Златно лате куркума и ванилия, разтворима напитка на прах, 60 g
- Теодора Тодорова
- Експертни мнения , Здраве и красота , Здравословно хранене , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: златно мляко

Златното мляко, известно още като куркума лате, е традиционна аюрведична напитка, която придоби популярност през последните години заради невероятните си ползи за здравето. Използва се от векове за лечение на възпалено гърло и като домашна терапия за треска. Помага и при редица други заболявания като язва на дванадесетопръстника, астма, малария, кашлица и настинка. Често е третирано като алтернативно средство за повишаване на имунитета
Как се пие златно мляко?
Златното мляко е гъвкава напитка, която може да се консумира по различни начини в зависимост от целите и нуждите на организма. Ето някои насоки за оптимален прием:
Време за прием:
Сутрин на гладно – за стимулиране на метаболизма, детоксикация и зареждане с енергия.
Вечер преди лягане – за по-добър сън, релаксация и възстановяване на организма.
След хранене – за подобряване на храносмилането, усвояването на мазнините и намаляване на възпалителните процеси.
При настинка или грип – 1-2 чаши дневно, за укрепване на имунната система и облекчаване на симптомите.
Начини на приготвяне и консумация:
Класически метод – загрява се с мляко (краве или растително) и подправки, след което се подслажда по желание.
Студена напитка – може да се добави в смути или да се смеси с охладено бадемово или кокосово мляко.
Суперхранителен шот – по-концентрирана доза с по-малко мляко, подходяща за бързо стимулиране на имунитета.
Добавка към кафе – за комбиниране на ползите от куркумата с кофеиновия ефект.
Рецепта
За една порция златно мляко (или около една чаша) е необходимо:
- 1/2 чаша (120 мл) неподсладено мляко по ваш избор. Ако използвате ядково мляко, опитайте да добавите капка кокосово масло. Помага да придадете на вашето златно мляко това допълнително съдържание на мазнини, за да абсорбира съединенията в куркумата.
- 1 чаена лъжичка куркума
- 1 малко парче настърган пресен джинджифил или 1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
- 1/2 чаена лъжичка канела на прах
- 1 щипка смлян черен пипер
- 1 чаена лъжичка мед или кленов сироп (по желание)
Смесете всички съставки в малка тенджера и ги оставете да заврят. Намалете топлината и оставете да къкри за около 10 минути, или докато стане ароматно. Прецедете напитката през фина цедка и поръсете отгоре с щипка канела. Златното мляко може да се направи и предварително и да се съхранява в хладилника до пет дни. Просто го загрейте отново преди консумация.
Съвети за по-добро усвояване:
✔ Черният пипер подобрява усвояването на куркумина с до 2000% – не го пропускайте!
✔ Кокосовото масло или гхи спомагат за разтварянето на куркумина в мазнини, което го прави по-биоактивен.
✔ Подслаждане по избор – медът се добавя след охлаждане на напитката, за да се запазят ензимите му.
✔ Оптимална доза – 1 чаша на ден за профилактика, 2 чаши при настинки и възпалителни състояния.
Колко дълго може да се пие?
- За профилактика – ежедневно, като част от здравословния начин на живот.
- При конкретни здравословни състояния – 4-6 седмици курс, след което кратка почивка.
- В случай на чувствителност – започнете с по-малка доза (½ чаша) и увеличавайте постепенно.
Златното мляко е естествен имуностимулатор и еликсир за дълголетие – пийте го редовно и се насладете на неговите многобройни ползи!
Ползи за здравето
Осигурява мощно антиоксидантно действие
Трите основни съставки на златното мляко – куркума, канела и джинджифил са известни с изключително силните си антиоксидантни свойства.
Подобрява настроението
При проучване на хора с големи депресивни разстройства, приемащи куркумин самостоятелно и в комбинация с антидепресанти за период от шест седмици, е отчетено значително подобряване на депресивните симптоми.
Има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства
Най-известното приложение на златното мляко както в Индия, така и в световен мащаб е като домашен лек срещу настинка. Научните изследвания показват, че куркуминът има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите. Съединенията в пресния джинджифил, както и в канелата, могат да инхибират растежа на някои бактерии. Златното мляко може да помогне и за лечение на инфекции на дихателните пътища, причинени от гъбички.
Помага за намаляване на възпалението и болките в ставите
Трите основни съставки в златното мляко имат мощни противовъзпалителни свойства. Според научната литература противовъзпалителните ефекти на куркумина са сравними с тези на някои фармацевтични лекарства, но без характерните странични ефекти. Приемът на златно мляко намалява болката в ставите от остеоартрит и ревматоиден артрит.
Допринася за по-здрави кости
Както кравето, така и обогатеното растително мляко обикновено са богати на калций и витамин D – хранителни вещества, които са от съществено значение за изграждането и поддържането на здрави кости.
Подобрява храносмилането
Хроничното лошо храносмилане се характеризира с болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Джинджифилът може да помогне за облекчаване на това състояние. Изследванията показват още, че куркумата може също да подобри усвояването на мазнините, като увеличи производството на жлъчен сок с до 62%. Подправката е ефективна и при предотвратяване на обостряния при хора с улцерозен колит, водещ до язви в червата.
Подобрява паметта и мозъчната функция
Проучванията показват, че куркуминът може да повиши нивата на мозъчния невротрофичен фактор. Смята се, че ниските нива на този фактор са свързани с мозъчни нарушения, включително Алцхаймер. От друга страна, канелата работи за намаляване натрупването на един специфичен белтък в мозъка – тау протеин. Наличието му в голямо количество е отличителен белег за болестта на Алцхаймер. Тя помага и за намаляване на симптомите на болестта на Паркинсон и подобрява мозъчната функция. Джинджифилът от своя страна може да засили мозъчната функция чрез подобряване на времето за реакция и паметта дори при хора в напреднала възраст.
Предпазва от сърдечни заболявания
Благодарение на основните си съставки, приемът на златно мляко се свързва и с намаляване на риска от сърдечни заболявания. Това е така, тъй като канелата може да понижи нивата на общия холестерол и триглицеридите. При изследване на пациенти с диабет тип 2 е установено, че приемът на джинджифил на прах намалява измерените рискови фактори за сърдечни заболявания с 23–28%. Куркуминът пък може да подобри функцията на обвивките на кръвоносните ви съдове, което е от особена важност за здрава сърдечно-съдова система.
Понижава нивата на кръвната захар
Съставките в златното мляко, особено джинджифил и канела, могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Приемът на канелата оказва благоприятно влияние при хора с инсулинова резистентност.
Свързани продукти
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар