чакри


Всеки е чувал думата „чакра“, но малцина са наясно с аюрведичната система на лечение, в която чакрите са базисните енергийни центрове на тялото.

 

У незапознатите, думата „чакра“ и всичко свързано с нея, вероятно предизвиква лека насмешка и вътрешна съпротива. Съпротивата всъщност, се дължи на подсъзнателния човешки страх от непознатото, а може би и на страха от това да откриеш вътрешната си енергия, да й се довериш и да я оставиш да те води по пътя напред.

Защо ви разказваме всичко това? Защото живеем в свят, в който показването на истинските емоции е рядкост – вместо това, представянето пред другите, надмощието над другите са първостепенно значение. Поради тази причина много от нас откриват твърде късно в живота си силата на чувствата и духовността. Или никога не ги откриват. Духовността и всичко, което не е научно обосновано, ни плаши и ние, естествено, се съпротивляваме.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЧАКРИТЕ

Подобно на изкуството на йога, познанието за чакрите също идва от Индия. Чакрата е енергийният център във и около тялото, а терминът идва от санскрит и означава кръг или колело.

Чакрите са седем на брой и са разположени вертикално по протежение на гръбначния стълб, като започват от опашната кост и завършват на темето. Всяка от тях отговаря за определена област от нашето същество. Може да се каже, че чакрите са до известна степен огледало на съзнанието ни.

 

ВЪТРЕШНИЯТ МИР И ЧАКРИТЕ

Едно от най-важните неща в земния ни път, е да преминем през живота щастливи и изпълнени с радост, спокойствие и удовлетворение. Това ще постигнем чрез изчистване и отблокиране на чакрите си, за да може енергията свободно да преминава през тях. С премахване на блокажа от енергийните ни центрове, можем да се освободим от вътрешните си страдания и да достигнем така желаното спокойствие на ума.

 

ОТВОРЕНИ И БЛОКИРАНИ ЧАКРИ

Много от нашите чувства, мисли и реакции в ежедневието, са резултат от състоянието на определени чакри, от тяхната активност или от липсата на такава. Усещането ни за това „къде се намираме“ в живота, също до голяма степен зависи от енергийните ни центрове.

Блокажът на чакрите не е нищо повече от страхове или смущения в системата. Нека си представим гръбнака като път със седем кръгови кръстовища, а това са именно седемте чакри – веднъж преминала около една чакра, енергията тече към следващата.

За да се чувстваме напълно комфортно в собствената си кожа и във взаимоотношенията си с околните, енергията трябва да тече безпрепятствено. Всяко прекъсване, всеки блокаж, коства енергия. Необходима е много сила, за да прескачаме тези препятствия всеки ден, всеки час. Сила, която всъщност бихме могли да  използваме по най-добрия начин за себе си или за да помогнем на другите.

Бивайки наясно с факта, че сме „оборудвани“ с енергия, която тече в различни посоки, нека започнем да я използваме по предназначение – чрез съзнателното й контролиране и насочване в правилната посока!

 

КАК ОТВОРИМ ЧАКРИТЕ СИ?

В стремежа към вътрешно блаженство, как да почувстваме силата, излъчвана от енергийните центрове? При всички случаи, за целта не е необходимо да седим тихо, в продължение на часове, очаквайки просветлението….

Има различни начини и средства да използваме енергията си и да черпим ползи от нея, и едно добро начало е осъзнаването на собствените блокажи. Кога се чувствам неудобно и къде усещам този дискомфорт? Какво ми пречи да правя нещата, които бих искал? Когато започнем да си задаваме тези и подобни въпроси, започва и един много вълнуващ диалог между съзнанието и подсъзнанието ни.

Ключът за отварянето на тази врата е вниманието – внимателни в ежедневието, внимателни към себе си и в отношенията си с другите, внимателни в емоциите и чувствата, които предизвикват определени ситуации.

Трудно е да бъдем внимателни, когато препускаме в ежедневието на автопилот. Трудно е, защото в забързания живот почти всички наши мисли и действия протичат в инерция, която замъглява картината и много от нещата остават незабелязани. Но ако започнем постепенно да променяме някои дребни стереотипи, внезапно се изправяме пред нови предизвикателства, с които нашето съзнание и подсъзнание трябва да се научат да се справят. По този начин се създават нови невронни връзки, а ние ставаме по-внимателни в отношението към себе си и заобикалящия ни свят.

Друг добър начин да осъзнаем блокажите си, е като предприемем по-драстични действия за излизане от собствената рутина. Те могат да бъдат толкова драстични, колкото смяната на дългогодишна работа или пък толкова нетипични за нас, колкото да кажем „да“ на покана, която иначе бихме отказали по ред причини.

 

КАК СЪПРОТИВАТА НИ ПРЕЧИ ДА БЪДЕМ ЩАСТЛИВИ

Ние сме енергийно ефективни същества – изглежда, че всяка рутина ни спестява енергия, докато всяко ново предизвикателство, ни коства енергия. Ние обаче сме не само енергоспестяващи, но и обичащи навиците и рутината, поради което в началото умът ни силно ще се противопоставя.

Не вярвате? Опитайте се да седнете и да се концентрирате върху дъха си – за повечето от вас това е ситуация, която е всичко друго, но не и обикновена или лесна, и то не защото конкретното действие е трудно само по себе си, а защото изисква излизане от обичайната рутина на непрекъсната заетост и работа. Оказва се, че точно сега нямате време, пералнята трябва да се пусне, трябва да проведете телефонен разговор, да довършите работна задача, не се чувствате добре днес….. – причините за съпротива са безброй. Но именно в подобна ситуация можете да разберете кое е нещото, което ви кара да се съпротивлявате.

