Search
Филтрирай по...

Ново лечение напълно възстановява паметта при болест на Алцхаймер

Болестта на алцхаймер

 

Австралийски учени откриха нов, неинвазивен ултразвуков метод, с чиято помощ невротоксичните амилоидни плаки в мозъка могат да бъдат премахнати. Благодарение на ултразвуковата технология, функциите на паметта били възстановени при около 75% от мишките, подложени на експеримента.

 

Невротоксичните амилоидни плаки представляват структури, отговорни за загубата на паметта и влошаването на когнитивните функции при пациенти с Алцхаймер. Заедно с неврофибриларните възли, амилоидните плаки допринасят за увреждането на невроните и атрофията на мозъчната кора.

 

Неврофибриларните възли се намират в невроните и са причинени от дефектни тау протеини, слепващи се в гъста, неразтворима маса, която пречи хранителните вещества да бъдат транспортирани правилно, което от своя страна влошава функционирането на мозъка. Най-ефективният начин за подобряване на състоянието при пациенти с Алцхаймер, е отстраняването на бета-амилоидните плаки и тау протеините от мозъка.

 

Счита се, че както болестта на Алцхаймер, така и паркинсон, са резултат от дейността на т. нар. тау протеини – белтъци, които стабилизират микротубулите и се намират в изобилие е централната нервна система. Дефектните тау протеини, които не са в състояние да стабилизират микротубулите правилно, са до голяма степен отговорни за развитието на деменция на централната нервна система, включително болест на Алцхаймер.

 

В издание Science Translational Medicine се описва начина, по който въздейства новооткритата ултразвукова технология. Там се използва определен вид ултразвук, наречен фокусиран терапевтичен ултразвук, излъчващ звукови вълни към мозъчната тъкан. Тези вълни отварят кръвно-мозъчната бариера – слой, предпазващ мозъка от бактерии и стимулиращ микрогиялните клетки на мозъка. Установено е, че микроглиялните клетки могат да изчистят бета-амилоидните плаки, отговорни за едни от най-тежките симптоми при болестта на Алцхаймер.

 

Болестта на Алцхаймер представлява вид нелечима (все още) деменция, която най-често засяга хора над 65-годишна възраст. Статистиката сочи, че засегнатите са не по-малко от 50 млн в световен мащаб, като към 2030 г. се очаква пациентите да наброяват повече от 66 млн.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top