- магистър-фармацевт Борис Гинчев
- Експертни мнения , Здраве и красота , Здравословно хранене , Храносмилателна система
- 0 коментари
- Тагове: храносмилане, синдром на пропускливите черва
RevitalX® представлява прахообразна хранителна напитка с висока енергийна и диетична стойност, ориентирана към поддържането на оптимална бариерна функция на чревната лигавица и високоефективна абсорбция на нутриентите, съчетани с активна детоксикация на храносмилателната система.
Специфичен профилактичен и тепаревтичен проблем, при който RevitalX® е особено приложим, е т.нар. синдром на пропускливото черво (СПЧ, англ. leaky gut syndrome). СПЧ не е общопризнат в гастроентерологията като самостоятелна нозологична единица, но в последните десетилетия все повече натрупани данни сочат, че има патоанатомична и патофизиологична основа за оформянето му като клиничен симптом и дори като самостоятелна диагноза.
СПЧ e свързан с нарушаване интегритета и пермеабилитета на чревната лигавица, което позволява на високомолекулни съединения и патогенни микроби да проникнат в кръвния ток. Патобиохимично се проявява като увреждане структурата на тесните връзки (англ. tight junctions; лат. zonulae occludens) между епителните клетки в чревната лигавица. Тесните връзки са мултипротеинови комплекси, изградени от няколко основни вида трансмембранни протеини – оклудини, клаудини и JAM протеини (Junction adhesion molecules) и свързани с актиновите влакна на цитоскелета чрез повърхностните ZO-1 протеини. Намират се по целия ход на храносмилателния тракт – от оралната лигавица до ануса, но най-важна бариерна роля имат в тънкото и дебелото черво. Обичайно, протеините, въглехидратите, липидите и другите нутриенти преминават от червата към кръвния ток чрез активен транспорт или пасивна дифузия през епителните клетки, но при възпаление и нарушение структурата на тесните връзки вода и разтворени в нея вещества, включително високомолекулни протеини и дори цели микробни клетки могат да попаднат безконтролно в кръвообращението, което може да причини или влоши редица заболявания.
Обикновено СПЧ се причинява или влошава от следните процеси:
- дисбиоза – нарушен баланс между полезните и патогенните/условно патогенните представители на чревната микрофлора;
- лоша диета – алергенни или имуногенни протеини от непокълнали зърнени храни (у склонните към хранителни алергии лица – глутен, глиадин), рафинирана захар, твърде много наситени мазнини, генетично модифицирани храни (поради присъствието на нетипични за диетата протеини) и т.н.;
- продължително излагане на стрес – емоционален, физически, оксидативен (от химикали и лъчения с образуването на свободни радикали). Свързва се с отслабване на имунната система и загуба на контрола над патогенни бактерии, гъби и вируси, което предизвиква възпаление в чревната лигавица и дизинтеграция на нейната бариера;
- претоварване с химични токсини – пестициди, антибиотици (включително попадналите с храната от животински произход), битови химикали, замърсители от околната среда и питейната вода, употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарстваи др.;
- йонизиращите лъчения (радиация) също могат да доведат до повишена чревна пропускливост.
Симптомите на СПЧ съвпадат в редица случаи с тези на отделни болестни състояния, поради което е трудно той да се определи като самостоятелно заболяване (но наличието му е доказуемо при диагностика) и често се представя като техен симптом. СПЧ е налице в много от случаите на:
- подуване, газове, диария, раздразнено дебело черво;
- обостряне на сезонните алергии – алергичен ринит и риносинуит, дерматит, конюнктивит, алергична астма;
- хормонални нарушения като синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ) и предменструалният синдром (ПМС);
- автоимунни състояния – ревматоиден артрит, лупус, псориазис, глутенова ентеропатия, тиреоидит на Хашимото;
- емоционални и психични нарушения – депресия, тревожност, синдром на дефицита на внимание със или без свръхактивност;
- хронична умора и фибромиалгия;
- дерматози като акне, розацея и екзема;
- хранителни алергии и непоносимости;
- отслабен имунитет с кандидоза и/или често боледуване от респираторни инфекции.
Синдромът на пропускливото черво се диагностицира чрез манитолово-лактулозния тест. Манитолът и лактулозата са разтворими във вода вещества. Докато манитолът се усвоява добре през чревната лигавица в норма, лактулозата е почти неабсорбируема. При този тест пациентът приема разтвор, съдържащ манитол и лактулоза и след 6 часа се взима урина за проба. Здравият организъм дава урина с много манитол и малко лактулоза. Ако в урината се намират големи количества и от двете, е налице СПЧ. Ако и двете вещества са в ниски концентрации, може да се предполага малабсорбция (нарушено усвояване на хранителните вещества).
Разбира се, уврежданията на тесните връзки могат са се установят и хистологично, чрез вземане на биопсия от лигавицата.
Състав и свойства на RevitalX®
RevitalX® съдържа витамини, минерали, микроелементи, грахов протеин, аминокиселини (L-глутамин, L-лизин, глицин, N-ацетил-L-цистеин), пребиотик (фруктоолигозахариди), пробиотик (бифидобактерии), храносмилателни ензими (Pepzyme, бактериална протеаза, гъбична протеаза), лецитин, кверцетин, N-ацетилглюкозамин и растителни екстракти (от гроздово семе и от млечен бодил).
Специфични свойства и особености на RevitalX®
- Поддържа интегритета на чревната бариера и нейната функция.
- Защитава стомашно-чревния тракт от оксидативния стрес и създава благоприятна среда за развитие на чревната микрофлора.
- Съдържа безглутенов източник на протеин за лицата с глутенова непоносимост.
- Включва специфични нутриенти, стимулиращи притока на жлъчка и нормализиращи перисталтиката.
- Доставя богата гама от витамини, минерали и микроелементи, лесно усвоими от лицата с малабсорбция от различен произход.
- Притежава нисък алергенен потенциал и нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за употреба от диабетици, лица с хранителни алергии и метаболитен синдром.
- Подобрява абсорбцията на калция и фосфора от диетата, като намалява риска от развитието на остеопороза.
- Осигурява L-глутамин, който е главният аминокиселинен източник на чревните клетки, поддържащ интегритета на междуклетъчните връзки.
- Снабдява клетките на чревната лигавица с N-ацетилглюкозамин (NAG), който е субстрат на синтеза на глюкозаминогликани – структурни полизахариди, нарушението в чиято структура обикновено се свързва с повишен чревен пермеабилитет ( „синдром на пропускливото черво“).
- Включва есенциалния минерал цинк, чийто дефицит води до разхлабване на тесните връзки между чревните епителни клетки и нарушаване на мембранната пропускливост.
- Антиоксидантните компоненти, включващи витамините С и Е, екстрактите от гроздови семки и от цветовете на млечния бодил и бета-каротина, предпазват храносмилателния тракт от оксидативно увреждане и очистват черния дроб от токсични вещества, свързвани с нарушаване на чревната флора и храносмилателна дисфункция.
- Засилва здравината на тесните връзки в чревната лигавица поради съдържанието си на кверцетин – природен стабилизатор на мембраните на мастоцитите;
- Съдържа патентования щам BB536 на естествения пробиотик Bifidobacterium longum, който стимулира синтеза на структурни протеини в клетките на тесните връзки.
- Ускорява зарастването на рани и фрактури, поддържа зрението, здравата кожа, образуването на съединителна тъкан и червени кръвни клетки.
- Подобрява функцията на щитовидната жлеза, мускулите, имунната система и развитието на костите, сухожилията, зъбите и венците.
- Граховият протеин e висококачествен източник на есенциални аминокиселини за тъканите на чревната стена, увеличаващ тяхната здравина.
ТЕРАПЕВТИЧЕН ОБХВАТ НА RevitalX® ФОРМУЛА ЗА ЧРЕВНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ
RevitalX® се препоръчва за лица, страдащи от всички заболявания, съпроводени от увеличен чревен пермеабилитет и нарушена бариерна функция, които могат да се отнесат към следните групи:
- възпалителни и невъзпалителни чревни заболявания и сходните им състояния – синдром на раздразненото дебело черво, болест на Крон, цьолиакия (глутенова ентеропатия), херпетиформен дерматит (болест на Дюринг – патогенезата е свързана с имунна свръхреактивност в червата);
- автоимунни заболявания – ревматоиден артрит, диабет тип 1, псориатичен артрит, спондилоартропатии, атопична екзема с астма и уртикария, хронична уртикария, множествена склероза (само след преценка на състоянието от специалист!);
- сезонни алергии – алергичен ринит и риносинуит, дерматит, алергична астма и бронхит;
- обменни заболявания – затлъстяване, стеатозен хепатит, метаболитен синдром, захарен диабет тип 2, синдром на хроничната умора;
- психиатрични състояния – депресия, тревожни разстройства и други нарушения на висшата нервна дейност, протичащи почти винаги с малабсорбция или увредена чревна пропускливост;
- малабсорбция, хиповитаминова, недоимъчно хранене, възстановяване от операции и тежки хронични заболявания, особено у лица в напреднала възраст.
