Ябълка + Магданоз + Дрян – За имунитет и детокс, сок 300 ml
- Мая Долапчиева
- Здраве и красота , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: магданоз
Съдържание

Магданозът е една от най-полезните подправки. Листата, семената и корените му могат да се използват в природни лекарства, витамини и чайове. Предлага се както в прясна, така и в дехидратирана форма. Какви свойства притежава и при кои заболявания може да ви е от полза, ще разберете в следващите редове
Състав и свойства
Ползите от магданоза се дължат на неговите диуретични, антиоксидантни, антибактериални, антидиабетни, имуномодулиращи, цитотоксични и предпазващи бъбреците свойства. Всички те се дължат на съдържащите се в него флавоноиди, наречени миристицин и апигенин, както и на апиол, алфа-пинен и бета-пинен, витамин С и каротини. Апигенинът и миристицинът имат доказани противовъзпалителни ефекти и много успешно се борят с възпаления в тялото. Другата хубава новина е, че само две супени лъжици (около 8 грама) прясно нарязан магданоз осигуряват не малки количества витамин К (над 150% от дневната стойност), витамин С (около 15%) и витамин А (около 12%).
Ползи за здравето
При инфекции на пикочните пътища - магданозът притежава антимикробно и диуретично действие, което може да помогне при появата на повтарящи се инфекции на пикочните пътища.
За укрепване на имунната система- магданозът ще ви бъде от полза за повишаване на имунитета и укрепване на имунната система, тъй като е богат на витамин С, цинк и витамин А и освен това има антимикробни свойства.
Някои изследвания показват, че магданозът е особено ефективен срещу бактерии като Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis и Escherichia coli. Препоръчителен е и при лечение на вируси на настинка и грип.
Помощ при управление на диабета- консумирането на магданоз може да бъде полезно за диабетици за нормализиране на кръвната захар и за защита на черния дроб, поради неговото антиоксидантно действие. В допълнение, флавоноидите, открити в него, също помагат за предотвратяване на появата на диабет, което го прави чудесен вариант за пациенти, диагностицирани с преддиабетно състояние.
Подобрява кръвното налягане и спомага при задържането на течности - магданозът е богат на калий, който е необходим за отделянето на натрий чрез урината. Освен това притежава диуретични свойства. Тези два фактора помагат за понижаване на кръвното налягане и в борбата със задържането на течности.
За профилактика и при лечение на анемия- тъй като това растение е богато на желязо и фолиева киселина, то може да бъде полезно при лечение на анемия. Желязото е един от компонентите на червените кръвни клетки, които са отговорни за преноса на кислород в кръвта, докато фолиевата киселина също е необходима за образуването и развитието на тези клетки. Освен това вече казахме, че магданозът съдържа и витамин С, който помага за усвояването на желязото в червата.
Насърчаване на здравето на очите и зрението- тази подправка е богата на каротеноиди, главно лутеин и зеаксантин, които са компоненти, спомагащи за поддържане на зрението и насърчаващи здравето на очите. Някои проучвания показват, че тези съединения са полезни за предотвратяване на дегенерация на макулата, свързана със стареенето- заболяване, което може да доведе до слепота.
Защитава кожата- магданозът съдържа лутеин, вид каротеноид, който има антиоксидантно действие. Помага за намаляване на оксидативното увреждане в горните слоеве на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи, цигарения дим и замърсяването. Това от своя страна предотвратява ранното стареене. Освен това магданозът съдържа витамин С, който е не само мощен антиоксидант, но също така насърчава образуването на колаген в тялото, което намалява отпуснатата кожа и я прави по-стегната и еластична.
Може да избегне появата на камъни в бъбреците- магданозът стимулира отделянето на течности в тялото, въпреки че едно проучване съобщава, че може също да помогне с уринарната екскреция на калций и да повиши pH на урината. Тези фактори заедно могат да предотвратят образуването на камъни в бъбреците.
Подобрява храносмилането- някои проучвания показват, че магданозът може да бъде полезен за лечение на чревни язви. Това растение може да защити стомашната лигавица и да потисне стомашната секреция. Необходими са обаче повече проучвания в подкрепа на тези открития.
Насърчава здравето на костите – и тук ще споменем витамин К, който подпомага образуването на кости. Освен това е отговорен за активирането на някои протеини, които увеличават плътността на костите и може да стимулира по-добрата адхезия на калция към костите и зъбите, предотвратявайки остеопороза.
Лек при сърдечни заболявания – изследвания сочат, че витамин К в магданоза поддържа здрави кръвоносните съдове и намалява риска от атеросклероза, инфаркт или инсулт.
При рак и хронични заболявания – препоръчва се, тъй като е богат на антиоксиданти, флавоноиди и каротеноиди- съединения, които помагат в борбата с клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. Знаем, че тези процеси са свързани с развитието на рак и други хронични заболявания.
Флавоноидите пък имат връзка с намален риск от рак на дебелото черво и затлъстяване. Каротеиноидите, подобно на лутеина, могат да инхибират растежа на раковите клетки при рак на гърдата. Витамин С е в състояние да намали риска от рак на простатата.
Екстракт от магданоз може да се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища, камъни в бъбреците, хипертония и задържане на течности.
Добре е да знаете, че органичният дехидратиран магданоз съдържа още повече ползи за здравето
Магданозът е много универсален и може да се включи в смутита, супи, сокове и салати. Може да се използва като подправка за морски дарове и риба. Смути, приготвено с магданоз, е богато на антиоксиданти, които помагат на кожата да изглежда млада и здрава.
Противопоказания за употреба
Магданозът не трябва да се консумира от хора с тежки бъбречни проблеми, като остра или хронична бъбречна недостатъчност или нефротичен синдром. Трябва да се избягва и от хора, които са оперирани преди по-малко от един месец. В допълнение, чай от магданоз не трябва да се приема от бременни или кърмещи жени, тъй като ефектът може да попречи на развитието на бебето или на производството на кърма.
Магданозът съдържа големи количества витамин К, който може да взаимодейства с антикоагуланти като варфарин, затова е нужна консултация с лекар. Чаят от магданоз не трябва да се приема от хора, които използват диуретици, тъй като може да доведе до по-голямо отделяне на минерали от необходимото.
Свързани продукти
Диуретик Формула – при задържане на течности и подуване - Diuretic Formula - с...
Билков чай Alka-Balance, 25 филтърни пакетчета
Магданоз – диуретик и детоксикатор - Източник на хлорофил, 450 mg, 100 капсули
Здрави бъбреци и защита от бъбречни инфекции - Kidney Bladder - премиум формула с...
Био сок от магданоз за добавяне към напитки и ястия - Диуретичен и детоксикиращ ефект,...
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар