Search
Филтрирай по...

Фосфатидилсерин – отличен мозъчен стимулант

мозъчна активност

 

 

Фосфатидилсерин е фосфолипид с огромно значение за здравето на мозъка. Намира се в мембраните на всички клетки на тялото, но най-висока е концентрацията му в нервните клетки.

 

Фосфатидилсерин играе главна роля в процесите на регенерация, в синтеза и освобождаването на невромедиатори. Участва в регулацията на невронните процеси, включително в растежа на нервните клетки, които прави по-устойчиви срещу увреждания, предотвратява разрушаването на мозъчни клетки.

 

Още през 2003 г., Администрацията по храните и лекарствата в САЩ, изнася доклад споре който фосфатидилсерин намалява риска от когнитивна дисфункция и деменция в напреднала възраст.

 

Фосфатидилсерин подобрява ключовите функции на мозъка, включително паметта, концентрацията, ученето, фокуса и др. Съвременните изследвания показват, че той предотвратява нарушенията на мозъчната дейност вследствие на стареенето. И по-конкретно – подобрява разпознаването на имена и лица, както и запомнянето на числа, факти и др.

 

Фосфатидилсерин подпомага навлизането на хранителни вещества в клетките и от друга страна – изхвърлянето на вредните, отпадъчни, свързани със стреса продукти от клетките.

 

 

Конкретни ползи за здравето

 

–          Предотвратява загубата на паметта и когнитивния спад, свързан с възрастта

–          Понижава нивата на кортизола и нивата на стрес

–          Подобрява спортните дейности, особено – тичане, вдигане на тежести, голф

–          Ускорява въстановяването след интензивна физическа активност

–          Спомага за намаляване на психическата и физическата умора, и мускулните болки

 

Съвременната наука вярва още, че фосфатидилсерин противодейства при поведенчески разстрийства у по-млади хора, че подобрява настроението и намалява тревожността, вследствие на стрес.

 

Фосфатидилсерин срещу вредното въздействие на статините. Широко известно е, че употребата на статини (лекарства за понижаване на холестерола), значително намалява мозъчната активност. Статистиката показва, че все повече хора употребяват статини. За съжаление обаче е установено, че след около шест месечен прием на статини, функциите на мозъка значително се нарушават. В допълнение към това, наскоро излязоха и проучания, според които хората с наднормено тегло и сърдечно-съдови проблеми, често страдат и от влошаване на паметта. И тук на помощ отново идва фосфатидилсерина, който според съвременните специалисти би бил много полезен при тези обстоятелства.

 

Фосфатидилсерин обуздава хормоните на стреса. Повишените нива на кортизол опустошават както мускулната тъкан, така и мозъчните клетки. Установено е, че редовният прием на фосфатидилсерин води до намаляване нивата на кортизола, вследствие на което познавателните способности, както и имунните функции значително се подобряват. Кортизолът е хормон, който се освобождава в големи количества при високи нива на физически и емоционален стрес.

 

През последните 30 години, са направени над 40 клинични изследвания и над 20 плацебо-контролирани клинични проучвания, които доказват, че фосфатидилсерин има огромна стойност като добавка за здравословно и безопасно поддържане на мозъка.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top