КОМПОНЕНТИ НА RevitalX® И ТЯХНОТО ДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА
Отделните съставки на RevitalX® ще бъдат накратко представени, като се акцентира не върху всички техни биохимични и фармакологични свойства, а основно върху възстановяването и поддържането на нормалните чревни функции.
ВИТАМИНИ
RevitalX® може да се приема като стандартен мултивитамин, въпреки че предлага много повече от това. Някои от по-важните свойства на основните нутриенти са представени, както следва:
Витамин С (аскорбинова киселина) – 75 мг/лопатка от 31 г (125% от дневните потребности, 250% в дневна доза). Универсален антиоксидант и заздравител на съединителната тъкан, който във високи дози може да попречи на растежа на пробиотичните бактерии, но в умерена доза е абсолютно необходим за правилното протичане на голям брой реакции в организма. Върху чревната стена, аскорбиновата киселина оказва диастолично (миорелаксиращо) действие, което е полезен ефект при диария и раздразнено дебело черво, а също при и тънкочревни възпаления (ефектът е доказан у плъхове от Wawrzenka M., 1987). В следоперативните периоди, витамин С подобрява устойчивостта на йеюналните анастомози в значителна степен, сравнено с ефекта на хидрокортизона, който е почти нищожен (Petroianu A. Et al., 2009). Умереното повишение на стомашната киселинност, което витамин С предизвиква, е предпоставка за това, протеините да се разграждат по-ефективно и неразградени олиго- и полипептиди да не проникват през чревната стена, където да ангажират имунната система в алергични реакции.
Пантотеновата киселина (Калциев D-пантотенат) – 25 мг / лоп. (500% от дневните потребности, 1000% в дневна доза) увеличава нивата на ендогенните антиоксиданти и клетъчната енергия чрез увеличаване продукцията на аденозин трифосфата (АТФ). Установен е регулаторен цикъл в продукцията на пантотеновата киселина от чревните бактерии, зависим от оптималните нива на витамин D (Gominak S., 2016). При дефицит на витамин D (в развитите страни се среща у близо 1/3 от хората в една или друга степен) се проявяват несъвършенства в чревния микробен метаболизъм, за който е известно, че е ключов фактор в синтезирането и превръщането на ацетил коензим А в неговия биоактивен D-изомер и кофактор в тези процеси е именно пантотенатът. Тъй като едни от най-богатите на него храни са млечните и зърнените продукти, а към тях често се проявяват глутенови или лактозни непоносимости, включването на пантотенова киселина в Ревитал X е напълно обосновано решение.
Пиридоксин (витамин В6) – 25 мг/лоп. (1500-2000% при дневни потребности 1.3-1.7 мг). Витамин В6 е протективен по отношение на колоректалния карцином, понеже под негово въздействие се намалява съотношението на литохолевата към деоксихолевата киселина – рисков фактор за развитие на заболяването при постоянна диета, богата на мазнини (Yukako Okazaki et al., 2012). Пиридоксинът е важен за продукцията на солна киселина и панкреатичен сок, с което се обезпечава правилното храносмилане и предоставянето на подходящи нутриенти за пробиотичните бактерии, които от своя страна също произвеждат В6. Тъй като този витамин има отношение както към физическото, така и към психическото здраве и баланса на невротрансмитерите, той е важна съставна част на връзката хранене-настроение-поведение, чието практическо значение се усеща осезаемо след прием на богати на витамин В6 храни.
Витамин Е (D-алфа-токоферил ацетат) – 25 IU (16.7 мг, около 120%; в дневна доза от 2 лоп. – 240%). Антиоксидантният и мембраностабилизиращ ефект на витамин Е по отношение на „пропускливите“ черва е установен върху плъхове в условията на индуцирана от голяма надморска височина хипоксия (2). Приемът на витамин Е значително понижава оксидативното увреждане (аналогично на това от свободните радикали в хода на възпалителните чревни заболявания), като увеличава серумната супероксид дисмутаза и диаминооксидаза (антиоксидантни ензими), понижава нивата на интерлевкините 2 и 4, гама-интерферона, малондиалдехида и активността на серумния еритропоетин – показатели, които стандартно са завишени при възпалението в чревната стена и при повишение на нейната пропускливост.
Витамин В1 (тиамин хидрохлорид) – 12.5 мг (1000%; 2000% в 2 лоп.). Отдавна е известно, че пробиотичните бактерии в чревния лумен синтезират витамин В1 (Abdel Salaam, 1938) и че при нарушения в чревната флора и при възпалителни процеси този процес отслабва, което може да доведе до дефицит. В по-ново време са охарактеризирани транспортните механизми за абсорбция на витамина от колоноцитите в дебелото черво, както и опасността от малабсорбцията му при възпалителни процеси в тази анатомична област. Тъй като диетичният витамин В1 се абсорбира още в тънкото черво, добавянето му в завишена доза понижава този риск (Hamid M. Said, 2014).
Витамин В2 (рибофлавин) – 10 мг (1000%; в 2 лоп. – 2000%) – Също се синтезира от бактериите в дебелото черво, като е характерно това, че при преобладаващо растителна храна в диетата, произведеното количество е по-голямо. Рибофлавинът има установено специфично действие срещу възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ) и конкретно срещу болестта на Крон. В хода на ВЧЗ се наблюдава дисбиоза в чревната флора, като нараства концентрацията на Escherichia coli и намалява тази на анаеробния бактерий Faecalibacterium prausnitzii, който изобилства у здрави лица и продуцира бутират – маслена киселина, която стимулира интестиналния епител и произвежда противовъзпалителни субстанции. Приемът на витамин В2 стимулира растежа на F. prausnitzii и съответно продукцията на късоверижните мастни киселини като бутират, увеличаващи дебелочревното pH и намаляващи чревния пермеабилитет за вредни субстанции (G. Dijkstra, University Medical Center Groningen, 2016).
Витамин В3 (Ниацинамид) – 6 мг (38%; в 2 лоп. – 76%) – Наред с липидо- и холестеролопонижаващото си действие, ниацинамидът намалява проявите на улцеративния колит в експериментален миши модел, предизвикан от ректално приложен йодоацетамид (Salem & Wadie, 2017). Витамин В3 намалява загубата на тегло у приемащите го, потиска активността на дебелочревната миелопероксидаза и активността на TNF-α, васкуларния ендотелен растежен фактор (VEGF), ангиостатина и ендостатина и нормализира нивата на IL-10 в чревната стена. Изследването показва, че ниацинът успокоява симптоматиката на улцеративния колит чрез намаляване на възпалението и забавяне образуването на нови кръвоносни съдове в засегнатите области.
Бета-каротин (провитамин А) – 4800 IU (2880 мкг; 9600 IU в дневната доза) – прекурсор на анти-инфекциозния и имуномодулиращ витамин А, поддържащ имунологичната толерантност на храносмилателната система към перорално приетите храни и ксенобиотици. Образуващият се от него витамин А съществува в организма в трите си активни витамера – ретинол, ретинал и ретинолова киселина. Ретинолът е резервната молекула, под чиято форма витаминът се съхранява в организма. Ретиналът е съществен за зрението, а ретиноловата киселина действа като хормон, който се свързва с два рецептора в организма – RAR и RXR, с което повлиява експресията на повече от 500 вида гени. Тя е отговорна за формирането на вроден и придобит имунитет, като поддържа интегритета на всички лигавични структури и формирането на антитела срещу потенциалните перорално приети антигени. Голям брой хранителни алергии и непоносимости се формират или задълбочават на фона на дефицит на витамин А (Michael Ash.Vitamin A: The Key to a Tolerant Immune System?, 2010).
Фолиева киселина (250 мкг, 62.5%; 133% в 2 лоп.) С напредване на познанията ни върху метаболизма на чревните бактерии става известно, че при дисбактериоза и непълноценна диета се нарушава хомеостазата в някои участъци на тънкото черво и черния дроб, което е свързвано с локален или системен фолатен дефицит. Заболявания като глутеновата ентеропатия и чернодробната цироза често са придружени с дефицит на фолиева киселина (Ponziani FR et al. Folate in Gastrointestinal Health and Disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2012 Mar).
Витамин B12 (Цианокобаламин, 100 мкг, 4000%; 8000% в 2 лоп.) Един от витамините, които чревните бактерии в дебелото черво произвеждат, но абсорбцията му от дебелочревната лигавица е незначителна (абсорбира се през тънкото черво), поради което е наложително да се приема с диетата. Необходимостта от него е завишена при вегетарианците и особено при веган потребителите, поради факта, че се съдържа почти изключително в храни от животински произход (в растителните може да попадне по-скоро като почвен примес при лошо измиване). Витамин B12 и сродни на него вещества с кориноидна структура улесняват клетъчното дишане на пробиотичните бактерии в червата и регулират генната експресия в чревния микробиом (Degnan et al., 2014). Метилмалонил коензим А мутазата (MCM) и метионин синтазата (MetH) – двата единствени ензима у човека, зависими от витамин В12, са също така сред най-изобилните ензими у бактериите на чревната микрофлора и дефицитът на В12 улеснява настъпването на нарушения във взаимодействието на пробиотичните бактерии с имунокомпетентните клетки в чревната стена и последващо отслабване на бариерната им функция.
