×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Знаете, че почти постоянно говорим за билки и за ползите от тях. Тези растения са безценни за здравето ни, но дали знаем как да ги приготвяме, за да се възползваме максимално от полезните им свойства? Вероятно знаете как да си приготвите чай, отвара и тинктура, но дали сте наясно как да си направите мацерат? В следващите редове ще ви обясним какво е това и защо ще ви бъде от полза


Какво представлява мацератът?

Мацератът се получава в резултат на процес, наречен мацериране. При него се извършва инфузия (запарване) на пресни или сушени билки, но не във вода, а в растително масло, като целта е извличането на мастноразтворимите компоненти от растението.

Вече сте наясно - разликата между запарката и мацерирането е в течността, която се използва. За получаване на мацерат, билките се заливат с рафинирани масла, като най-подходящи за тази цел са маслото от жожоба, слънчогледовото масло или това от оризови трици. Подходящо е още и това от кайсиеви ядки, както и бадемовото масло, а може и друго - по ваш избор.

Мацерирането стъпка по стъпка

За да си направите мацерат, на първо място трябва да разполагате с билките, от които сте решили да приготвите този разтвор.

Запомнете:

В случай че използвате пресни билки, е необходимо да ги оставите на сянка поне за 12 часа, за да се премахне напълно влагата от тях.

Следва нарязването на билките на парченца, след което ги изсипвате в сух и чист буркан.

В случай че билките ви са сушени, трябва да се начукат в подходящ съд и след това да се добавят в буркана.

След това идва ред на маслото, което сте избрали. Наливате го в буркана, така че да покрие изцяло билките. Тук запомнете, че не бива да пълните буркана догоре. Билките растат на обем, затова е добре половината буркан да остане свободен.

Разбърквате сместа с лъжица и затваряте буркана с плат или хартиена кърпа. Оставяте го на пряка слънчева светлина, като гледате да го разклащате по 2-3 пъти на ден.

Може да се добави малко количество витамин Е, за да се предотврати гранясването на мацерата.

След 4 до 6 седмици вече имате готов мацерат, който прецеждате през тензух. Получената течност съхранявате на хладно и тъмно място в стъклено шише или буркан с плътен капак. Трайността на получения продукт е около 1 до 2 години.

Къде намира приложение мацератът?

Мацератът има противовъзпалителни, антибактериални и болкоуспокояващи действия и намира широко приложение като съставка на кремове, лосиони и други козметични продукти за кожата.

Този маслен извлек (в зависимост от билките, които използвате за накисване) е ефикасен за:

·       Екземи, белези и кожни обриви.

·       Третиране на рани, синини, навяхвания и изгаряния

·       Разтягане на сухожилията

Масленият извлек от моркови е особено подходящ за кожата - има десетки ползи - от поддържането на приятен тен до забавяне на стареенето. В интернет ще намерите достатъчно информация за различни видове маслени извлеци и ползите от тях. Най-хубавото в случая е, че можете да си ги приготвите сами и да се възползвате от десетките им здравословни преимущества.

Мацерацията е най-чистият метод за извличане на деликатните етерични субстанции, защото не използва помощни, вредни вещества като синтетични разтворители. Мацератът е не само чиста течност, но и с по-ниска концентрация, поради което е подходящ за хора с алергии.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св....

Продуктът беше успешно добавен в любими.