×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

В България превенцията все още не е приоритет за твърде много хора. Профилактичните прегледи често се пропускат, а те са от решаващо значение при злокачествените заболявания, които за съжаление са все по-често срещани.

Ракът на гърдата е най-често срещаната форма на рак при жените в цял свят и неговото ранно откриване е определящо за бъдещето му излекуване. Твърди се, че при тези заболявания няма лечение, но това изобщо не може да се каже по този начин, ако го хванем в началото на развитието му. Според изследвания, когато ракът се открие в ранен стадий, петгодишната преживяемост може да бъде до 99%. Много жени дори живеят далеч над тази цифра като години. Проучванията последователно показват, че скринингът, когато се извършва редовно, помага да се идентифицират аномалиите, преди да се превърнат в сериозни здравословни проблеми. Колкото по-рано се открие аномалия, толкова по-добри са шансовете за успешно лечение. Профилактиката на рака на гърдата е активен процес, който изисква внимание и участие. Това е комбинация от естествени подходи за поддържане на добро здраве, подкрепени от редовни практики за скрининг. Колкото по-рано жените започнат да възприемат тези практики, толкова по-добри ще бъдат шансовете им за предотвратяване на рак на гърдата. Дали обаче наистина можем да го предотвратим и с помощта на какво още, освен редовни профилактични прегледи? В тази статия ще ви разкажем за някои практики, които ще ви осигурят не само някакъв вид превенция, но и ще ви помогнат да се чувствате много по-добре физически и психически като цяло.

Ракът на гърдата е тревожна медицинска реалност, с която много жени и дори някои мъже се сблъскват през живота си. Това е заболяване, което води до образуване на ракови клетки в гръдния кош, особено в каналите, които свързват лобулите със зърната. Научните изследвания обаче все по-често показват, че е възможно да се намали вероятността от развитие на рак на гърдата чрез естествени стратегии за превенция. Тези подходи включват промени в диетата, упражнения, поддържане на оптимално телесно тегло и ограничаване консумацията на алкохол. Както и редовните прегледи, които вече споменахме (които са на първо място в борбата с това сериозно заболяване), както и самоизследването. Самоизследването, което може да се извърши у дома, е метод за редовно наблюдение, който насърчава познаването на женското тяло и идентифицирането на всякакви промени. Мамографията, от друга страна, е радиологично изследване, извършвано в клиника, което обикновено се препоръчва за жени на 40 и повече години или за тези с фамилна анамнеза за заболяването.

Управление на стреса

Връзката между нивата на стрес и развитието на рак на гърдата се признава все повече в научната общност. Много пъти сме писали за това- факт е, че лошото управление на стреса, може да има пагубни последици за цялостното ни здраве, включително и за риска от развитие на рак на гърдата. Тук е добре да кажем, че остър или хроничен стрес не е задължително и неизбежно да ни доведе до диагноза рак. По-скоро става дума за разбиране, че неконтролираният хроничен стрес може да отслаби имунната система, да увеличи възпалението в тялото и риска от заболявания, включително рак на гърдата.

Естествени техники за управление на стреса

Медитация

 Изследванията показват, че медитацията може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството, като и двете са свързани с повишен риск от рак на гърдата.

Физически упражнения

Редовната физическа активност помага за освобождаването на ендорфини, известни също като хормони на щастието, които могат да подобрят настроението и да намалят стреса. Ежедневното движение може да предпази жените от рак на гърдата, като им помага да поддържат здравословно тегло, регулирайки техния метаболизъм и имунна система.

Балансирано хранене

Диета, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини, може да помогне за регулиране на нивата на хормоните в тялото, допринасяйки за ефективно управление на стреса.

По-малко алкохол

Алкохолът е друг ключов фактор в ежедневието, който не е сред предпочитаните, ако искаме да бъдем здрави във всяко едно отношение. Употреба на повече от 1-2 чаши алкохол дневно повишава риска от рак на гърдата, както и риска от рецидив (завръщане) на болестта след евентуално преминало лечение. 

Качествен сън

Достатъчно качественият сън е от съществено значение, за да позволи на тялото да се регенерира и възстанови, като допринася за доброто управление на стреса.

Антиоксидантите в борбата с рака на гърдата

Когато разглеждаме естествената превенция на рака на гърдата, е задължително да обсъдим основната роля, която играят антиоксидантите в тази борба. Антиоксидантите са съединения, които инхибират окислението- химичен процес, който може да произведе свободни радикали, които могат да причинят сериозни щети на нашите клетки и да увеличат риска от рак. Антиоксидантите, които приемаме чрез здравословна, балансирана диета, са естествено оръжие срещу хронични заболявания, включително рак на гърдата. Те се намират в големи количества в различни храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена, зелен чай и дори черен шоколад. Витамин С, съдържащ се в цитрусови плодове, горски плодове, киви, чушки, броколи и спанак, е мощен антиоксидант. Ядките и семената съдържат витамин Е, който също е вид антиоксидант. Зеленият чай и какаото пък са богати на флавоноиди- вид антиоксидант, който е особено ефективен срещу рак.

Как действат антиоксидантите?

Антиоксидантите действат, като неутрализират свободните радикали, преди да успеят да причинят увреждане на нашите клетки. Като предотвратяват възникването на този процес на окисление, те предпазват нашите клетки от генетични увреждания, които могат да доведат до образуването на ракови тумори. Тези предимства правят антиоксидантите ключов елемент в превенцията на рака на гърдата. Някои изследвания показват, че антиоксидантите също могат да помогнат за забавяне на прогресията на съществуващ рак на гърдата. Едно проучване установи, че жените с рак на гърдата, които консумират богати на антиоксиданти диети, имат значително по-висок процент на преживяемост от жените, които не го правят. В заключение ще повторим, че включването на природни източници, богати на антиоксиданти, в ежедневната ви диета, е ефективна и лесна за възприемане стратегия за превенция на рака на гърдата.

Влиянието на естрогена и прогестерона

Естроген и прогестерон са женски хормони, контролиращи развитието на вторичните полови белези при жените като млечни жлези и бременност. Производството на тези хормони намалява с възрастта. Как те действат при развитието на рак? Добре е да отбележим, че тук повишено внимание трябва да имат жените, на които цикълът им е дошъл преди 11-12-годишна възраст, както и тези, при които менопаузата е настъпила късно- след 55 години. При тях е повишен рискът от рак на гърдата, тъй като техните клетки са били под влиянието на тези хормони (естроген и прогестерон) по-дълго време. Жени, при които първата бременност е след 35 години или тези, които са преминали през аборт по някаква причина, също са застрашени повече от карцином на гърдата.

И понеже октомври е месецът за борба с рака на гърдата, ние от Revita.bg ви призоваваме към отговорно отношение към здравето ви. Бъдете редовни в профилактичните прегледи, движете се повече и се хранете здравословно! Не забравяйте и за хранителните добавки тогава, когато ви липсват определени витамини и винаги разсъждавайте позитивно, независимо от случващото се около вас!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.