Витамин D3 (холекалциферол, 93UI/2.3 мкг) – 24%; 48% в 2 лоп. Наред с потискащото му действие върху причинителя на стомашните язви (Helicobacter pylori), витамин D3 има позитивно действие срещу бактериални инфекции и възпалителни чревни заболявания.Той е особено важен у лицата с метаболитен синдром и стеатоза на черния дроб, при които е налице подчертан дефицит на витамина. Недостигът на холекалциферол потиска синтезирането на дефензини – антибактериални молекули, поддържащи здравословния състав на чревната флора. Значението на този факт се онагледява с това, че пероралният прием на синтетичен дефензин нормализира флората и облекчава патологията на омазнения черен дроб, инсулиновата резистентност и други прояви на метаболитния синдром.
МИНЕРАЛЕН КОМПЛЕКС
С оглед създаването на пълноценна диетична добавка за хората с малабсорбция и храносмилателни нарушения, обусловени от нарушения в чревната бариерна функция, Natural Factors са включили девет минерала и микроелемента, чието значение за нормалното развитие на организма е добре известно – калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, хром, йод, селен и молибден. Умерените дози калций леко стимулират стомашната секреция и улесняват храносмилането, като подобряват абсорбцията на витамин D3 и действат синергично с него в поддържането на костния минерален баланс. Цинкът е необходим за поддържане здравината на интестиналните тесни връзки в епителната тъкан. Недостигът на цинк води до протеолиза на оклудина – един от структурните ензими на тесните връзки, както и даунрегулация на клаудин-3 – протеин, вземащ участие в регулацията на чревната пропускливост (Miyoshi Y et al., 2016). Хромът влияе непряко върху чревната пропускливост, като служи за кофактор на ензими, метаболизиращи въглехидратите и намаляващи увреждащото действие на високата кръвна захар върху епителната функция на червата.
ПАТЕНТОВАН ПРОБИОТИЧЕН ЩАМ BIFIDOBACTERIUM LONGUM SUBSP. LONGUM BB536
Накратко наричан в изложението Лонгум, този щам бифидобактерии е представен като цели биоактивни бактерии в количество от пет милиарда колония-образуващи единици в една дозова лопатка от Ревитал Х. Лонгум BB536 има доказано положително въздействие върху състава и метаболизма на чревната флора (Ogata et al., 1999). У здрави доброволци, приемали кисело мляко, суплементирано с Лонгум, в продължение на две седмици (2 x 250 мл), е наблюдавано значително увеличение на популациите от бифидобактерии и лактобацили. Видовете Clostridium и тоталната аеробна флора във фекалиите са намалели, а нивата на гнилостните субстанции като амоняк, индол и пара-крезол са занижени за сметка на значителното увеличение в нивата на късоверижните и летливите мастни киселини. Активността на уреазата е спаднала паралелно с понижение концентрацията на амоняк (6).
Приемът на Лонгум доказано увеличава популациите на Eubacterium rectale – чревна бактерия, продуцираща значителни количества бутират (маслена киселина). Бутиратът се образува от неразтворимите диетични фибри в хода на ферментацията им от пробиотичните бактерии. Проявява противовъзпалително и имуномодулиращо действие, като потиска активността на ядрения фактор каппа-би и регулира диференциацията на T-регулаторните клетки. Бутиратът участва във възстановяването на глутатиона и в редица антиоксидантни механизми в червата. Известно е облекчаващото му действие върху проявите на синдрома на раздразненото дебело черво, а също и върху тези на болестта на Крон. Също така, бутиратът е енергиен субстрат в началните стадии на синтеза на аденозин трифосфата (АТФ) – основният носител на клетъчна енергия за чревните бактерии и за епителните клетки. Под действието на бутирата се подобрява реабсорбцията на вода в дебелото черво, което облекчава проявите на диария.
Особено изразено е благоприятното въздействие на Лонгум BB536 върху проявите на синдрома на раздразненото дебело черво. Пробиотикът облекчава абдоминалните болки, флатуленцията и констипацията. Наред с това, се наблюдава подобрение в свързваните с това заболяване тревожност и депресия.
Бифидобактериите могат да увеличат значително ремисиите у болните с улцеративен колит, въпреки че не влияят съществено на вероятността заболяването да се обостри отново.
ГРАХОВ ПРОТЕИН (1400 мг; 2800 мг/ 2 лоп.)
Протеиновият метаболизъм е сложна каскада от биохимични реакции, които при нарушена бариерна функция на червата протичат неправилно и могат да обусловят алергични и дори автоимунни реакции. Докато тя не бъде възстановена, за организма е особено важно да си набавя леснодостъпен протеин, който да има ниска алергенност и имуногенност, а много често се налага глутенът също да бъде избягван. Грахът е една от най-добре поносимите бобови култури (наричани в кулинарията варива) с висока хранителна стойност и много нисък алергенен потенциал, поради което той често се използва в диетите, разработени за страдащите от хранителни непоносимости, автоимунни заболявания и синдром на пропускливото дебело черво.
Граховият протеин е богат на есенциални мастни киселини и съдържа почти толкова левцин, колкото и суроватъчния (но е от растителен/веган произход). Най-богат е на глутамин (18%), следван от аспарагинова киселина (12%), левцин (8.64%), аргинин (8.78%) и лизин (7.61%) (Michael Matthews, Dr. Brian Grant https://legionathletics.com/pea-protein/). Глутаминът има собствена фармакологична активност, описана по-долу. Методът на изолация на граховия протеин изключва токсичните вещества от групата на лектините, които обичайно присъстват в суровите семена на бобовите растения, включително и на граха.
RevitalX® съдържа 1500 мг (3000 мг в дневната доза) соев лецитин (без ГМ-произход), който играе ролята на емулгатор и предпазва компонентите на сложната формула от разслояване и нарушаване на консистенцията. Лецитинът не е биологично инертен материал – той понижава холестероловите нива и облекчава дейността на черния дроб в условията на диета, богата на мазнини. Лецитинът също така стабилизира мембраните на невроните и хепатоцитите и тесните връзки – той е един от малкото емулгатори, които всъщност намаляват чревния пермеабилитет, вместо да го влошават.
L-ГЛУТАМИН (1000 мг)
Глутаминът е най-разпространената свободна аминокиселина в човешкия организъм и е основен субстрат, оползотворяван от клетките на чревната лигавица. Глутаминът стимулира пролиферацията на ентероцитите, регулира синтеза и структурирането на протеините в тесните връзки между клетките, потиска провъзпалителните сигнални пътища и защитава клетките от апоптоза и клетъчен стрес както в норма, така и в патология. По време на тежък метаболитен стрес при травма, сепсис, възпалителни чревни заболявания, суплементирането с L-глутамин (биоактивният изомер, както и при другите протеиногенни аминокиселини, е лявовъртящата форма) довежда до положителни терапевтични резултати (Min-Hyun Kim et al., 2017).
Глутаминът е градивна единица както на протеините, така и на нуклеобазите, глутатиона и някои невротрансмитери, което обяснява защо е най-изобилната аминокиселина в кръвта, мускулите и повечето тъкани. Традиционно се приема на неесенциална аминокиселина, която организмът може да синтезира, но при гореспоменатите състояния заздравяването на чревната лигавица и други тъкани се ускорява значително при приемането му с храната, поради което по-правилната дефиниция е „условно есенциална”. Понеже чревните клетки на лигавицата се обновяват на всеки четири-пет дни, в нея се извършва непрекъсната митоза и пролиферация. Глутаминът стимулира митоген-активираните протеин кинази (MAPKs) – ензими, регулиращи деленето и диференциацията на клетките. Той засилва ефектите на инсулиноподобния растежен фактор (IGF), епидермалния растежен фактор (EGF) и трансформиращия растежен фактор алфа (TGF-α). Под негово действие се заздравяват тесните връзки (tight junctions) – протеинови структури, запечатващи съседните епителни клетки и образуващи трудно пропусклива бариера между епитела и ендотела на чревната стена (8).
ПРЕБИОТИЧНИЯТ КОМПОНЕНТ – ФРУКТООЛИГОЗАХАРИДИ
За да се развие добре колонията от включения в състава пробиотик – Bifidobacterium longum ssp. Longum BB536, в състава на Ревитал Х са включени фруктоолигозахариди (FOS) – хидролизат от пребиотични въглехидрати (инулин), който е неразградим в храносмилателната система и устойчив на ензими, но за сметка на това играе роля на хранителна среда за пробиотичните микроорганизми в червата – лактобацили и бифидобактерии.
Наред с това, FOS увеличават чревната абсорбция на калция, цинка, магнезия и фосфора през стената на дебелото черво, което е съществен синергичен ефект по отношение на здравината на тесните връзки – като се вземе предвид установеното действие на цинка върху тези структури.
ДРУГИ КОМПОНЕНТИ НА RevitalX® ЧРЕВНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ С ВАЖЕН ЗА ЧРЕВНАТА ФУНКЦИЯ ЕФЕКТ
L-лизин (119 мг/238 мг) - есенциална аминокиселина, участваща в протеиногенезата, кръстосаното свързване на колагеновите влакна в съединителната тъкан (важна за здравината на чревната лигавица), хистоновите модификации на наследствения материал (важни за правилното предаване на наследствената информация в бързоделящите се епителни клетки), подобряването абсорбцията на калция и регулиране на имунния отговор. Лизинът е известен имуностимулатор, често включван в мултивитаминни препарати. Тъй като в регенерацията на чревния епител участват калций-чувствителни рецептори (CaSR), а L-лизинът увеличава концентрацията на калций в него, приемът на тази аминокиселина поддържа хомеостазата на редица процеси по възстановяването и укрепването на чревните стени.
Глицин (77 мг/154 мг) - участва като градивен блок на структурни протеини, заедно с лизина. Освен това, проявява собствен хепатопротективен ефект, като поддържа мембранната стабилност и оптимизира активността на много ензими. Антиоксидантната му активност също е висока, което е потвърдено в животински модел на колит, предизвикан от тринитробензенсулфонова киселина (TNBS); доказана е и противовъзпалителна активност на глицина чрез взаимодействие с няколко различни вида биомолекули (Meerza Abdul Razak et al. Oxid Med Cell Longev, 2017 Mar 1).
N-Ацетил-L-Цистеин (42 мг/84 мг). Известен още като NAC и ацетилцистеин, този универсален антиоксидант е близък по своята активност до аскорбиновата киселина (витамин С). Неговото действие се състои в поддържане на редокс статуса в тъканите и недопускане на оксидативно увреждане на лигавицата, както и във възстановяване активността на глутатиона. Ацетилцистеинът също така участва в предпазването на лигавицата от бактериални токсини (липополизахариди, LPS), което е доказано у свинчета, орално натоварени с LPS (Hou Y et al. N-Acetylcysteine and intestinal health – A focus on its mechanism of action. Front Biosci Landmark Ed. 2015 Jan 1).
Ензимна бленда Pepzyme (храносмилателни ензими 37.5 мг/ 75 мг) Представлява протеолитична смес от ензими с разграждащо диетичните протеини действие. Подобряват храносмилането и оказват непряк противоалергичен и противовъзпалителен ефект в червата поради факта, че намаляват молекулните размери и маса на протеините и ограничават техния алергенен и имуногенен потенциал. В чревната лигавица, протеолитичните ензими (доказано за бромелаина) потискат активацията на CD4+ чрез свързване с различни адхезионни молекули на T-клетките и отслабване на анормалния имунен отговор при автоимунни състояния (каквито са болестта на Крон, глутеновата ентеропатия и улцеративния колит) (Rajendra Pavan et al. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnol Res Int 2012 Dec 10).
Бактериална протеаза (от Bacillus subtilis, цели клетки; 12.4 /24.8 мг) Този протеолитичен ензим е включен в състава на RevitalX, понеже за него е доказано, че увеличава експресията на протеините, изграждащи тесните връзки между чревните епителни клетки – измерено чрез повишаване на трансепителиалното електрическо съпротивление (TEER) (9).
Гъбична протеаза (от Aspergillus flavus var. oryzae – цели клетки; 25.1/50.2 мг) Представлява смес от кисела протеаза, алкална протеаза и амилаза (разграждаща нишестето), характерна за традиционната японска хранителна плесен koji, ферментираща върху ориза и използвана в производството на алкохолната напитка саке. Тази протеаза има силен бифидогенен ефект, изразяващ се в засилване жизнеността на пробиотиците от групата на бифидобактериите (Yongshou Yang et al., 2017). Ефектът се държи на увеличаване количеството на наличните нутриенти за бифидобактериите под действието на ензимите.
N-ацетилглюкозаминът (NAG) (12.5/25 мг) е градивен елемент на глюкозаминогликаните (мукополизахаридите или GAG) – дълги неразклонени полимери, съставени от дизахаридни единици. В чревната лигавица тези полизахариди (най-популярните от които са хепаран сулфатът, хиалуроновата киселина и хондроитин сулфатът) поддържат силен електроотрицателен заряд и медиират имобилизацията на хемокините, с което регулират активността на неутрофилите и задържат възпалителния процес. GAG се свързват с над 500 различни протеинови структури в организма, много от които са представени в чревния епител, и ги предпазват от протеолиза (Derler et al. Glucosaminoglycan-Mediated Downstream signaling of CXCL8 Binding to Endothelian Cells. Int J Mol Sci 2017 Dec; 18(12):2605).
