успешно добавен в любими.