
Учени от Cardiff University стигнаха до извода, че обикновеният черен чай е достатъчна алтернатива на антибиотиците. Те са изследвали 33 сорта чай и 79 щамове на патогени. Резултатът е, че полифенолите, които се съдържат в чая и му придават вкус убиват опасните бактерии, в т.ч. и Clostridium difficile. Ежедневната сутрешна чашка чай снижава риска от развитие на диария и други заболявания на стомашно-чревния тракт, пише The Times of India.
На този етап изследването е обхвало в най-голяма степен черния чай. Специалистите от университата в Кардиф ще направят тестове и със зеления чай. Но в тази насока вече има сериозни проучвания. Професор Лес Байли, който се занимава с изследвания на свойствата на различните сортове чай твърди, че зеленият е по-добър от черния и може да се изписва на пациентите в болниците вместо антибиотик. Корейските учени обаче имат по въпроса свое мнение. Те твърдят, че най-полезен е чаят от хвойна. На базата на знаменития „Сборник със знания за местните лекарства”, издаден в 15-и век, те са разработили специални гранули от хвойнов чай. Напитката съдържа витамините С, Е, и от групата В, аминокиселни, етирично масло, калций и повече от 40 микроелемента.
Коментари (0)
Нов коментар