Кверцетин дихидрат (28/56 мг). Флавоноиден растителен пигмент с мощно антиоксидантно, противовъзпалително и противотуморно действие срещу най-различни заболявания на организма. Представлява нормална част на диетата, макар и рядко да се приема в значителни количества. Конкретно при възстановяване на чревната бариерна функция и намаляване на пропускливостта при т.нар. „синдром на пропускливото черво” ролята на кверцетина е да ускори съединяването на оклудина и клаудините – структурни протеини на тесните връзки (зона оклуденс) между клетките на епителната тъкан (Suzuki T et al., J Nutr 2009 May; 139(5):965-74).Приемът на кверцетин намалява степента на проникване на високомолекулни съединения през чревната бариера.
Екстракт от семената на белия трън (Silybum marianum), стандартизиран на 60% силимарин (11/22 мг). Вероятно най-често използваният и един от най-добре изучените растителни хепатопротектори, силимаринът облекчава работата на черния дроб и улеснява детоксикацията на червата от мазнини, жлъчни соли и ксенобиотици. Паралелно с това, флавоноидният комплекс на белия трън е мощен антиоксидант, понижаващ оксидативния стрес върху лигавицата в синергия с витамин С, кверцетина, ацетилцистеина и бета-каротена.
Екстракт от гроздови семки (Vitis vinifera seminis extractum), стандартизиран на 80% олигомерни проантоцианидини (OPAC) (11/22 мг). Полифенолите на гроздовите семки имат противовъзпалително, противоязвено, противотуморно, имуномодулиращо и антимикробно действие. Те са част от антиоксидантния флавоноиден комплекс на Ревитал Х (кверцетин, силимарин, проантоцианидини), активно модулиращ метаболизма на чревната флора и възстановяващ лигавицата от свободно-радикаловото увреждане.
УКАЗАНИЯ ЗА ПРИЕМ
За ежедневна поддръжка на чревната бариерна функция: Два пъти дневно по една мерителна лопатка (31 г), смесена с 250 вода или пресен плодов/зеленчуков сок, два-три часа преди или след приема на други медикаменти.
БЕЗОПАСНОСТ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ
Продуктът RevitalX® е предназначен само за възрастни. Необходима е консултация с лекаря или фармацевта, ако пациентът има прояви на гадене, висока температура, повръщане, кървящи язви или хемороиди, диария, болки в коремната област, бъбречни камъни или се придържа към нископротеинова диета. При съвместен прием с антикоагуланти, антибиотици или противовъзпалителни средства също е добре да се потърси съвета на специалиста. Приемът на цинк може да доведе до дефицит на мед при продължителен прием, поради което е полезно серумните нива на медта да се проследяват. При бременност, кърмене или тежък имунен дефицит (СПИН, левкемия, химиотерапия или продължителен прием на кортикостероиди), RevitalX® не се препоръчва.
ЛИТЕРАТУРА
- Yukako Okazaki et al. Consumption of Vitamin B6 reduces fecal ratio of litocholic acid to deoxycholic acid, a risk factor for colon cancer, in rats fed a high fat diet. J Nutr Sci Vitaminol. 2012, 58; 366-370
- Chunlan Xu et al. Effect of Vitamin E supplementation on intestinal barrier function in rats exposed to high altitude hypoxia environment. Korean J Physiol Pharmacol. 2014 Aug; 18(4):313-320.
- Hamid M. Said. Intestinal absorption of water-soluble vitamins in health and disease. Biochem J 2011 Aug 1; 437(3):357-372, online published 2014 Jun 9.
- Hesham Aly Salem & Walaa Wadie. Effect of Niacin on Inflammation and Angiogenesis in a Murine Model of Ulcerative Colitis. Scientific Reports 7, Aug 02, 2017.
- Patrick H. Degnan et al. Vitamin B12 as a modulator of gut microbial ecology. Cell Metab 2014 Nov 4; 20(5):769-778.
- T. Ogata et al. Effect of Bifidobacterium longum BB536 yoghurt administration on the intestinal environment of healthy adults. Microbial Ecology in Health and Disease, Vol. 11, 1999 Issue 1.
- Douglas S. Kalman. Amino Acid Composition of an Organic Brown Rice Protein Concentrate and Isolate Compared to Soy and Whey Concentrates and Isolates. Foods 2014, 3, 394-402.
- Min-Hyun Kim & Hyeyoung Kim. The Role of Glutamine in the Intestine and its Implication in Intestinal Disease. Int J Mol Sci 2017 May; 18(5):1051.
- Lamya Rhayat et al. Effect of Bacillus subtilis strains on intestinal barrier function and inflammatory response. Front Immunol. 2019; 10:564.
Свързани продукти
Пробиотик срещу Кандида в червата - Brevibacillus laterosporus (щам B.O.D.™), 60 капсули
Прочети още


Коментари (0)
Нов коментар