×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Дерматологична клиника „София” е мястото, където ще намерите както висококачествено медицинско обслужване, така и внимание, комфорт и грижа. Тук на първо място е индивидуалното отношение и разбиране към човека и проблемите му. Тук открихме един от най-добрите специалисти в областта на диагностиката и лечението на кожните и полово-предавани заболявания- д-р Йоана Пожарашка, д.м., която тази година е защитила дисертация, свързана с рядкото автоимунно заболяване, наречено дерматомиозит.

Д-р Йоана Пожарашка, завършва медицина в Медицински Университет - София през 2014 година. По време на следването си една година се обучава в Медицински факултет на "UFC - Université de Franche - Comté", гр. Безансон, Франция. През септември 2018 г. в Париж тя получава престижната стипендия за млади дерматолози "Michael Hornstein Memorial Scholarship" на Европейската академия по дерматология и венерология. През 2019 г. придобива специалност по "Дерматология и венерология". Д-р Пожарашка, се занимава активно с диагностика и лечение на кожни и полово-предавани заболявания. Има опит и в сферата на естетичната медицина чрез прилагане на широк спектър от инжекционни методи за подмладяване- поставяне на ботулинов токсин, временни попълващи средства/филъри, мезотерапия, плазмотерапия, кожни бустери. Тя работи и с лазерни системи с цел премахване на белези и стрии, съдови лезии, пигментни петна, татуировки, както и отстраняване на доброкачествени кожни образувания. В професионалния ѝ опит се включват Клиниката по кожни и венерически болести, УМБАЛ "Александровска", гр. София, където е лекар-специализант в периода 2015-2019 година. В периода 2015 - 2017 г.  тя работи в естетична клиника "Derma Vita". Следва 2017 - 2018 г. в естетична клиника "Reverse''. През  2017 г. става част от екипа на Дерматологична клиника "София", където сме сега и ние, за да ѝ зададем няколко въпроса на тема „Кожата ни през лятото“.

Здравейте! Кои са факторите на околната среда, които влияят най-пагубно върху кожата ни?

Здравейте! Много ни е приятно на целия екип на клиниката, че се свързахте с нас за това интервю. Един от най-опасните фактори е неправилното излагане на слънце, като в общи линии зависи в колко часа го правим. Добре е да избягваме интервала между 11ч сутринта и 16ч следобед. Слънчевите лъчи на практика са вредни, когато човек има многократни изгаряния през живота си, защото кожата помни и тези изгаряния в миналото водят до голям риск от развитие на кожни тумори, меланомни и немеланомни, като базоцелуларен карцином и плоскоклетъчен карцином. Слънчевата светлина в дългосрочен аспект може да доведе до фото увреда на кожата, освен тумори т.е. това е състаряването на кожата, получаването на бръчки, отпускане. Други вредни фактори са замърсяването на въздуха, което не е рядкост в градската среда. През зимния сезон, вятърът и студът пък водят до дехидратация на кожатa.

Има ли сезон, в който кожата ни се чувства най-добре и подходящо ли е лятото за дълбоко почистващи процедури и хидратация?

При една добра поддръжка кожата може да се чувства добре и през зимата при подходяща, по- плътна хидратация, но да се върнем на лятото. По отношение на почистващите процедури са подходящи по-съвременните апаратни процедури за почистване, които съчетават нежна ексфолиация, вакуумна екстракция на комедоните и почистване на порите, както и хидратация и подхранване с различни серуми. По отношение на дълбоко хидратиращите процедури мога да се спра на мезотерапията и хиалуроновите бустери. Мезотерапията съдържа комплекс от различни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти и пептиди, както и малко количество хиалуронова киселина. Бустерите съдържат по-висока концентрация на хиалуронова киселина, но тя не е като във филърите плътна, тя не създава обем. Тук се цели по-скоро наистина хидратация на кожата, корекция на фини линии, кожата да изглежда по-плътна и озарена.

Имат ли някакво положително въздействие слънчевите лъчи върху епидермиса или напротив- трябва да ги избягваме максимално, за да изглежда кожата ни здрава и млада?

От страна на положителните въздействия трябва да споменем, че кожата е мястото, на което се синтезира витамин D3 в епидермиса, който е мастноразтворим витамин, чрез който организма се снабдява с активната форма на този витамин. Така че това е едно много важно и благотворно действие на слънчевите лъчи, но истината е, че вече съществуват редица проучвания, които показват, че регулярната употреба на слънцезащитни кремове не пречи на производството на витамин D. От дерматологична клиника София съветваме, когато се излагат на слънце, хората да използват 50ти фактор редовно на два часа.

Какво бихте казали за солариумите?

Като всеки друг дерматолог, мнението ми е отрицателно. Бих посъветвала пациентите да не използват солариум, тъй като там излагането на различни източници светлина- UVA и UVB, е много неконтролирано, дозите са много високи, доста често се получава изгаряне на кожата, а то има пагубни ефекти.

Защо продуктите съдържащи ретинол и витамин C трябва да се избягват, когато се излагаме на слънце? И по принцип- предназначени ли са те за ежедневна употреба или трябва да си правим почивки от тях?

По отношение на ретинола той наистина е удачно да се използва повече през есенно-зимния период, тъй като той води до едно раздразнение на кожата, ускорено обновяване на кожните клетки и съответно има риск при излагане на слънце, да се получи нежелана пигментация. Така че ретинолът си е грижа, която е по-подходяща за друг сезон.

