- Мая Долапчиева
- Здраве и красота , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: Пропилен гликол

Знаете, че храните, които купуваме, могат да съдържат много химически съставки, които служат за подобряване на вкуса или за запазване на храната. Една такава често срещана съставка е пропилен гликолът. Той се намира в дресинги за салати и други преработени храни. Също така присъства много в козметиката, в храната за кучета, в продукти за баня и лекарства. Индустриалната му версия е активна съставка в охлаждащите течности на двигателите, размразителите за самолети, в боите, лаковете и полиуретановите възглавници
Какво представлява пропилен гликолът?
Пропилен гликолът е гъста течност без цвят, почти без мирис и вкус. Използва се в много преработени продукти, защото им помага да запазят консистенцията, влажността и текстурата си. Химикалът обикновено се произвежда от петрол, въпреки че някои компании сега го правят от растения като рапица и соя. Пропандиолът е заместител на пропилен гликола, произведен от царевица.
Пропилен гликолът (PG) има и други имена, включително:
- Триметил гликол
- Метил етил гликол
- 1,2-дихидроксипропан
- 1,2- пропандиол
Почти сигурно е, че сте били изложени на PG, тъй като се съдържа в твърде много продукти.
Употреба
Пропилен гликолът има няколко приложения в хранително-вкусовата промишленост и извън нея. Тъй като няма почти никакъв собствен вкус или цвят, може да се добавя към храна, без потребителят да забележи. Продуктът се използва като:
Сгъстител: Сгъстява храните, за да подобри тяхната текстура, вкус и "усещане в устата".
Емулгатор: Свързва съставки, които обикновено не се смесват, като масло и вода. Често се използва в храни с ниско съдържание на мазнини.
Стабилизатор: Стабилизира процеса на емулсия, така че продуктът да остане гъст. Например майонезата (съставена от масло, вода и други неща) може да се нуждае както от емулгатор, така и от стабилизатор.
Антислепващ агент: Предпазва прахообразните продукти (като сол, смеси за сладкиши и какао) от слепване.
Овлажнител: Поддържа влажни печените продукти.
Антиоксидант: Удължава срока на годност на храната.
Помощ за обработка: Подобрява външния вид на храната.
Други употреби:
- Служи за създаване на изкуствен дим при противопожарни демонстрации или театрални представления.
- Създава пара в електронните цигари.
- Стабилизира лекарствата и отстранява излишната влага от тях, за увеличаване на срока на годност.
- Предотвратява бактериалния растеж в козметиката.
- Стопира развалянето по време на винопроизводството.
- Контролира температурата по време на варене на бира.
- Предотвратява замръзване на антифриз.
- Разтваря бои и пластмаси.
Храни, които съдържат пропилен гликол
Пропилен гликолът има много свойства, които са от полза за пакетираните храни. Примери за пакетирани храни, които съдържат продукта, включват:
- Смеси от подправки
- Сушени супи
- Дресинг за салати
- Смеси за печене на торти, мъфини, бисквити, палачинки и др.
- Глазура за торти
- Смеси за напитки на прах
- Ароматизирани чайове
- Безалкохолни и алкохолни напитки
- Хранителни оцветители
- Ароматизиращи екстракти
- Силно обработени закуски
- Овкусени пуканки
- Вкусове на сладолед
- Маршмелоу
- Сушени кокосови стърготини
- Заквасена сметана
Потенциални рискове за здравето
Хората, които са против употребата на това вещество, твърдят, че нивата му в храната надхвърлят препоръчваните. Според СЗО допустимата граница е 25 милиграма пропилен гликол на килограм телесно тегло. В САЩ средната експозиция е около 34 милиграма на килограм телесно тегло.
Някои изследвания препоръчват да намалите хранителните си източници на пропилен гликол, поради следните потенциални рискове за здравето:
Влошени симптоми на бъбречно и чернодробно заболяване. Ако имате нормална чернодробна и бъбречна функция, тялото ви може лесно да премахне пропилен гликола. Около 45% от съединението излиза от тялото непроменено през бъбреците. Останалата част се разгражда до млечна киселина. В големи количества обаче млечната киселина може да се натрупа и да доведе до бъбречна недостатъчност и ацидоза.
Ако имате бъбречно или чернодробно заболяване, процесът на освобождаване от съединението е бавен. Основният признак на токсичност е потискане на централната нервна система, което води до ниска сърдечна честота, забавено дишане и загуба на съзнание.
Алергични реакции. Малък брой хора са алергични към пропилен гликол. Най-честите признаци са кожни реакции, дерматит и обрив по лицето или цялото тяло. Счита се, че между 0,8 и 3,5% от хората имат кожна алергия към пропилен гликол.
Повишен риск от инфаркт. Когато пропилен гликолът е в големи количества, това води до ускорен сърдечен ритъм или ниско кръвно налягане.
Гърчове. Има съобщения за кърмачета, получаващи гърчове, след употреба на големи дози витамин D, когато пропилен гликолът е използван за администриране на витамина. Понякога се случва и при възрастни, получаващи много големи дози лекарства, направени с веществото.
Кой е изложен на риск от токсичност с пропилен гликол?
Токсичността от пропилен гликол е рядка. Когато това се случи, обикновено се дължи на приемането на големи дози лекарство чрез инжектиране, където веществото е използвано като разтворител за лекарството.
Изложените на риск от пропилен гликол токсичност включват:
- Хора с бъбречно или чернодробно заболяване. Имате нужда от здрав черен дроб, за да разградите това вещество и здрави бъбреци, за да го отстраните от тялото си.
- Хора с нарушена ензимна система алкохол дехидрогеназа. Алкохол дехидрогеназата е ензим, необходим за разграждането на пропилен гликол в тялото ви. Деца под 4 години и бременни жени обикновено имат ниски нива на алкохол дехидрогеназа.
- Пациенти с изгаряния, които са получили много лечения за кожа, съдържащи въпросния гликол. Те са изложени на риск от получаване на състояние, наречено хиперосмоларна метаболитна ацидоза.
- Хора с епилепсия. При големи дози PG са възможни гърчове.
Как да избягвате пропилен гликол в храната си?
Повечето преработени храни съдържат поне малко пропилен гликол. PG обикновено напуска тялото ви за около 48 часа, така че да няма следа от него. Смята се за безопасен химикал.
Ако все още сте загрижени за PG в храната си, можете да направите следното:
- Прочетете етикетите, преди да купите, за да видите дали PG е съставка. Пропилен гликолът може да бъде посочен като моно и диестер на пропилен гликол или E1520 на етикета.
- Яжте по-малко преработени храни, тъй като PG е част от много от тях. Например, направете свои собствени дресинги за салати и смеси за печене, вместо да ги купувате.
- Яжте повече цели храни.
Безопасен ли е пропилен гликолът?
FDA класифицира PG като добавка, която е „общопризната като безопасна“. Също така се счита за безопасна от европейските и канадските власти, но с някои ограничения в Европа.
Понякога хората бъркат пропилен гликол с етилен гликол. Химическата им структура е сходна и двете се използват в антифриз, но не са еднакви. Антифризът на основата на пропилен гликол се счита за нетоксичен, за разлика от другия, който е силно токсичен.
Малко хора са алергични към PG в продукти за здраве и красота, като шампоани, лосиони и кремове за бръснене. В случай, че продуктът причини подуване на кожата, сърбеж и зачервяване, лечението се състои в нанасяне на стероиден крем и прекратяване на употребата на продукта, причиняващ проблема.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар