×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Наскоро чухте интервюто ни с д-р Пожарашка (ако не сте, може да чуете подкаста или да прочетете интервюто тук), която ни даде ценни съвети как да се грижим за кожата си през лятото. Ако обаче поради някакво невнимание не успеете да се предпазите от слънцето и допуснете слънчево изгаряне, предлагаме ви няколко билкови решения, които да облекчат състоянието ви

Слънчевото изгаряне се характеризира със зачервяване, съпроводено със сърбеж, парене и болка, понякога дори с оток и мехури върху засегнатите части на тялото. Добре е знаем, че има три степени на изгаряне. При първата обикновено е засегнат само повърхностният (епидермален) кожен слой и кожата е розовееща. Това изгаряне се счита за леко. При втора степен наблюдаваме  наситено червен цвят на кожата и силна болезненост. Третата степен е най-тежката, при която се появяват мехури и ранички по кожата. Сред останалите симптоми са общата умора, отпадналост и замайване, които могат да бъдат животозастращаващи, ако не потърсим лекарска помощ.

Когато обаче не сме стигнали до най-тежката степен и искаме да облекчим кожата си с природни продукти, на помощ идват 5-те най-добри билки, които можем да използваме в такива ситуации.

Алое вера

Алое вера се прилага при лечение на изгаряния от първа до втора степен т.е. леки до умерени слънчеви изгаряния. Гелът, съдържащ се в дебелите листа на растението, подпомага процеса на оздравяване на кожата. Противовъзпалителните свойства се дължат на съединението алоин, съдържащо се в растението. Алое вера спомага овлажняването на кожата и благодарение на него може да избегнете неприятното лющене, което понякога настъпва след изгаряния. Ако си отглеждате вкъщи алое вера, просто намажете директно кожата със слой гел, извлечен от листата на растението. Ако нямате алое у дома, потърсете такъв гел в аптека, но следете да е „чист“ т.е. да не е с добавени оцветители и парфюми. Нанасяйте върху кожата по три до четири пъти на ден и ще се убедите, че ефект има. Малко вероятно е да се сблъскате със странични ефекти. Вероятността за алергична реакция е по-голяма при хора, които имат алергия към чесън, лук или лалета.

Лавандула

Маслото от лавандула се препоръчва дори за най-чувствителните типове кожа. То притежава силни антисептични и антибактериални свойства. Намалява риска от инфекция и помага да поддържате изгорената кожа чиста, не толкова опъната и по-мека. Основните му компоненти са линалол и линалилацетат, които имат свойствата значително да намаляват възпалението и да ускорят зарастването на рани. В същото време това масло ще ви помогне да намалите риска от образуване на белези. Не бива да го използвате по време на бременност и кърмене и е добре да знаете, че може да бъде мощен алерген.

Невен

Невенът е едно от най-мощните растения, които множество пъти са научно доказвани при лечението на увредена, наранена и възпалена кожа. Маслото от невен, добавено директно върху кожата при слънчево изгаряне, незабавно осигурява облекчаване на болката поради аналгетичните му свойства. Противовъзпалителните му свойства пък ще успокоят и намалят топлината, зачервяването и възпалението от слънчевото изгаряне. Това масло помага не само при слънчеви изгаряния, а и при всякакви други изгаряния, порязвания, рани, драскотини, раздразнения, дерматит, екзема, розацея. Масло или крем от невен може да си приготвите и в домашни условия. За да си направите масло е необходимо да напълните стъклен буркан до половината с изсушени цветове от невен и да долеете със зехтин. След това оставяте сместа на слънце за около месец, прецеждате и съхранявате на тъмно и хладно място. Не се препоръчва за употреба при бременност и кърмене.

Лайка

Лайката почти винаги идва на помощ при възпаления. В този случай маслото от лайка е особено ефикасно- то успокоява кожата и помага за намаляване на зачервяването и подуването. Препоръчва се за чувствителен тип кожа. Ускорява заздравяването и подхранването на кожните клетки, помога за намаляване на болката. Ако не се доверите на готовото масло от лайка, то тогава сварете вода и добавете в нея около шест-седем пакетчета чай от лайка. Задръжте ги за двадесет минути и след като изстине напълно „чаят“, облейте с него изгорелите места. Правете това поне два пъти на ден и ще почувствате значително подобрение. Можете да процедирате и по друг начин, замразявайки чая във формички за лед, с които след това да обтривате изгорелите участъци.

Мента

Ментовото етерично масло е много добър избор за облекчаване на болката при изгаряне. То действа като местна упойка, има силни противовъзпалителни свойства. Благодарение на основното си активно съединение, а именно ментолът, осигурява усещане за охлаждане, което е много успокояващо. Ментата действа и антимикробно, антибактериално и антисептично. Нещо важно, което трябва да запомните, закупувайки си ментово масло е, че качественото такова трябва да съдържа поне 44 процента свободен ментол. Единственият известен страничен ефект, свързан с ментола, е леко дразнене на кожата и зачервяване, което е строго индивидуално. И още нещо много важно- трябва да разредите малко количество от ментовото маслото с базово масло, а не да го нанасяте в чист вид.

Знаете, че всички гореизброени билки се срещат в нашата страна и можете дори сами да си ги осигурите. По-важното, което трябва да си осигурите обаче, е предпазливост, защото слънчевите изгаряния могат да бъдат наистина опасни. Всички лекари и специалисти по дерматология съветват да избягвате излагането на слънце в периода от 11 до 16 ч. през лятото. Преди да излезете на слънце, задължително се намажете със защитно средство. Използвайте висок фактор, за да предпазите кожата си от вредните UVA и UVB лъчи. За лицето използвайте 50-ти фактор. Нанесете предпазното средство минимум 20 минути преди да излезете на слънце, а на плажа не забравяйте да подновявате слънцезащитния лосион на всеки 2 часа и винаги след излизане от водата.

Билките ще ви помогнат само, ако преди това си помогнете сами с необходимата слънчева защита. Те не могат да помогнат при сериозни слънчеви изгаряния от трета степен. Тогава е задължително да се консултирате с медицинско лице.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.