По отношение на витамин C към днешна дата се счита, че няма пролеми да се използва и през лятото, просто зависи кога. Витамин C серумите, които са най-често срещани на пазара, действат антоксидантно т.е. предпазват кожата от всички тези стресове, на които е изложена и подпомагат за възстановяването и след излагане на слънчеви лъчи. В същото време витамин C, в зависимост от концентрацията, действа и леко върху пигментни петна. Няма проблем да бъде използван през лятото, но по-добре да бъде използван вечер, а не сутрин, именно заради комбинацията между него и фотозащитата- по-добре да не са едно върху друго. А и витамин C се използва в тези козметични продукти под формата на различни деривати- някои от тези молекули са стабилни на слънце, други не са и просто може да не е толкова ефективна терапията.

Кой е задължителният слънцезащитен фактор за плажа? Можем ли да си позволим по-нисък фактор, ако искаме по-тъмен загар?

Всичко много зависи от това какъв цвят на кожата има човек. Ние дерматолозите ползваме една класификация, която определя шест различни типа според цвета на кожата. Нарича се скалата на Фицпатрик. В България повечето хора са или трети, или четвърти фототип. Трети са хора, които понякога изгарят на слънце, но като цяло рядко изгарят, докато четвърти подтип са с по-матова, по-смугла кожа и те почти никога не изгарят. Имаме и изключения- някои хора са от втори подтип- руси и синеоки. Те трябва изключително много да се пазят от слънцето, но според мен и всички останали е редно да се пазят. За да отговоря по-конкретно на въпроса- почивката е добре да започне с 50ти фактор, нанасян на два часа при хората, които са с много светла кожа, като те трябва да имат и допълнителна протекция- специални дрехи с фотозащита, шапки, очила. По-матовите кожи могат да си позволят от някой следващ ден на почивката да ползват по-нисък фактор, но зависи от цвета на кожата. И разбира се това, което казах в началото на интервюто, е изключително важно- здравословен тен се прави или сутрин, или късно следобед. Между 11 и 16 часа изобщо не съветваме хората да се излагат на слънце. Много е важно да спомена- след излизане от морето, басейна, е много важно отново да се нанесе фотозащитният крем.

Какви мерки можем да вземем на първо време при сериозно слънчево изгаряне, за да не се сблъскаме с трайни последствия?

Първо, не би трябвало да допускаме да се случва изгаряне. Ако се случи могат да се направят няколко неща- хладни или студени душове, за да се предотврати неприятното усещане за парене по кожата, може това да бъдат и студени компреси, задължително хидратиращ крем, повечето от тях съдържат пантенол, алое вера, екстракти от соя и успокояват и хидратират кожата. Ако изгарянето е по-силно, може да се вземе и противовъзпалително за болката еднократно. Трябва да се прецени за колко тежко изгаряне говорим. Рядко се случва да е с мехури, но ако е така, е по-добре да се потърси лекарска помощ. Разбира се много важно е да не се чопли и бели кожата. Другото, за което се сещам е, че понякога хората се опитват да купят от аптеката обезболяващ крем и не рядко става и по-зле като се приложи, защото се развиват контактни дерматити и дразнения, така че това не е подходяща грижа.

Пигментните петна единствено на слънцето ли се дължат и има ли начини да се избавим от тях на по-зряла възраст (когато вече са факт)?

Пигментните петна до голяма степен се дължат на слънцето, но разбира се има различни генетични фактори. Хормоналният статус играе много голямо значение. Също така приемът на различни медикаменти или приложението на различни козметични и други химични вещества локално, така че много са факторите. А как могат да се отстранят пигментациите, това също е един доста обширен въпрос, защото има много различни начини. Зависи колко е дълбока пигментацията, дали е повърхностна. Ако засяга само най-горния слой на кожата, епидермиса, тогава и химическият пилинг има добър ефект или различни козметики, които дерматологът изписва за употреба у дома. Но когато пигментацията е по-дълбока, начините вече са различни, главно лазери. Трябва да се подхожда индивидуално според нуждите на пациента.

Опасни ли са слънчевите алергии и има ли начини да се справим с тях, освен чрез максимално избягване на слънчевите лъчи?

Не бих казала, че са чак опасни, но със сигурност за хората, които страдат от тях, са доста неприятни като усещане. Има начини за повлияване. Много добър начин за повлияване е медицинската фототерапия, която трябва да се случи поне два-три месеца преди летния сезон, преди планираната почивка. Най-често това е тясно спектърно UVB. Фототерапията се извършва в кабини, в медицински условия и всъщност в много ниски и постепенно покачващи се дози, човек се сблъсква с UVB лъчите и по този начин се задебелява роговият слой, случват се различни имуномодулиращи процеси в кожата, които подпомагат за успокояването и. Има и различни варианти за терапия с лекарства, което отново се осъществява от лекар дерматолог. Хората обикновено си представят, че става дума за едно нещо, когато става дума за слънчева алергия, а то е по-скоро като кош с различни заболявания, затова е добре да се потърси специализирана помощ.

Бихте ли добавили нещо за слънчевите алергии при деца?

Там това, което по-скоро правим е избягването на слънце. При чувствителната детска кожа се използва минерална фотозащита. Веществата, които се съдържат са частици, които отблъскват или разсейват слънчевата светлина. Този тип кремове за слънце са малко по-плътни, оставят по-плътен бял филм, но децата нямат против и най-важното е да са защитени, не само с фотозащита, а и с облекло, което предпазва, под чадъра, с внимание в кои часове са на слънце.

Цялото интервю с Йоана Пожарашка може да чуете в гласовия файл.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.