×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Казват, че това дърво може да лекува поне 40 болести. Ниймът е поредният известен лечител в историята на алтернативната медицина. Неговите плодове, семена, масло, листа, корени и кора отдавна се използва в индийската медицина Аюрведа и Унани. В продължение на хиляди години милиони азиатци са използвали нийм като лекарство. Днес най-добре установените и най-широко признатите употреби се основават на достойнствата му като общ антисептик, за който ще ви разкажем по-подробно сега

Състав

Това дърво е вечнозелено, на външен вид плодовете му много наподобяват маслини- зелени са, имат гладка повърхност и костилка. За лечебни цели се използват всички части на растението, както вече казахме. Маслото от нийм съдържа мастни киселини, витамини и минерали. То е толкова наситено, че трябва да се разрежда с други подходящи за конкретната нужда масла. Така миризмата му не е толкова натрапчива, а ползите са още по-големи. В състава му влиза биологично активното вещество азадирахтин, което има силно антимикотично действие. Листата на нийма, които ще намерите в състава на много хранителни добавки, съдържат големи количества кверцетин (флавоноид) и нимбостерол (β-ситостерол), както и лиминоиди (нимбин и неговите производни).

Действие

Нийм се оказва доста ефективен срещу определени гъбички, които заразяват човешкото тяло. Такива гъбички са нарастващ проблем и трудно се контролират със синтетични фунгициди. Например, в едно лабораторно изследване, два препарата от нийм показват токсичност към култури от 14 често срещани гъби, включително членове на следните родове:

Trichophyton — гъбички на крака на атлета, които заразяват косата, кожата и ноктите

Epidermophyton — "трихофития", който нахлува както в кожата, така и в ноктите на краката

Microsporum — трихофития, който нахлува в косата, кожата и (рядко) ноктите

Trichosporon — гъба на чревния тракт

Geotrichum — подобна на дрожди гъба, която причинява инфекции на бронхите, белите дробове и лигавиците

Candida — гъбичка, подобна на дрожди, която е част от нормалната мукозна флора, но може да излезе извън контрол, което води до лезии в устата, вагината, кожата, ръцете и белите дробове

При опити маслото от нийм е потиснало няколко вида патогенни бактерии, включително:

Стафилококус ауреус- често срещан източник на хранително отравяне и много гнойни нарушения (например циреи и абсцеси). Тази бактерия причинява и вторични инфекции при перитонит, цистит и менингит. Много щамове вече са резистентни към пеницилин и други антибиотици- това е и една от причините за широкото разпространение на стафилококови инфекции в болниците.

Salmonella typhosa- тази опасна бактерия, която живее в храната и водата, причинява коремен тиф, хранително отравяне и различни инфекции, включително отравяне на кръвта и чревни възпаления. Настоящите антибиотици са с несигурна помощ при лечението му.

Нийм обаче има и много ограничения като антибиотик. При последния тест ниймът не показва антибактериална активност срещу определени щамове на горните бактерии и никаква срещу Citrobacter, Escherichia coli, Enterobacter, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus faecalis.

Антивирусно средство

В Индия има много интересна информация, приписваща антивирусна активност на нийма. Неговата ефикасност, особено срещу вируси на шарка, е силно вярвана, дори сред хората с напреднало медицинско обучение. Едра шарка, варицела и брадавици традиционно се третират с паста от листа от нийм - обикновено се втриват директно върху заразената кожа.

Експериментите с едра шарка, варицела и шарка по птиците предполагат, че може да има истинска биологична основа за тази практика. И все пак тук ниймът си остава единствено ефективна превенция, но не и лечение.

Последните фармакологични проучвания подкрепят убеждението, че листата от нийм притежават известно антивирусно действие. Засега това са само предварителни и непотвърдени резултати, но въпреки това са интригуващи. В САЩ водните екстракти от листа на нийм са показали слабо до умерено инхибиране на вирусната ДНК полимераза на вируса на хепатит B. В Германия етаноловият екстракт от ядрото на нийм се оказа ефективен срещу херпесния вирус.

Срещу парадонтоза

Интересен е и фактът, че в Индия и в Африка милиони хора използват клонките на това растение като "четки за зъби" всеки ден. Зъболекарите от своя страна са одобрили тази древна практика, намирайки я за ефективна за предотвратяване на пародонтоза. Тук обаче не е ясно дали ползата се дължи на редовен масаж на венците, на предотвратяване на натрупването на плака, на присъщото антисептично действие на нийма или и на трите. Известно е, че немска компания използва нийм (екстракти от кората му) като активна съставка в пасти за зъби и други препарати за орална хигиена, твърдейки, че тестове са доказали, че кората на нийм е много ефективна както за предотвратяване, така и за лечение на възпаления на венците и пародонтоза.

Болест на Шагас

Около 20 милиона латиноамериканци са заразени с тази опасна болест. Мнозина живеят като безпомощни инвалиди, неспособни да работят и да се наслаждават на живота. Паразит (Trypanosoma cruzi) причинява този голям здравен проблем. Той живее и се възпроизвежда в нервните и мускулните клетки, особено тези на сърцето и източва цялата им енергия от своите жертви. Паразитът трипанозома се разпространява от така наречените „целуващи буболечки.” Подобно на големите дървеници, тези насекоми обитават пукнатини в стените и покривите на колиби и къщи в селските райони. Излизайки през нощта, те хапят и смучат кръвта на всички спящи хора, домашни любимци или добитък. Насекомите често се изхождат, докато се хранят, и когато жертвата се събуди и почеше сърбящата подутина, екскрементите заедно с инфекциозния стадий на паразита се втриват в раната и навлизат в кръвообращението. Досега няма наистина задоволителен контрол на тази ужасна болест, но лаборатории в Германия и Бразилия наскоро са показали предпоставките за възможен пробив, включващ азадирахтин – активното вещество в нийма.

