×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Антиоксидантите имат топла връзка с подобряване качеството на живот. Известно е, че повечето от тях притежават куп полезни свойства за организма. Точно такъв супер герой за здравето е розмариновата киселина. Тя е фенолно съединение, което е изолирано за пръв път от розмарина, една от най-обичаните билки в кулинарията и козметичната индустрия. Розмариновата киселина представлява вторичен метаболит, който е честно срещан в над 30 растителни вида, сред които майорана, градински чай, маточина, мащерка, босилек, риган, джоджен и мента. Според някои изследвания, въпреки че е характерна за розмарина, в най-голямо съдържание може да бъде намерена в джоджена



Приложение

Розмариновата киселина и съдържащите я растения широко се използват като съставки в различни животински и растителни масла, млечни продукти, богати на масло храни, сладкарски изделия и печени храни, като подправка, като хранителна добавка. Тя намира приложение и като хранителен консервант, тъй като притежава антикорозионни и антибактериални свойства. 

Също така превзема индустрията за красота като съставка на различни продукти за грижа на кожата, тъй като помага за премахването на петна, увеличава еластичността и забавя стареенето.  Използва се и в шампоани и продукти за грижа за косата поради способността си да стимулира растежа и да овлажнява, да подпомога кръвообращението на скалпа. Помага и за намаляване на косопада и предотвратяване на появата на пърхот.

Антиоксидант с невероятни лечебни свойства

Розмариновата киселина е известна и с лечебните си свойства. Антиоксидантният ѝ потенциал се изразява в това не само да „улавя“ свободните радикали, но и да увеличава значително активността на антиоксидантните ензими в клетките, както и на неензимните антиоксидантни системи

За какво друго може да помогне

Едни от най-добре установените свойства на този мощен антиоксидант са:

Антивирусно - Има данни, че проявява защитни свойства срещу редица вируси като японския вирус на енцефалита, ентеровирус 71, вируса на хепатит Б и други.

Нервна система - Розмариновата киселина може значително да подобри симптомите на невровъзпаление. Проявява добре изразени неврозащитни свойства. Също така допринася за укрепване на паметта, подобряване на нервното настроение, сънливост и др. Оказва влияние при болестта на Паркинсон и Алцхаймер. Намалява усещането за болка, в което се изразяват и аналгетичните ѝ свойства.

Черен дроб - Стимулира регенерацията и възстановява чернодробната функция. Проявява защитни или благоприятни свойства при чернодробно увреждане. Също така може да контролира и жлъчната секреция.

Сърдечно-съдова система - Може да помогне за намаляване на кръвното налягане и контролиране на сърдечния ритъм. Има антитромботично действие. Розмариновата киселина показва обещаващи резултати при лечение на сърдечна фиброза.

Други приложения

Известно е, че розмариновата киселина притежава добре изразено противовъзпалително свойство, антинефритно и антитуморно действие. Значително подобрява симптомите на колит. Проявява защитни или благоприятни свойства при индуциран мастит, остър панкреатит, остър белодробен синдром, гингивит, алергичен ринит. Показва антидиабетна активност.

Проведени клинични изпитвания при малък брой пациенти са показали, че приложена като емулсия, розмариновата киселина намалява еритема и трансепидермална загуба на вода. При пациенти със сезонен алергичен риноконюнктивит е отчетено значително намаляване на честотата на сърбеж в носа, сълзене на очите, сърбящи очи и общи симптоми.

Как можем да я приемаме

Най-широко разпространеният начин за приемане на розмаринова киселина е чрез храната. Друга често срещана употреба е под формата на запарка. В народната медицина се препоръчва прием на чай от джоджен при стомашни проблеми. Такъв чай може да бъде направен като 1 супена лъжица изсушени листа от растението се залеят с 200 милилитра гореща вода. След това се оставя се 35 минути и се прецежда.

При приготвянето на чай от розмарин, трябва да се има предвид, че прекомерния му прием може да доведе до стомашно-чревно раздразнение, възпаление на бъбреците, гадене и повръщане.

Друг известен начин на приложение е под формата на балсами или мехлеми за мазане при кожни проблеми. Изследване на учени от I.S.F. College of Pharmacy, Индия, дава обещаващи резултати при интраназално приложение на твърди липидни наночастици, съдържащи 12 mg розмаринова киселина. Предполага се, че това може да е потенциален неинвазивен начин на приложение за потенциално целево лечение на заболявания на централната нервна система като болестта на Хънтингтън.

Наличните на пазара капсули, капки и етерично масло от розмарин правят приложението на розмариновата киселина по-лесно. Въпреки това е важно да се спазват препоръчителните дози на различните продукти. Желателно е да не се приемат прекомерни количества, тъй като може да обратен ефект. Не се препоръчва за деца под 12 години, бременни и кърмещи.

Добре изразената антиоксидантна активност на розмариновата киселина я превръща в сериозен кандидат за включване във функционалните храни и фармацевтичните продукти на растителна основа. Приемът й под формата на хранителни добавки, чайове, тоници и други ще ви доближи бавно, но сигурно към по-добрата ви версия.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Теодора  Тодорова
Теодора Тодорова е учен с дългогодишен опит в сферата на генетиката. Част от интересите ѝ са насочени към разкриване на биологичните активности на растителните екстракти и техните активни съставки, както и изследване на потенциалните им ползи за здравето.
Продуктът беше успешно добавен в любими.