Search
Филтрирай по...

Омега-3 за преодоляване последствията от напрегнатото ежедневие и лошите хранителни навици

Омега-3
Защо Омега-3 мастни киселини са толкова полезни

Напрегнато ежедневие, постоянен стрес, непълноценен хранителен режим, затлъстяване, високо кръвно налягане, обездвижване и все по-ранно болки и скованост в ставите.

Това не е кошмар, а за съжаление стряскащата реалност, която отказваме да приемем. 

Какво можем да направим, за да намалим вредните ефекти от ежедневието върху организма

 • 30 минути на ден за разходка, каране на колело и разтоварващи психиката занимания.
 • Добавяне на плодове и храни, богати на незаменими мастни киселини в диетата – риба и рибни продукти, растителни масла, яйца и други.
 • Прием на специално формулирани хранителни добавки, подпомагащи нормалната дейност на сърдечно-съдовата система.

Есенциалните мастни киселини – жизненоважни за почти всяка функция в тялото

В резултат от влошения ни хранителен прием, омега-3 есенциалните мастни киселини все по-често са дефицитни.

Есенциалните мастни киселини се наричат така,  тъй като те не могат да бъдат синтезирани в достатъчни количества от човешкия организъм и се налага да се внасят отвън.

Какво е омега-3

Омега-3 са група незаменими полиненаситени мастни киселини, осигуряващи жизненоважни ползи за здравето.

Тъй като тялото не е в състояние да ги произвежда самостоятелно, е необходимо те да се набавят от диетата.

Кои са видовете омега-3

Трите най-важни мастни киселини са ALA (алфа-линоленова киселина), DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина). ALA се съдържа главно в растенията, докато DHA и EPA са част от състава на животинските храни и водораслите.

 • Алфа-линоленова киселина (ALA)

Най-често срещаната омега-3 мастна киселина в диетата, която тялото използва основно за енергия. След прием ALA може да се преобразува в биологично активните форми на омега-3 – EPA и DHA, но този процес е често неефективен.

Само малък процент от ALA се превръща в активни форми, затова трябва да се приема по-голямо количество от нея.

Съдържа се в храни като ленено семе, ленено масло, масло от рапица, семена от чиа, орехи, конопени семена и соя.

 • Ейкозапентаенова киселина (EPA)

Полиненаситена дълговерижна мастна киселина, съдържаща се предимно в животинските продукти като мазна риба и рибено масло и някои микроводорасли.

Ейкозаноидите – хормоноподобни вещества, образуващи се от ейкозапентаеновата киселина притежават мощни противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, поради което недостигът на EPA често води до прекомерни възпалителни реакции в организма.

 • Докозахексаенова киселина (DHA)

Най-важната омега-3 мастна киселина, ключов структурен компонент на мозъка, ретината на очите и много други части на тялото.

Подобно на EPA, тя се среща главно в животинските продукти като мазна риба и рибено масло. Месото, яйцата и млечните продукти от животни, хранени с растителни храни, също съдържат значителни количества от нея.

Дефицитът на DHA е често срещан у вегетарианците и веганите, поради което е силно препоръчително тези групи хора да приемат добавки с микроводорасли, за да си набавят необходимите количества, които липсват в диетата им.

Кои храни съдържат омега-3

 • мазна риба
 • рибено масло
 • ленено семе
 • семена от чиа
 • ленено масло
 • орехи

За хората, които не консумират достатъчно от тези и други храни, богати на EPA и DHA, се препоръчва прием на хранителни добавки с рибено масло, масло от водорасли или масла от семена на лен и чия, източници на омега-3.

Кои са основните ползи от омега-3

 

Поддържат сърдечно-съдовото  здраве и намаляват риска от:

 • сърдечно-съдови заболявания
 • усложнения при наличие на сърдечно-съдово заболяване
 • внезапна смърт, причинена от нарушен сърдечен ритъм
 • слепване на тромбоцитите в кръвта и образуване на кръвни съсиреци

Въздействие върху когнитивните функции и нервната система:

 • стимулират мозъчната дейност
 • подпомагат способността за концентрация и запаметяване
 • осигуряват защита срещу възрастово обусловения когнитивен спад и развитието на различни видове деменция
 • намаляват симптомите при депресия и тревожност
 • облекчават симптомите при Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder / ADHD) у деца и възрастни
 • имат решаващо значение за растежа и развитието на мозъка при кърмачета

Други полезни ефекти на омега-3 мастни киселини EPA и DHA

 • Подобряват здравето на очите – DHA е основен структурен компонент на ретината и приемът й осигурява защита срещу дегенерация на макулата, едно от водещите в световен мащаб заболявания, причиняващо трайни увреждания на зрението и слепота.
 • Намаляват риска от усложнения при инсулинова резистентност – състояние, характеризиращо се с централно затлъстяване, предимно в коремната област, високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите и ниски нива на добрия холестерол (HDL).
 • Потискат производството на молекули и други вещества като възпалителни ейкозаноиди и цитокини, отключващи процеса на хронично възпаление в организма.
 • Укрепват костите и ставите.
 • Подобряват състоянието на кожата при прекомерно омазняване и акне, склонност към зачервявания, преждевременно стареене. 
 • Подпомагат състоянието при автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Крон и псориазис.

Как да изберем точната хранителна добавка, съдържаща оптимална концентрация на омега-3 мастни киселини

Хранителни добавки са храни, предназначени да допълнят нормалната диета и доставящи на организма концентрирани хранителни субстанции, витамини или минерали. Преди да препоръча дадена хранителна добавка фармацевтът в аптеката се уверява, че:

 • съставът е висококачествен и точният за пациента
 • е на лице контрол при производството на добавката
 • са предоставени достатъчно клинични данни обуславящи употребата на състава
 • съотношението цена-качество-полза е добро 

Канадската компания Natural Factors предлага на българския пазар продукта RxOmega-3 Maximum Triple Strength

Омега-3

Рибеното масло RxOmega-3 Maximum Triple Strength снабдява организма с пълния спектър есенциални мастни киселини. Съставът е високо пречистен, като допринася  за поддържането на:

 • сърдечно-съдовата функция
 • здравословни нива на серумните триглицериди
 • паметта и мозъчната функция
 • емоционалния баланс и психичното здраве
 • нормалното състояние на ноктите и косата
 • цялостния жизнен тонус в напрегнатото ежедневие

В резултат на изразения противовъзпалителен ефект, съставът на RxOmega-3 Maximum Triple Strength спомага за намаляване болките и сковаността на ставите при възпалителни ставни заболявания.

RxOmega-3 Maximum Triple Strength демонстрира максимална ефективност на включените в състава омега-3 докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), благодарение на перфектното съотношение 2: 1 на EPA:DHA, което е доказано в научни изследвания.

 

Как действа RxOmega-3 Maximum Triple Strength

Спомага за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система – научните данни за ползите от приема на омега-3 мастни киселини върху сърдечно-съдовата система са наистина многобройни. Доказано е, че омега-3 допринасят за понижаване на холестерола, триглицеридите и високото кръвно налягане. Също така се установява, че DHA е особено полезна за здравето на сърцето.

Допринася за поддържане на нормално телесно тегло – редица проучвания показват, приемът на DHA в комбинация с EPA, спомага за предпазване от затлъстяване. Те подпомагат за намаляване на телесните мазнини, като поддържат в здравословна стойност на индекса на телесната маса (ИТМ), което един от факторите за развитие на метаболитен синдром с последващо развитие на диабет, и високи нива на пикочна киселина.

Стимулира функцията на мозъка – за нормалната работа на мозъка са необходими омега-3 мастни киселини. Всъщност най-големите количества от тях се съсредоточават именно в мозъка, като процентно е в повече DHA.  Доказано е също, че омега-3 имат афинитет към централната нервна система и допълнителният им прием оказва благоприятен ефект при лечението на когнитивни нарушения, загуба на паметта, депресии, нарушения на дефицита на вниманието и други. DHA се асоциира с положителен ефект върху функцията на мозъка, докато EPA е свързана с балансиране на настроението.

RxOmega-3 Maximum Triple Strength – произведен съобразно най-строгите международни стандарти за качество

Маслата в състава на продукта са фармацевтичен клас, ултра пречистени, съгласно най-високите стандарти във фармацевтичната индустрия. Иззети са от най-качествените морски източници (аншоа, сардина и/или скумрия) и гарантирано не съдържат токсини, включително замърсители от околната среда, тежки метали, пестициди и други вредни за здравето съединения. 

Използваната Enteripure® технология не позволява меката капсула да се разруши от стомашните сокове и да се усеща остатъчен рибен привкус. Освен това чистите и естествени омега-3 мастни киселини ще достигнат до тънките черва, където усвояването е оптимално.

Всяка софтгел капсула RxOmega-3 Maximum Triple Strength съдържа 1425 mg молекулярно дестилирано, ултра пречистено рибено масло, източник на 600 mg EPA и 300 mg DHA. Приема се по 1 софтгел капсула дневно, която осигурява оптималните количества рибено масло, необходими за нормалното функциониране на мозъка, сърдечно-съдовата система и ставите. 

Разгледайте всички продукти, източник на омега-3:

Прочетете още по темата:

Свързани продукти

Още по темата

Global healing - хранителни добавки
Грижа против стареене

Global Healing – глобално изцеление от нулата

Global Healing е американска компания за производство на висок клас натурални продукти за здраве. Неин основател е д-р Едуард Груп, чието образование включва както традиционна специалност – хиропрактика, така и алтернативна – натуропатия. Той също така

Прочетете повече »
Магнезий
Полезни съвети

Магнезий: кога се пие и каква форма да изберем

  Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната

Прочетете повече »
Здраве за мозъка
Здраве и красота

Super Lion’s Mane – най-добрият продукт за здравето на мозъка в класацията на Taste For Life

  Продуктът Super Lion’s Mane на американската компания Mushroom Wisdom, е носител на наградата Back-to-School Essentials на издание Taste For Life за 2021 година. Наградата Back-to-School Essentials се присъжда на най-качествените хранителни добавки, подходящи за

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top