×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
25 начина да откриете радост и душевна хармония по време на празниците

 

Да бъдете депресирани по време на празниците може да се окаже изключително тежко – нали сте във война със света, а светът празнува? Разривът между вас и останалите е огромен - всички наоколо горят от предпразнично нетърпение, тръпнат в очакване на коледните изненади, заразени са от всеобщата радост, а вие се чувствате нещастни и изтощени.

 

Доколкото туширането на стреса и осигуряването на топлина и радост зависят от проява на съзнателно усилие от ваша страна, ние ще ви помогнем с няколко съвета в правилната посока:



В търсене на празничния дух: Емоциите


 

1. Не възлагайте прекалени очаквания. Не се хващайте за това какво се предполага да бъдат празниците и как би трябвало да се чувствате. Ако сравнявате вашия празник с някое идеално пожелание – химера от коледните картички, винаги ще се разочаровате от разминаването. Затова не мислете за коледния дух и неговата масова трактовка, а оставете празниците да ви докоснат така, както на вас ви харесва.

 

2. Направете нещо различно. Тази година перспективата от обичайната рутина по празниците не ви ли изпълва повече с ужас, отколкото с радост? Ако е така, не й се давайте! Опитайте нещо различно. Например, организирайте бал с маски или прекарайте 25-ти декември в киното. Убедете семейството си да си спестите подаръците тази година, а вместо това отделените за тях пари дарете за благотворителна кауза.

 

3. Придържайте се към близките си за подкрепа. Ако сте били депресирани, имате нужда от тясна връзка със семейството си и близките си. Ето защо, по време на празниците намерете време за редовни срещи с вашия „помощен екип” или поне поддържайте регулярна телефонна връзка с тях, за да се придържате към центъра си.

 

4. Не бъдете параноици. Някои хора предвиждат какви ли не бедствия в очакване на празниците и закономерно, това им осигурява още по-голяма депресия, Затова, не започвайте празниците, очаквайки най-лошото да се случи. Ако подходите към празничните дни без никакви очаквания – нито добри, нито лоши и се оставите да ви изненадат, ще им се наслаждавате повече.

 

5. Забравете важните неща. Не се разкъсвайте, само за да се придържате към коледната традиция. Какво от това, ако не закачите светлинките на покрива тази година...? И какво ако не успеете сами да омесите коледната пита? Нищо лошо няма да се случи. Дайте си почивка. Тревогата за такива дреболии само ще убие празничния ви дух.

 

6. Доброволни акции. Естествено, че вече сте стресирани и емоционално задръстени. Но помислете върху въпроса да помогнете на хора, които имат по-малко от вас. Защо не се опитате да бъдете доброволец в социална кухня за раздаване на храна за бедни или да организирате нещо вълнуващо за някой дом за сираци. Психолозите твърдят, че е възможно да намерите душевен комфорт в извършено от вас действие, с което сте направили добро.



В търсене на празничния дух: На парти


 

7. Не приемайте прекалено много покани. Празниците продължават със седмици и опасността да се претоварите е голяма. Затова, не казвайте „да” на всяка покана. Помислете кои тържества наистина искате да посетите и кои не са толкова важни за вас.

 

8. Не стойте по-дълго, отколкото ви се иска. Посещението на някое парти не ви задължава да стоите до самия му край. Отбийте се за кратко, поздравете и кажете, че имате други ангажименти. Домакините знаят, че периодът е натоварен и ще оценят усилията ви.. Нагласата, че имате предварителен план да си тръгнете рано, ще намали вътрешното ви напрежение.

 

9. Осигурете си партньор. Ако перспективата за поредното офис парти е причина за невероятен стрес, говорете с приятел и се уговорете да пристигнете и си тръгнете заедно. Може да се почуствате далеч по-добре, знаейки, че имате съмишленик и план за бягство.



В търсене на празничния дух: Семейството


 

11. Предотвратете проблемите. Помислете кои хора или ситуации предизвикват най-много предпразничен стрес у вас и измислете начини да ги отбягвате. Ако срещата с чичо ви е стресираща за вас, пропуснете новогодишното парти с негово присъствие и просто се отбийте за малко да честитите на 1 януари. Или вместо да стоите в отблъскващата и навяваща грозни спомени детска стая в дома на доведения ви баща, отидете на хотел. Наистина имате повече контрол върху ситуациите, отколкото си мислите.

 

12. Помолете за помощ, но бъдете конкретни. Вижте дали вашият съпруг няма да достави декорацията. Помолете сестра ви да помогне с приготвянето на ястията за празничната трапеза или тя да бъде домакинята тази година. Поканете приятел за коледния шопинг. Може да се окаже, че хората имат повече желание да помогнат, отколкото предполагате, те просто се нуждаят от малко насока от ваша страна какво точно да правят.

 

13. Не се тревожете за неща, които не зависят от вас. Баща ви и чичо ви се карат всеки път по време на коледната вечеря. Спомнете си кои са границите ви. Не можете да ги контролирате. Но можете да контролирате вашата реакция на тази ситуация.

 

14. Създайте нови семейни традиции. Хората често се чувстват длъжни да запазят живи семейните традиции за празниците, дори и отдавна никой да не ги харесва. Не им позволявайте да се случват само заради това, че са традиции. Създайте нови – такива, които ще кореспондират повече на вашия темперамент.

 

15. Намерете позитивен начин да си спомните за близките, които вече не са сред нас. Неминуемо празниците ни напомнят за починалите ни близки. Но вместо просто да ви става тъжно, направете нещо, което действително ще отбележи паметта им. Например, излезте със сестра си до любимия ресторант на майка ви и вдигнете тост за нея.



В търсене на празничния дух: Пазаруването


 

16. Забравете за перфектния подарък. Ако вече се чувствате свръх напрегнати, определено сега не е подходящото време да се втурнете в търсене на абсолютния подарък. Запомнете: всеки се радва на ваучер за подарък...

 

17. Пазарувайте онлайн. Спестете си неудобството, тълпите и ужаса в паркирането и излизането от моловете, като просто напазарувате подаръците онлайн.

 

18. Придържайте се към предварително определения бюджет. Сметката на коледното пазаруване има свойството рязко да набъбва и да предизвиква нервен срив в хората. Затова, напишете си подробен бюджет дълго преди действително да започнете да пазарувате и се придържайте стриктно към него.




 

В търсене на празничния дух: Дозата здравословен егоизъм


 

19. Спазвайте обичайния си график. Доколкото е възможно, опитайте се да се придържате към рутинното си ежедневие по време на празниците. Когато сте на парти, не стойте до късно. Не опаковайте подаръци цяла нощ. Нарушаването на графика и безсънието могат да развалят сериозно настроението ви.

 

20. Упражнения. Със сигурност последното, за което си мислите по време на празниците, са упражненията. Но ако ги правите, усилията ще си струват. Упражненията имат силен анти-депресивен ефект. Можете да проявявате физическа активност, докато изпълнявате поръчките си. Когато пазарувате, направете няколко допълнителни обиколки на мола. Занесете пеш коледните картички до пощата, вместо да ходите с колата.

 

21. Яжте умерено и използвайте подходящи добавки. Когато се сблъскате с няколко покани за парти и посетите редица семейни събирания между Коледа и Нова Година, е трудно да останете верни на някаква диета. Здравословното хранене може да поддържа доброто ви настроение и да ви запази в блестяща кондиция – и физически, и емоционално. От друга страна, не се самообвинявайте твърде жестоко, ако изпразните платото с мъфините. Не е толкова фатално. Просто влезте в релси на следващия ден и използвайте ежедневно добавки с натурални съставки, съдържащи храни от синьо-зелени водорасли, спирулина и хлорела, които пречистват черния дроб.



В търсене на празничния дух: Здравословният егоизъм продължава...


 

22. Дайте си почивка. Празниците могат да накарат хората да мислят постоянно за собствените си несъвършенства, за грешките си, за нещата, с които не се гордеят. Но спрете с критиката. Това време от годината е тежко за много хора. Бъдете по-мили и нежни със себе си. Все пак е сезонът на добротата и прошката. Запазете малко от тях и за себе си!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.