Растително масло с Омега-3 & 6 и витамин Е 50+, Хранителен продукт, 500 ml.
Пиперките са сред най-полезните български зеленчуци. Приготвени пълнени, те представляват и част от нашата национална кухня. В кулинарията съществуват различни варианти и рецепти за това вкусно ястие, като то можете да бъде приготвено не само с кайма, но и с изцяло постни продукти. Същевременно, този растителен продукт е напълно подходящ за вашия нов план за здравословно хранене. Така че не му се чудете, а се настройте за готвене, защото сме ви приготвили няколко страхотни рецепти за тестване.
Класическа рецепта
В класическата рецепта за пълнени пиперки се използват сурови – по възможност пресни – чушки. В някои краища на България обаче те са мариновани. Но и в двата случая те са приготвят с една и съща смес, а именно комбинация от ориз и кайма. Към нея по желание можете да добавите и други зеленчуци. Подходящи са морковите, лукът, настъргани домати или доматен сок. Най-сложното в рецептата е приготвянето на плънката, като трикът тук е оризът да не се сготвя напълно, защото пълнените пиперки ще бъдат допълнително печени на фурна. Също така, важно е да не препълняте докрай чушката и да „прикачите“ нейните капачета по време на готвене. Така ще си спестите един от най-неприятните моменти на българската домакиня – да види цялата плънка от пиперките изсипана в тавата.
Приготвяне на чушки бюрек
Тази рецепта също е част от списъка с най-популярните видове пълнени чушки у нас. При нея е характерно използването на плънка от яйца и сирене. За по-хрупкав краен резултат, се приготвя и панировка. В нея се овалват чушките. Ястието най-често се пържи в сгорещена мазнина, но ако искате то да е по-здравословно, можете и да прибегнете до фурна. Във втория случай е добре да използвате хартия за печене, за да не изгубите приятния вкус на панировката, залепнала по тавата.
Диетични пълнени пиперки
Ако сте в режим на отслабване, можете да замените част от съставките на предните две класически рецепти и да получите нискокалорично, но достатъчно засищащо глада и полезно ястие. В чушка бюрек използвайте обезсолена извара вместо сирене. В пълнените пиперки с кайма и ориз, заложете на черен или кафяв ориз, който обаче е добре да знаете, че се готви по-бавно.
Вкусни веган пълнени пиперки
Вегетарианците често приготвят класическите чушки с плънка само от ориз и зеленчуци. Те обаче не се отказват от специалната заливка с кисело мляко и яйце, която в по-течен вариант се превръща в страхотен сос. Ако не консумирате животински продукти обаче, можете да заложите на някоя от следните видове нетрадиционни плънки за печени чушки:
гръцки вариант с микс от тиквички, моркови и патладжани, които предварително са сотирани на тиган;
ориенталски вариант с булгур и пикантни подправки (ако стомахът ви го позволява);
вариант с плънка от елда и гъби.
А вие коя рецепта използвате у дома, когато на някого му се приядат чушки с плънка?
Свързани продукти
Смес от Био подправки - Classic Ayurveda®, 50 g
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар