×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Д-р Денислав Спасов е кинезитерапевтът, който не само ще помогне физически на тялото ви, а и психически ще ви подкрепи. Знаете, че здравият дух може да вирее само в здраво тяло.

Д-р Спасов е човекът, който напълно го потвърждава и с източните техники, които практикува в лечението на пациентите си- техники, насочени към разкриване на психо-физическите нарушения в организма.

Д-р Спасов притежава бакалавърска степен по кинезитерапия от русенския университет „Ангел Кънчев“, завършил е кинезитерапия и в НСА „Васил Левски“ през 2008г., има магистърска степен по мускулно-скелетни дисфункции. Д-р Спасов е преминал през множество следдипломни квалификации и може да се похвали с дългогодишен опит в санаториалното и болничното лечение и в палиативните хосписни грижи. В автобиографията му се нареждат имена като Аджибадем Сити Клиник- от 2010-та година до днешна дата, СБАЛ „Полимед“ (отделение по ортопедия и травматология), СБАЛ „Ясен“- гр, Банкя, Био Енерго Спектър, хоспис „Дар“, СПА центърът на хотел „Анел“. Сред опита му се отбелязва и този като нехонорован преподавател в НСА, както и работата му за Националния ни отбор по баскетбол за девойки и кадети.


Д-р Спасов усилено практикува методите на източната медицина и на мануалната терапия. Ако не сте чували за сухи игли, хиропрактика, юмейхо, SEST и ПНУ методиката, Бобат концепцията, както и тази на Браян Мълиган, обещаваме да ви запознаем с тях в някое от следващите ни интервюта.
Днес се намираме в МЦ „Моето здраве“, където той практикува кинезитерапия и акупунктура и говорим с него на тема „Особеностите, нуждите и проблемите на опорно-двигателния ни апарат- нашият и този на децата“.
 

Здравейте! Като за начало, бихме искали да ни посочите разликата между кинезитерапия и физиотерапия, защото понякога хората ги бъркат и не са съвсем наясно накъде да се насочат?

Разбира се. Аз като кинезитерапевт ще ви разкажа, че “kinesis” от гръцки означава движение, а кинезитерапия означава лечение чрез движение. След всяко посещение при кинезитерапевт пациентът изпитва облекчение. Този вид терапия се отличава от другите по това, че изисква стопроцентово участие от пациента, за разлика от физиотерапията например, при която може само да ви поставят един магнит, както и ток със съответните устройства. При кинезитерапията ще участвате в раздвижването и в упражненията доста по-активно. Вместо да се чудите кое е по-добро решение за вашия проблем, можете да се обърнете към специалист, който прилага и двата метода терапия като максимално добро решение. При физикалната терапия наименованието и идва от „fusis“- природа и therapia- лечение. Тя е съчетание от методики и средства, които са насочени към профилактика и лечение на различни заболявания с помощта на естествени и преформирани физикални фактори. Към естествените се отнасят слънце, море, лечебна кал, вода, масаж, движение, а към преформираните- електрически ток, ултразвук, лазерни лъчи, магнитно поле.

Може ли физиотерапията да замести хапчетата (които се изписват при по-сериозни проблеми) и много ли са случаите, в които не сте успявали да помогнете на пациента (наложителна е била операция)?

Като цяло живеем в един комерсиален свят, пълен с магически хапчета и обещания за отслабване, които баче са поредната лъжа, защото в крайна сметка, ако човек не се изпоти, той не може да отслабне. Но тук искаме да се съсредоточим върху значението на кинезитерапията, която е онова чудо за много хора със заболявания на опорно-двигателната система или със сериозни неврологични заболявания. В зависимост от заболяванията и стадия може да се комбинира медикаментозна терапия с кинезитерапия и физиотерапия или само едното, разбира се. Кинезитерапията е необходима както преди, така и след операция. Тежкият арсенал, който аз прилагам в моята практика е акупунктурата, както и приложната кинезиология. Приложната кинезиология например, е наука, която изучава движенията в опорно-двигателния апарат, използвайки познанията по био механика, мускулно-скелетната анатомия и неврофизиологията. Кинезиологията анализира движенията и позите на тялото като цяло, по отношение на статика и динамика. Диагностиката се позовава на мануалното мускулно тестуване, както и други тестове. Кинезитерапията използва кинезиологични принципи, за да помогне на пациента да постигне целта си за упражненията или да се възстанови след нараняване.
 

Казват, че превенцията е първа стъпка в лечението. Можем ли да избегнем срещите с физиотерапевт, ако правим някакъв вид „профилактика“ на опорно-двигателния си апарат?

Разбира се. Профилактиката на този етап е най-важна, както е Европа, така и в цял свят. Профилактиката отнема по-малко време, енергия и пари. След като сме закъснели, нещата се кърпят. Като човек, който се занимава с източна медицина, навремето в Китай е имало т.нар. традиция, когато един лекар завърши в някоя школа, отива в едно село, където да работи. Хората му строят къща, която е на два етажа- на първия етаж той работи, а на втория живее семейството му. В един момент, работейки, като работата му се състои основно в профилактика, ако селяните се разболеят, те го премахват и той вече няма препитание. Китайците са плащали не за болест, а за превенция. Като цяло профилактиката приема симетрията, източния поглед, терапията шиацу и юмейхо. Източният поглед приема симетрията за здраве, а липсата на симетрия в опорно-двигателния апарат е предпоставка за поява на заболяване. Колкото по-сериозен е дисбалансът, толкова по-трудно е лечението и по-тежка е болестта. За човешкото тяло тазът е съществена опорна точка. Ето защо всяко разместване в областта на таза, се отразява на цялостната конструкция и фундаменти на организма. Това води до различни заболявания. Причината за това разместване може да бъде пренапрегнатите мускули. Втвърдяването им се предизвиква от стрес, независимо от етиологията и патогенезата. Получават се т.нар. постоларни нарушения. Порочната стойка се съчетава с характерен мускулен дисбаланс. Някои мускули на тялото се скъсяват, а други се разтягат, отслабват и хипотрофират- това се нарича мускулен дисбаланс. Например при горен кръстосан синдром настъпва отслабване и преразтягане на паравертебралните мускули в гръден дял на гръбначния стълб и дълбоките флексори на шията и повишен тонус на гръдните мускули. При долен кръстосан синдром (характерен мускулен дисбаланс) мускулните флексори на тазобедрената става и паравертебралната мускулатурата в поясния дял на гръбначния стълб, са с повишен тонус. А коремните и седалищните мускули са подтиснати и отслабени.

Срещате ли много деца в кабинета си и какви са основните проблеми при тях, извън тези, които са с вродени заболявания?

Както преди малко казах, живеем в една нова епоха- епоха, свързана с повече компютъризация и по-малко движение, епоха на бърза храна и малко природа, повече телевизия, повече информация т.е. стрес и по-малко игри навън. Това е причината да се появяват доста проблеми на всяко едно ниво- структурно, биохимично и емоционално, което изобщо не е за подценяване. Стойката на децата се променя без адекватния спорт и натоварване. Всяко нещо, което не го използваме, го губим- така е с мускули, акъл и т.н. Едно нещо е много важно обаче- нарушението на стойката, сколиозата например не боли по начало и ние като родители би трябвало да го знаем. Едва, когато вече детето отива към втора степен в повечето случаи го забелязват, че нещо е криво. Родителите са залисани в цикъла на живота и не хващат тънкия момент кога има дисбаланс в детето, на структурно ниво, по отношение на гръбначния стълб. Това в по-късен етап може да се превърне в доста сериозен проблем. И въпреки това, ако се хване, има една хубава терапия, наречена шрот терапия, която работи точно с такива деца. Всеки божи ден трябва да се поддържа мускулен тонус за по-добра стойка- за това много помагат плуването, пилатесът, йогата.

Един от най-дискутираните въпроси, свързан с малките ученици, е тежестта на раниците им. До колко килограма натоварване може да поеме 7 годишно дете на гърба си?

Доста често се развиват сколиози и кифози, както и комбинацията от кифосколиози. На фона на лошата стойка, лошото натоварване, лошото хранене и не ефективното натоварване. Когато една каруца да речем е натоварена, разбирате алегорията, най-малкото камъче би могло да я обърне. Нещата са комплексни, това искам да кажа. Не може да обвиним само тежките раници. Да, безспорно са тежки, но това е т.нар. камъче. Казваме, че „dosis sola facit venenum”- дозата прави лекарството или отровата. По отношение на натоварването, въпрос на подход е- спорт, тежести, учене, почивка, хоби, навици- имам предвид съотношението между статиката и динамиката.

При момичетата или при момчетата може да навреди повече тежестта? И има ли значение теглото и височината на детето?

Разбира се. В пубертета, тази т.нар. хормонална революция, момичетата имат по-голяма склонност да развиват кифосколиози- като цяло зависи от конституцията на тялото и от преобладаващите мускулни влакна- бели и червени- т.е. наследственият ген от мама и тате. Когато едно дете израства много бързо, като гъба, за едно лято, това също предвещава някакви проблеми.

Кои са дейностите и позициите, които водят детето до бъдещи проблеми с опорно-двигателната система?

Доста фактори. Начинът на живот- modus vivendi. Както ви казах, живеем в една нова епоха и затова искам да ви споделя елементите на здравословен начин на живот, а именно:

  • Здравословно хранене
  • Рационален двигателен режим
  • Рационален режим на труд и почивка
  • Забрана за всякакъв вид зависимости
  • Ограничаване на алкохол и лекарства
  • Умение за предотвратяване на конфликтите
  • Умение за предотвратяване на дистреса
  • Поддържане на лична хигиена
  • Умение за предотвратяване на травматизма
  • Умение за хармонично взаимодействие с природата

Как физиотерапията помага при регенеративни заболявания на ставите?

Симптомите могат да се разделят на няколко групи- от самите стави, от други органи- атрофия на мускули, увреждане на периферна нервна система, както и обща симптоматика- отпадналост, повишена температура, загуба на тегло, нощни изпотявания и други. Затова се започва с изометрични упражнения, като в началото комплексите се изпълняват с малка продължителност и постепенно се увеличава натоварването. Упражненията е удачно да се предшестват от масаж, чрез който се подобрява кръвообращението в тъканите и съответно се изнасят по-бързо метаболитите, образувани под действие на възпалението, което от своя страна води до намаляване на болката. Физиотерапията помага също за възпалителните промени в ставите, тъй като подобрява трофиката в областта. Важно място в рехабилитацията на пациента с ревматоиден артрит заема кинезитерапията (лечението чрез движение). Препоръките са за умерена натовареност. Нагревки могат да се провеждат и в домашни условия, особено в есенния период, когато са обострени тези проблеми. Добър вариант е закупуването на инфрачервени лампи, с които веднъж до два пъти дневно, в рамките на 10-15 минути, могат да се правят процедури. Също така могат да се ползват биотрон, луга, парафин, определени видове масажи. Използват се редица методики като PNF концепцията (проприоцептивно нервномускулно улеснение), което в моята практика дава много добър ефект.

При кои професии сме най-застрашени от изкривявания и деформации? Ако сме по цял ден на офис стола, как това влияе на опорно-двигателния ни апарат?

Основно правило в медицината, както и в живота като цяло, е Aurea mediocritas- златната среда. С всичко е така в живота- ядене, пиене, натоварване. В природата всяко нещо, което не използваме, го губим. Сега например, ако трябва да отидем от тук до точка Б, да речем от тук до Банкя- ще си запаля колата, ще си пусна, ако ми е топло климатика или ще отворя прозореца, ще си пусна радиото, ще слушам приятна музика и няма да използвам почти никакви мускули- само с два пръста мога да въртя волана, в зависимост дали ще карам автоматик или ръчка и единия крак. Докато, ако се замислим примерно преди сто години, моят дядо, прадядо, ако трябва да отиде до същото място, в най-добрия вариант, „палейки“ каруцата, той ще седне на една пейка, ще управлява коня и ще използва почти всички мускули, а ако няма кон, ще трябва да ходи. Това е големият бич на нашето общество- повечето хора имат работа, която е статична, не е динамична, по осем часа пред компютъра и съответно там е проблемът, както разказахме за горен и долен кръстосан синдром, лумбални болки, болки в кръста или врата, защото дълго време стоят в една и съща позиция.

Какво значение оказват теглото и ръстът ни на костите и ставите и какви са допустимите отклонения в килограмите ни, за да се чувстваме във форма и да не товарим твърде много опорно-двигателната си система?

Има едно старо правило, което все още се прилага с пълна сила и това е правилото плюс десет килограма отгоре върху ръста. Има и определени програми за натоварване, както и диети. Диетата е начин на хранене, не само по отношение на отслабване, в зависимост от стратегията и желанието. Много е важно правилното усилие и съчетаване с правилната подготовка, с най-важния принцип във възстановяването- правилото на постепенност. То е меродавно и за възрастни хора, и за елитни спортисти. В моята работа така се случва, че на ниво елитни спортисти до ниво възрастни хора, правилото е едно и също- постепенност във всяко едно отношение. За терапевта е различно, защото сроковете на възстановяване са различни. Ако трябва да бързам в рамките до следващия четвъртък за важен мач, да възстановя даден играч, ще правя различни терапии, докато с някоя стара жена, и две, и три седмици не са проблем, стига да има добър обем на движение и да няма болка.

Какво е съотношението на нашите килограми към теглото, което можем да носим? Винаги ли тежката физическа работа води до посещение при вас?

Тук има пък едно правило за плюс-минус 4 килограма. Ако човек бързо, в рамките на седмица или десетина дена, отслабне или напълнее около 4 кг, променя центъра на тежестта. Биохимично погледнато всеки допълнителен килограм добавя 3 до 4 килограма върху съответната става, най-вече на колената се усеща, както и на тазобедрените стави особено, когато се движите по-екстремно, при качване на стълби или спортна активност. Наднорменото тегло е сред водещите причини за развитие на дегенеративен артрит. При хора със затлъстяване, рискът от увреждане на ставния хрущял е около седем пъти по-голям в сравнение с този при хората с нормално тегло. Като цяло повечето хора са наясно с факта, че наднорменото тегло увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, сънна апнея. Голяма част от популацията обаче не осъзнава, че увеличавайки телесната си маса, тя повлиява опорно-двигателния апарат, който включва кости, стави, мускули. Тялото не може да носи по-голямо тегло от това, за което е генетично проектирано. Съществуват научни доказателства, че наднорменото тегло ускорява процеса по износване на ставите.

Можете ли да препоръчате ежедневни физически упражнения, които да поддържат мускулите ни в перфектен тонус?

Има доста системи, но индивидуалният подход е за предпочитане, въпреки че и аз имам канал в youtube, качвам хората да гледат и т.н. Идеята е да се вкара доста кръв в нови хранителни вещества, да се повиши трофиката на даденото звено, там където има проблем. Затова, като цяло, по-професионално е индивидуално да се работи и то не само по отношение на дадения физиотерапевт или кинезитерапевт, ами дори и човек да отиде на йога, на пилатес- там терапевтът трябва да работи доста индивидуално, не в група. Като понапреднат със стягането на глутеалната мускулатура, на бедрата, тогава вече може да се работи с група. Независимо какъв вариант изберете, важното е човек да има афинитет и с кеф да прави дадената лечебна практика, а не като задължение. По-този начин се поддържа психо-емоционалното състояние и добър мускулен тонус.

И за финал- кажете ни нещо повече за т.нар. наместващи техники и по-конкретно за една интересна терапия, която практикувате, наречена юмейхо?

Има различни типове мануална терапия, която се разделя на мобилизация и манипулация в общия смисъл. Това са остеопатични и хиропрактични техники, по-известни са на запад. В зависимост от техните автори носят съответните имена- Мълиган, Маккензи, Левит, Сириакс и т.н. Като цяло те са в рамките на конвексно-конкавното правило на Калтенборн. Юмейхо е японска практика, която се основава на стари източни техники, които са съвкупност от „Ан-мо“, “Туй На“ и Шиацу. Това са много стари терапии, известни на изток. Юмейхо е лечебна практика, основаваща се на теорията на промяна на тежестта на тялото, поради разместване на костите в тазобедрените стави и/или сакроилиачните стави. Нарушената симетрия в човешкото тяло създава напрежение в мускулатурата, притискане на нервни окончания, влошено кръвообращение, застой на лимфата, дискомфорт до болка и подтискане на вътрешните органи. Методът включва масажни техники за дълбока обработка на мускулатурата, омесване, притискане, разтриване. Припокрива се с точковия масаж по меридианите и рецепторните зони на рефлексотерапията. Чрез дълбока обработка на съединителната тъкан се отпускат и мускулите, като накрая се отблокира всяка една става в тялото т.е. това е т.нар. мануална терапия. Смея да твърдя, че източният поглед като цяло е много по-обстоен и е по-труден за разбиране от западния човек. Разбирането на един западен човек е примерно, когато имаме проблем в коляното да отидем на ортопед, който прави точно шест теста за медиални и латерални връзки, за кръстосаните връзки, за мениските и казваме „да, има проблем“ или „не, няма проблем в коляното“. Докато в източната медицина нещата са много по-дълбоки, там се вмъква психо-емоционалният план, дали е студ синдром, дали е горещ синдром. Цялата тази идея в традиционната китайска медицина е толкова дълбока, че най-вероятно няма да ми стигне животът да я изуча.

Цялото интервю с Д-р Денислав Спасов може да чуете в аудио файла

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.