- Мишела Христова
- Здраве и красота , Здравословно хранене , Полезни съвети
- 0 коментари
Орехите са не само вкусна, но и изключително полезна храна. Те съдържат големи количества фибри, протеини, витамини и минерали, а също и омега-3 мастни киселини. Редовната консумация на орехи води до укрепване на костната система, облекчаване на сърдечните нарушения, подобряване на зрителната функция и на метаболитното здраве. Приемът на орехи в умерени количества се препоръчва и на бременните жени и кърмачките.
Полезни за сърцето и нервната система
Причините за възникване на сърдечносъдовите заболявания имат многостранен характер. Такива предразполагащи фактори като високо кръвно налягане и висок холестерол могат да бъдат редуцирани с увеличаване на физическата активност и спазване на принципите за рационално хранене. Включването на орехи в дневното меню също оказва благотворно влияние върху здравето на сърцето – те съдържат високи количества полиненаситени мастни киселини, чието кардиопротективно действие е отдавна доказано.
Разнообразието от минерални вещества, които орехите съдържат, ги превръща в отлично средство, подпомагащо работата на нервната система, регулираща съкращенията на сърдечния мускул и осигуряваща проводимостта на нервните сигнали в различни тъкани и органи. Минералните вещества в състава на орехите имат важно значение за нормалното кръвосъсирване и метаболизма на въглехидратите и мазнините. При правилна дозировка, те укрепват сърдечния мускул и стените на кръвоносните, и подобряват липидния метаболизъм.
Според проучване на американски изследователи, орехите са полезни и за регулацията на кръвното налягане и намаляването на стреса. “Хората, които имат проблеми с кръвното обикновено са изключително изнервени, имат неприятности в работата или в личния живот. Тази група е най-застрашена от сърдечносъдови заболявания. Нашето проучване показва, че храните, богати на омега-3 мастни киселини, каквито са орехите, регулират кръвното, което повлиява благоприятно и емоционалното състояние”, обяснява д-р Шийла Уест, ръководител на изследването. В тестовете, продължили 6 седмици, са взели участие 22 здрави възрастни с високи нива на холестерола. Те били разделени на 3 групи – първата се хранела по обичайния начин, но без никакви ядки, на втората давали ядки, а на третата – ядки и в допълнение омега-3 мастни киселини. Оказало се, че нивото на стрес при втората и третата група значително намаляло в края на изследването. Според кръвните изследвания холестеролът им също бил в норма. При доброволците от втората група бил на горната граница, а при тези от третата – напълно нормален.
Стимулират отслабването
Професор Уолтър Уилет от Харвардската школа по обществено здраве разработи Хранителна пирамида, съобразена със съществуващите в обществото традиции на хранене. Хранителната пирамида на Уилет не е строга диета, а по-скоро система от препоръки за избор на най-полезните и здравословни продукти. Според Уолтър Уилет повечето диети забраняват консумацията на всички видове мазнини, което е абсолютно погрешно.
Трябва да се избягват само наситените мазнини и транс-мазнините, докато ненаситените и полиненаситените са необходими за здравето. Съгласно пирамидата на професор Уолтър Уилет, орехите заемат особено важно място в системата за балансирано хранене редом до фасула и други полезни растителни храни. Основното достойнство на орехите според харвардския професор, е високото съдържание на белтъчини и омега-3 мастни киселини.
Помагат при диабет
Орехите се отличават с нисък гликемичен индекс. Този индекс показва скоростта, с която извличаната от храната захар попада в кръвта. Продуктите с нисък гликемичен индекс осигуряват забавено повишаване и понижаване на кръвната захар, което способства за поддържането на нейните стабилни стойности.
Научните изследвания също потвърждават ползата от орехите за поддържането на кръвната захар в норма и превантивния им ефект срещу диабет. Проучвания, проведени от Харвардската школа по обществено здраве с участието на близо 84 хиляди жени, показват, че консумацията на 28 грама орехи 5 пъти седмично понижава риска от развитие на диабет тип 2 с 27%.
Обогатяват кърмата
Диетата в периода на кърмене има важно значение за здравето на майката и детето. Нутриционистите препоръчват на кърмещите майки да увеличат употребата на белтъчни храни като яйца, риба, орехи и млечни продукти. Специалистите твърдят, че консумацията на орехи по време на кърменето осигурява широка гама от микроелементи, необходими за укрепване на костната система и зъбите на новороденото.
Поддържат здравето на очите
Съдържащите се в орехите полиненаситени мастни киселини поддържат здравето на очите и намаляват риска от зрителни нарушения в късните години от живота. Включването на орехи и други източници на омега-3 в менюто, е ефективна стратегия за превенция на макулната дегенерация, която може да доведе до загуба на зрението.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар