×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Сафлоровото масло идва от семената на растението шафран. Всеизвестно е, че то е значително по-скъпо от другите масла, използвани за готвене, но пък може да бъде далеч по-здравословна алтернатива. Ползите му изобщо не се изчерпват в кухнята, затова сме решили днес да ви запознаем с тях

Шафранът е храстовидно едногодишно растение, което достига приблизително един метър височина, има лъскави, овални листа с бодливи ръбове, които се редуват около едно, гладко, изправено стъбло. Растението произвежда обилни, жълти до тъмночервени цветя и сух плод с едно семе.

Какво съдържа и как може да ни помогне?

‌Растението шафран се използва за много цели. Първоначално е било ползвано за направата на багрила. Днес се отглежда предимно за масло, но също така доставя брашно и птичи семена. Една от отличителните му черти е, че това масло има почти 75% линолова киселина, която може да помогне за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и да подобри състоянието на сърцето и кръвообращението. Сред останалите киселини се отличават олеиновата (13%), палмитиновата (6%) и стеаринова (3%). Съдържанието на линолова киселина в шафрана е много по-високо от другите масла. Други сортове шафранови растения произвеждат масло с високо съдържание на олеинова киселина- този тип масло е много устойчиво на топлина и е по-подходящо за готвене. Шафраново масло може да използвате като заместител на растително масло или други масла за пържене. Но както вече казахме, сега ще поговорим за останалите употреби, извън кухнята.

Линоловата киселина в шафрановото масло може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Сафлорът също така съдържа химикали, които могат да помогнат за предотвратяване на кръвни съсиреци, разширяване на кръвоносните съдове, понижаване на кръвното налягане и стимулиране на сърцето.

Сърдечно-съдови проблеми

Шафранът доказано активизира кръвообращението. При 83% от пациентите с коронарна болест, които са получили шестседмично лечение на базата на шафран, се наблюдава намаление на сърдечната аритмия и хипертония. Комбинация от шафран и други билки, под формата на назални капки, ускорява притока на кръв в медиалната черепна артерия.

Висок холестерол

Знаем, че високите нива на LDL ви излагат на по-голям риск от инфаркт и инсулт. Някои изследвания показват, че приемането на шафраново масло като хранителна добавка, помага за понижаване на общия холестерол. Въпреки това не изглежда да понижава други мазнини в кръвта, наречени триглицериди.

Висок холестерол, който се предава от семейството

Доказателствата за ефектите на шафрановото масло при лечение на висок холестерол, който се предава от семейството, са противоречиви. Някои ранни изследвания показват, че замяната на диетичното масло с шафраново масло намалява „лошия“ липопротеин с ниска плътност. Други изследвания обаче не показват ползи.

Кистозна фиброза

Ранните изследвания показват, че приемането на шафраново масло през устата, в продължение на една година, не подобрява тестовите маркери или тежестта на кистозната фиброза при деца.

Диабет

И тук изследвания показват, че приемането на шафраново масло през устата, в продължение на 3 седмици, може да повиши нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Шафрановото масло не изглежда да повлиява нивата на инсулина или инсулиновата чувствителност.

Хепатит С

Ранните изследвания показват, че приемането на специфичен продукт, съдържащ шафран, тиквени семки, семена от живовляк и японски орлови нокти през устата, в продължение на 3 месеца, намалява общия дискомфорт, подуването на корема, гаденето и повръщането при хора с хепатит С. Въпреки това, количеството на вируса на хепатит С, присъстващо в тялото, не изглежда да бъде засегнато.

Високо кръвно налягане

Доказателствата за ефектите на шафрановото масло върху кръвното налягане са противоречиви. Някои ранни изследвания показват, че приемането на шафраново масло през устата, в продължение на 6-8 седмици, понижава кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане. Въпреки това, други доказателства показват противоречиви резултати. Екстрактите от шафран обаче причиняват дългосрочен спад на кръвното налягане при кучета, котки и плъхове с хипертония. При кучета е доказано, че инжекциите с шафран могат да забавят увреждането на сърдечния мускул след инфаркт.

Състояние на люспеста кожа (фринодермия- дефицит на витамин А)

Ранните изследвания показват, че приемането на шафраново масло, съдържащо витамин Е и линолова киселина през устата, за повече от 8 седмици, може да подобри сухотата и грапавостта на кожата при хора с фринодермия.

Грижа за кожата

Растителните масла стават все по-популярни в грижата за кожата. Можете да закупите шафраново масло и да го нанесете директно върху кожата си или да потърсите продукти за грижа за кожата без рецепта, които посочват шафрановото масло като съставка. Върху кожата това масло има изключително положителен ефект.

Някои проучвания показват, че шафрановото масло има терапевтични ползи от локално приложение, които могат да бъдат:

  • Противовъзпалителни
  • Успокояващи кожата- при черни точки, псориазис, витилиго
  • Ускоряващи растежа на косата
  • С антиоксидантен ефект- нещо много важно- серотонинът е мощно антиоксидантно съединение, присъстващо в шафрановото масло
  • Насърчаващи заздравяването на рани
  • Намаляване на болката в ставите и мускулите – тук можем да споменем едно проучване на шафрановото масло върху нараняването на сухожилията. То е осъществено с помощта на животни (пилета) и показва, че локалното приложение на шафран повишава проявата на растежния фактор и на протеина от колаген тип I и подобрява якостта на опън на сухожилието.
  • Помощ при болка и дискомфорт при артрит
  • Облекчаване на менструалните спазми

В плацебо-контролирано проучване, проведено при 75 жени със затлъстяване, приложението на шафраново масло 6 г/ден, в продължение на 8 седмици, води до значително по-добри намаления в теглото и ИТМ в сравнение с изходното ниво по отношение на плацебо (соево масло). По същия начин групата с шафран показа значително по-добри резултати за антропоморфни параметри- обиколка на талията, съотношение талия-ханш, процент телесни мазнини и процент чиста маса, в сравнение с изходното ниво спрямо плацебо.

Предупреждения

Винаги трябва да говорите с вашия лекар, преди да се самодиагностицирате или самолекувате каквото и да е здравословно състояние. Има шанс шафрановото масло да взаимодейства с лекарствата, които приемате. Въпреки, че в умерени количества то може да осигури значителни ползи за здравето, бъдете внимателни. Не приемайте цвят от шафран по време на бременност. Може да предизвика менструация, да накара матката да се свие и да причини спонтанни аборти. Няма много информация за безопасността на използването на масло от шафраново семе или цвят по време на кърмене, така че отново го избягвайте. Сафлорът може да забави съсирването на кръвта. Ако имате някакъв проблем с кървенето, не използвайте шафрам. Сафлорът може да причини алергична реакция при хора, които са чувствителни към семейство Asteraceae/Compositae- членовете на това семейство включват амброзия, хризантеми, невен, маргаритки и много други. Вече споменахме и че сафлоровото масло може да повиши кръвната захар, така че внимавайте, ако сте с диабет.

Въпреки някои противоречиви данни, този растителен вид има благоприятен ефект при заболявания на сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат, храносмилателната система и др. Все още има съществена нужда от допълнителни фитохимични анализи и клинични изпитвания на етеричното масло или неговите различни екстракти.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.