 

ЗНАЧЕНИЕТО НА СЕДЕМТЕ ЧАКРИ

 

1. КОРЕННА ЧАКРА

Известна е също като основна, тя е нашата връзка с всичко земно, съответно означава заземяване, сигурност и стабилност. Намира се в областта на тазовото дъно и се свързва с червения цвят.

Прояви на блокаж на коренната чакра: инертност, несигурност или колебливост. Могат да възникнат и проблеми  с червата или теглото.

Как се активира: съзнателните физически дейности, като движение или танц, стимулират тази чакра и осигуряват усещане за стабилност. От диетична гледна точка ядките, картофите и бобовите растения могат да бъдат полезни.

Билки за отблокирането й: асафетида.

Асафетида спомага за елиминиране на блокажите и застоялата енергия в този център, и насочване на вниманието към него. Особено подходяща е за чакра медитации, посветени на коренната чакра.

 

2. САКРАЛНА ЧАКРА

Разположена е на една ръка под пъпа и е центърът на радостта от живота, сексуалността и емоциите. Носи творческа сила и ентусиазъм за чувствени удоволствия, и е оранжева на цвят.

Прояви на блокаж на сакралната чакра: намалено либидо и напрежение в гърба или мускулите, засилени негативни емоции като гняв, тъга или ревност.

Как се активира: плавните движения като плуване или пиене на вода или билкови чайове помагат за прочистването на тази чакра. Рисуването и други творчески дейности също са полезни.

Билки за отблокирането й: шатавари.

Шатавари увеличава притока на кръв към половите органи и възвръща жизнената енергия.

 

3. ЧАКРА НА СЛЪНЧЕВИЯ СПЛИТ

Наричана още пъпна чакра, тя е основата на нашата личност и лична отговорност. Отговаря за волята, интелекта и увереността. Разположена е на нивото на стомаха и е жълта на цвят.

Прояви на блокаж на чакрата на слънчевия сплит: безпокойство, силно желание за контрол и материализъм. Физическите последици могат да бъдат затлъстяване, болки в стомаха или слабост.

Как се активира: може да бъде подкрепена със слънчеви бани, дълбоко коремно дишане и аромати като лавандула и лайка. Пълнозърнестите продукти и подправките като чили, джинджифил или канела също действат стимулиращо.

Билки за отблокирането й: кантакари.

Кантакари подпомага пълната, истинска изява на личността и премахва влиянието на външните фактори, които я изкривяват. Дава спокойствие и сила.

 

4. СЪРДЕЧНА ЧАКРА

Разположена е точно над сърцето, тя центърът на любовта. Има се предвид не само романтичната любов, но и топлината, радостта на сърцето и състраданието към всички хора. Цветът й е светлозелен.

Прояви на блокаж на сърдечната чакра: съмнения, студени чувства, уязвимост, страх, неспособност за създаване на близост. Кожата, сърцето, белите дробове и кръвоносната система също могат да пострадат от блокажа й.

Как се активира: чрез съзнателно изследване на вътрешното ни същество. Зелените зеленчуци като спанак, грах, краставици или маруля са добра храна за премахване на блокажите й.

Билки за отблокирането й: филантус

Филантус стимулира способността за даване и получаване на любов.

 

5. ГЪРЛЕНА ЧАКРА

Нарича се още ларинкс чакра и отговаря за комуникацията, яснотата и индивидуалността. Важна е за самочувствието и себеизразяването. Разположена е точно на ларинкса и се свързва със светлосиния цвят.

Прояви на блокаж на гърлената чакра: усещане за стягане в гърлото, възпаления на гърлото, проблеми с щитовидната жлеза; неспособност за вслушване във вътрешния глас; трудност да изразяваме себе си.

Как се активира: консумацията на плодове, мед, плодов сок или ленено семе я стимулира. Съзерцанието на море или езеро, пеене, творческо писане и слушане на музика също помагат.

Билки за отблокирането й: девдару (хималайски кедър, дърво на боговете).

Девдару подпомага увереността и способността за открито говорене.

 

6. ЧАКРА НА ВЕЖДИТЕ

Известна е още като чакра на третото око и се намира между веждите. Свързва се с тъмносиния или виолетов цвят и отговаря за интуицията, разума и вътрешната мъдрост.

Прояви на блокаж на чакрата на третото око: чести промени в настроението, загуба на чувство за реалност, стрес, безсъние и кошмари, мигрена.

Как се активира: засилена консумация на билкови чайове и плодови сокове, интензивен умствен труд, водене на дневник на сънищата и медитацията за изостряне на вниманието.

Билки за отблокирането й: брахми.

Стимулира умствената функция, осъзнатостта и интуитивните способности.

 

7. КОРОННА ЧАКРА

Това е седмата чакра, която се намира на няколко сантиметра над главата. Тя е център на духовността, свободата и вътрешния мир. Може да бъде прозрачна, бяла или лилава.

Прояви на блокаж на коронната чакра: апатия, безцелност, несигурност, проблеми със съня, болки в тялото, умора.

Как се активира: с тамян, гладуване или прекарване на време сред природата. Съзнателното оценяване на себе си и на другите живи същества също помага.

Билки за активирането й: манджиста.

Помага за възстановяване на хармонията със себе си и света, дава усещане за дълбок вътрешен мир.

 

Блокадите в енергийните центрове не са постоянни – могат да се появят в различни периоди от живота и да протичат повече или по-малко интензивно. С помощта на правилните техники и подходящите храни, напитки и билки, изчистването на чакрите е напълно възможно. Отблокирането на чакрите ще ви помогне да подобрите физическото си здраве, да възстановите емоционалния си баланс и да се чувствате по-жизнени и удовлетворени! 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.