Малария

Практикуващите Аюрведа приготвят нийм в перорални дози за пациенти с малария от векове. Антималарийната активност на това растение е докладвана в книгите по Аюрведа още през 2000 г. пр.н.е. Дори извън Индия, в Нигерия и Хаити, например, чайовете от листата на нийм се използват за лечение на малария. Някои екстракти от листа и семена от нийм вече са доказали своята ефективност срещу маларийния паразит.

Облекчаване на болка

Нийм може да бъде готов източник на евтини аналгетични (облекчаващи болката) или антипиретични (понижаващи температура) съединения. Използва се за тези цели навсякъде, където се отглежда. При опити са получени положителни резултати за значителни аналгетични, антипиретични и противовъзпалителни ефекти. Това може да обясни широкото му използване за лечение на треска като цяло.

Контрол на раждаемостта

Изследвания показват, че маслото от нийм действа като мощен спермицид. Тази констатация е предварителна и в крайна сметка може да се окаже без значение, но може да се окаже и от първостепенно значение. Може би 80 процента от очаквания демографски взрив, който може да удвои броя на хората на земята през следващите 40 години, ще се случи в страни, където може да се отглежда нийм. Един евтин метод за контрол на раждаемостта, който може да бъде произведен в задните дворове дори на най-отдалечените и бедни села, може да бъде жизненоважен ресурс. Учени от Индийския отбранителен институт по физиология и сродни науки са изолирали екстракт от масло от нийм, който според тях може да бъде преработен в нов метод за контрол на раждаемостта. Техните опити са установили, че сперматозоидите на резус маймуна и човешки сперматозоиди, например, стават напълно неподвижни в рамките на 30 секунди след контакт с маслото. Проучвания при 20 плъха, 8 заека, 14 маймуни резус и 10 доброволци показват, че маслото от нийм, приложено интравагинално преди полов акт, предотвратява бременността. Хистопатологичните изследвания върху тъканите на плъхове не показват вредни ефекти. Учените твърдят, че маслото от нийм може да бъде идеален контрацептив: то е естествен продукт, лесно достъпен, евтин и нетоксичен. Единственият недостатък според тях е неприятната миризма на маслото от нийм. Въпреки това, добавянето на малко количество аромат маскира по-голямата част от миризмата, без да намалява спермицидното свойство. Отново в научна статия изследователите съобщават, че тестовете показват също, че това масло може да предотврати имплантирането на оплодена яйцеклетка в стената на матката. Нийм е ефективен при плъхове и зайци, ако се прилага на ден 2 до 7-ми ден от очакваната бременност. Един месец след прекратяване на прилагането, животните отново са напълно плодовити. Като продължение на тези експерименти индийската армия предоставя масло от нийм на 20 войници и техните семейства, като мярка за контрол на раждаемостта. Опитът е отчетен за много успешен, а формулировка от масло от нийм вече се продава в Индия за контрацептивни цели.

Срещу въшки

Като се имат предвид всички инсектицидни свойства на това растение, може би не е неочаквано, че той е често срещано народно средство срещу червеи и въшки. В Хаити, например, смачкани листа се втриват в отворени рани, които са заразени с личинки. А в Индия и Бангладеш селяните прилагат масло от нийм върху косата, за да убият въшките.

Ветеринарна медицина

Древната практика и първоначалното тестване на производни на нийм срещу различни вредители по добитъка показват, че това е област с особено обещание за бъдещето.

Азадирахтинът преминава през храносмилателния тракт на преживните животни и остава достатъчно дълго, за да не се развият рогови мухи в оборския тор. В Шри Ланка маслото се втрива върху говеда като репелент срещу мухи. Азадирахтинът също така упражнява овициден (унищожителен) ефект върху яйцата на определен вид кръвосмучещи мухи.

Контролиране на бактериите

Бактерията Staphylococcus aureus, спомената по-рано, причинява мастит при кравите. Очевидната способност на нийм да контролира определени щамове на тази бактерия, може следователно да бъде от голямо икономическо значение за млекопроизводството. Изследванията в Германия показват, че нийм действа и срещу чревни нематоди при животни.

И накрая, нека обобщим. Нийм има множество ползи, но сред най-изявените са:

  • Укрепва имунитета

  • Притежава антибактериално и противогъбично действие

  • Има температуропонижаващо действие

  • Помага при дентални проблеми- парадонтоза

  • Подобрява храносмилането

  • Детоксикира тялото и пречиства кръвта

  • Успокоява и възстановява кожата- използва се при лечение на акне и псориазис

  • Спомага за по-бързото зарастване на рани

  • Действа срещу паразити

Противопоказания

Лекарствата от растения, както винаги ви предупреждаваме, трябва да се третират със същата предпазливост, както лекарствата от лаборатории. Маслото от нийм трябва да се прилага с повишено внимание. Малки дози от 5 ml са убивали бебета, а проучванията върху животни показват остра токсичност при дози от 14-24 мл на кг телесно тегло. Възможно е това да е причинено от замърсители, а не от самото масло, тъй като в Германия токсикологичните тестове, използващи масло, получено от чисти ядки, не показват токсичност, дори при концентрация от 5000 мг на кг телесно тегло при плъхове.

Продуктите с нийм се предлагат под формата на капсули, прах, масло, тинктура, крем и вода за уста. Маслото от нийм обикновено се прилага върху скалпа или кожата. Екстрактът от листата на нийм обаче се приема през устата, като не се препоръчва за бременни, кърмачки и деца, тъй като няма достатъчно доказателства в подкрепа на безопасността му. Възможно е и да намали нивата на кръвната захар, така че трябва да се внимава, ако се комбинира с лекарства за диабет. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.