×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Една от най-популярните още от древността билки е розмаринът. Тя има много приложения както в кухнята, така и в холистичната медицина.  Листата и цветовете й са били използвани за подобряване на паметта от хиляди години. Дори Шекспир пише за розмарина като средство за това, а древните гърци и римляни са носели гирлянди от розмарин по време на изпити, за да подобрят резултатите си



Ароматът на розмарин засилва паметта с 15 %

Това са установили учени от университета на Нортъмбрия, които са изследвали как подправките и билките влияят на подобряването на паметта. Засилването на паметта с 15 % е напълно достатъчно за самотен възрастен човек да си спомни да си изпие лекарствата, или да изключи фурната.

Чрез вдишването на аромата на розмарин летливите съединения преминават в кръвта през белите дробове и достигат директно до мозъка. По този начин въздействат върху процесите в него.

Учените от Нортъмбрия са доказали това свое твърдение, като са изследвали 150 здрави възрастни хора. Те са помолени да останат известно време в три стаи, всяка с различно ухание - на розмарин, лавандула и без определен аромат. През цялото време е трябвало да запомнят определени изречения и да ги препредават. Седящите в стаята с аромат на розмарин се представили много по-добре в теста от останалите две групи.

Терапевтичните свойства на розмарина се дължат на фитохимикали, които възпрепятстват разграждането на ацетилхолина, важен химикал за нормалната функция на мозъка и предаването на нервни сигнали. Дефицит на ацетилхолин се наблюдава при всички, засегнати от болестта на Алцхаймер.

Как да използвате подправката?

Има много различни начини да подобрите паметта и концентрацията си с розмарин. Един от най-лесните е да сложите 3 - 4 капки етерично масло от розмарин върху тъкан или в дифузер за ароматерапия и да се насладите на уханието във въздуха. Може да включите розмарина в хранителните си навици, като го използвате в различни ястия, както и да го пиете под формата на чай. Добива популярност и розмариновата вода с лимон. Приготвянето й е лесно. Имате нужда само от няколко съставки:

  • 1 стрък пресен розмарин
  • 1 лимон
  • 500 мл вода

Начин на приготвяне:

Измивате стръка розмарин и го поставяте в буркан или кана. След това изстисквате сока от един лимон и го добавяте в съда.

Кипнете водата и с нея залейте розмарина и лимона. След това оставете сместа да престои 15 минути. Прецедете водата, за да отстраните всякакви следи от розмарин и лимон. Може да я пиете гореща или да я оставите да изстине. В идеалния случай трябва да я консумирате без никакъв вид подсладител или допълнителна съставка, която може да отнеме свойствата на напитката.

Важно е обаче да използвате розмарина умерено, тъй като прекомерната му консумация може да доведе и до нежелани ефекти. Винаги се консултирайте с медицински специалист, ако имате хронично заболяване, употребявате лекарства, бременни сте или кърмите, както и ако имате алергии.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Валентина  Ненова

Валентина Ненова е с 20-годишен стаж в сферата на ПР-комуникациите и с 2-годишен опит в сферата на журналистиката в печатни медии. Запалена по шахмата, майка на прекрасна дъщеря.

Продуктът беше успешно добавен в любими.