×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Полският хвощ (Equisetum arvense или E.arvense) е многогодишно тревисто растение, което е смятано за плевел, тъй като е инвазивно и може бързо да се разпространи върху дадена територия. И въпреки това му неприятно свойство, хвощът е използван от най-древни времена като лечебна билка за лечение на слаби и чупливи кости, туберколоза и проблеми с бъбреците. Как спомага за предотвратяване развитието на тези заболявания и кои са полезните вещества, които влизат в състава му, ще научите в тази статия



Състав

Полският хвощ съдържа силиций (до 10%) и силициев диоксид, витамин С, флавоноиди (изокверцетин), сапонини (еквизетонин), бета-каротин, алкалоиди (вкл. никотин, в пренебрежимо малки количества), оксалова киселина, дъбилни вещества и др. Тези минерали благоприятстват за здрава костна тъкан, укрепване на косата и ноктите. Те също могат да помогнат на тялото да произвежда повече вещества, които засилват имунната система (антиоксиданти).

В състава на хвоща влиза и кинуреновата киселина, която има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Доказано е, че нивото на тази киселина е по-ниско при хора с ревматоиден артрит, отколкото при такива с остеоартрит.

Предполагаемите лечебни свойства са подкрепени от редица проучвания, които откриват хепатопротективни, диуретични, антибактериални и антиоксидантни ефекти. Освен това са описани противовъзпалителни свойства за лечение на рани или възпалителни заболявания като артрит.

В помощ при лечение на:

Хвощът е изследван за лечение на остеопороза, ревматоиден артрит, високо кръвно налягане, висока кръвна захар и растеж на косата.

Насърчава образуването на кости

Остеопорозата е сериозно състояние, при което костите омекват и изтъняват и започват лесно да се чупят. В менопаузата, при понижени нива на естроген, не рядко може да се сблъскате с нея. Бърза загуба на костна маса се наблюдава при около 25% от жените в менопауза. Изследване при животни установява, че добавянето на хвощ към смес от основни за костите хранителни вещества, увеличава образуването на кости при плъхове с отстранени яйчници- състояние имитиращо менопаузата.  Освен това, в друго проучване при плъхове, костната минерална плътност на мандибулата (костта на долната челюст) при прием на 120мг хвощ на килограм, е по-голяма. Тези проучвания обаче не са осъществени при хора, затова е трудно да твърдим, че същото се случва като ефект и при човешките същества.

Намалява възпалението

Изследване при 60 души с ревматоиден артрит показва, че смес от хвощ с метотрексат и диклофенак натрий (използващи се при лечение на остър ревматоиден артрит), показва по-добри резултати от смес само на метотрексат и диклофенак натрий. Нещо повече дори- сместа от хвощ намалява нивата на TNF (възпалителни маркери) и повишава нивата на противовъзпалителните маркери (IL-10).

Противовъзпалителният ефект на хвоща също се доказва при изследване върху човешки първични лимфоцити (вид бели кръвни клетки).

Понижава кръвното налягане

Проучване при 58 души с хипертония в стадий 1 отбелязва значително понижение на горното и долното кръвно налягане, при добавяне на хвоща като лечебно средство. Съществуват и други проучвания, които доказват, че хвощът е ефективен при високо кръвно налягане.

Намалява кръвната захар

Тук отново проучване при плъхове показва, че екстрактът от хвощ има благоприятен ефект върху кръвната захар и инсулиновата резистентност. Не е ясно дали резултатите могат да се приложат при хора с диабет.

Насърчава растежа на косата

Хвощът помага при косопад, тъй като съдържа силиций, както вече споменахме, а силицият е от съществено значение за оптималния синтез на колаген, подобрявайки здравината и еластичността на кожата, ноктите и косата. Маслото от хвощ е препоръчително за директна употреба върху скалпа- насърчава растежа на здрава коса.

Спомага за зарастването на рани

Проучване доказва, че прилаган в продължение на 10 дни, хвощът спомага за зарастването на рани при 108 жени, претърпели операция за предизвикване на раждане.

Безопасност

Ще намерите тази билка под формата на чай, капсули и тинктура. Въпреки, че се използва от доста време, безопасността и ефикасността на хвоща все още не са били подложени на достатъчно сериозни изследвания. В САЩ хвощът се счита за билкова добавка без рецепта и не е одобрен от FDA. В Германия е одобрено използването на хвощ при задържане на течности, бактериални инфекции и възпаление на долните пикочни пътища. Относно нашата страна- като всяка друга билка, употребата на тази също е индивидуална и трябва да бъде проверена от медицински специалист.

Чести нежелани реакции

  • Повишено уриниране- доказан диуретичен ефект
  • Дефицит на витамин B1- хвощът съдържа тиаминаза- ензим, който разгражда тиамина, затова приемането му за продължителен период от време може да увеличи риска от дефицит на тиамин

Не употребявайте полски хвощ при остър и хроничен нефрит и при сърдечно-съдова недостатъчност.

Не бива да го приемате непрекъснато за повече от шест седмици, освен ако лечението ви не се наблюдава от професионалист, тъй като може да предизвика проблеми с храносмилателния тракт.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.