×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Здравейте, д-р Иванов! Днес правим продължение на интервюто ни за йогата, като по-конкретно ще поговорим за чакрите

Здравейте!

На първо време- обяснете ни какво е чакра, каква е функцията на чакрите, кои са основните чакри и с кои органи се свързват?

Първо чакра в превод от санскрит означава „колело“ т.е. създава идеята за нещо, което се върти. Това представляват и самите чакри- енергийни завихрения, като те са около 114, но главните са по хода на централния енергиен канал, който се нарича Сушумна и са седем. Чрез тези енергийни завихрения ние приемаме и предаваме информация, която си е чиста енергия. В човешкия организъм има 72 хиляди енергийни канала, по които протича енергия, без която не можем да живеем и която има мощен лечебен ефект. Когато поради една или друга причина имаме блокаж на един канал, имаме недостиг на енергия към едни части на тялото и излишък в други части на тялото. Според източната медицина на това се дължат заболяванията, които първо настъпват на енергийно ниво, в следствие на тези блокажи и след това се проявяват и на физическо ниво. Тези седем броя чакри (енергийни центрове) са разположени по хода на централния енергиен канал Сушумна, който преминава на нивото на гръбначния стълб.
Първият енергиен център е Муладхара чакра- чакрата, която е свързана с нашето заземяване, с нашето физическо оцеляване. На физическо ниво тя отговаря за доброто състояние на костите, на дебелото черво, на кръвта и е изключително важна за доброто състояние на надбъбреците. От тяхното функциониране до голяма степен зависи способността ни да се борим, когато сме в стресова ситуация. Цветът на тази чакра е червен, елементът е земя и затова тя отговаря за плътни структури в тялото като кости и стави. Намира се в основата на гръбначния стълб- при опашната кост. Нейното мото (всяка чакра си има мото) е „Аз съм“. Най-често до блокаж на този енергиен център водят определени емоции като страх за самото физическо оцеляване. Когато този енергиен център е потиснат, блокиран, се наблюдава един занижен интерес към околния свят, намален жизнен тонус, намален апетит, свързан и с понижено тегло. Имаме и случаи, в които се наблюдава свръхактивна Муладхара чакра и в тези случаи имаме едно вкопчване във вещи, в пари, в храна, едно чувство, че няма да оцелеем физически.

Вторият енергиен център се намира на два-три пръста под пъпа и се нарича Свадхищана

Неговият елемент е вода и съответно той отговаря за доброто състояние на пикочни пътища, пикочен мехур, а също и на гениталната система- матка и яйчници при жените, простатата при мъжете. Неговото мото е „Аз чувствам“, цветът е оранжев. Когато този енергиен център е в блокаж, когато е потиснат, най-общо наблюдаваме понижена гъвкавост, както на физическо, така и на умствено и емоционално ниво, намалена способност за изпитване на радост, защото това е чакрата, която ако е добре развита, ние сме в баланс със себе си, ние живеем тук и сега, ние сме благодарни за това, което имаме, за това, което сме. Чувството за благодарност до голяма степен е свързано и с нашето щастие. Когато не живеем тук и сега, когато живеем със съжаления за минало, с притеснения за бъдеще, в такива случаи много често не изпитваме и радост и балгодарност за настоящето. Хора, които са е депресия, при тях Свадхищана чакра е жестоко потисната и те не могат да изпитат никаква радост, не могат да се зарадват на нищо, дори на най-щастливи събития. Тук също можем да имаме свръхактивна Свадхищана чакра и това обикновено е свързано с пристрастяване към най-различни неща- към вещи, към храни, към пари, пристрастяване към удоволствия. Много от удоволствията, които ние търсим във външния свят, водят до болка- например много хора са пристрастени към удоволствието на консумират шоколад. Аз имам пациенти, които ежедневно изяждат по един и повече шоколади. Това е огромно количество. Този енергиен център се води женски енергиен център. Втори, четвърти, шести- това са женски енергийни центрове, така че може би не е случайно, че при жените се наблюдава сякаш повече това с похапването на сладко. Един шоколад ни доставя огромно удоволствие, кратко удоволствие, но след това настъпва страданието. Било то от угризания, че сме приели 600 килокалории, което в много от случаите е ½ или 1/3 от енергията, която ни е необходима по принцип, за да функционираме 24 часа. Другото, че приемът на толкова сладко се свързва с най-различни заболявания, най-малкото е захарният диабет, както и различни нарушения в обмяната на веществата. Много е важно и този енергиен център да бъде в баланс.


Третият енергиен център е Манипура чакра и се намира в областта на слънчевия сплит. Неговото мото е „Аз действам“. Той е отговорен за способността ни да действаме, да бъдем проактивни, да предприемаме правилните действия във всяка една ситуация и да бъдем отговорни за своите действия. Както казах той е директно свързан с първия енергиен център, отговорен за нашето физическо оцеляване. Това са мъжки енергийни центрове- първи и трети. Когато третият енергиен център е добре балансиран, това осигурява и силна воля, която е изключително необходима, за да предприемем правилните действия. Неговият елемент е огън и на изток често казваме, че когато работим върху Манипура чакра, върху баланса на този енергиен център, ние разпалваме храносмилателния орган, защото този енергиен център отговаря за всички органи в коремната кухина, включително за функционирането на стомаха, на панкреаса, на черен дроб и жлъчни пътища. Отговорен е и за функцията на слезката и бъбреците. Ако този енергиен център бъде потиснат, това е свързано с намалена енергия, с намалена воля да се справяме с ежедневните задължения, незаинтересованост към околния свят, потиснатост. Ако е свръхактивен, това се изразява в една агресия, в лесна избухливост, в много голяма изява на собственото его, което в никакъв случай не е добре, желание за доминантност, желание за контрол над ситуации и хора. Този енергиен център е интересен и с това, че може да се каже, че той е нашата енергийна батерия- в него се складира голяма част от физическата ни енергия, докато в предходния енергиен център- Свадхиштхана, се складира голяма част от нашата творческа и сексуална енергия, които на изток се счита, че са свързани.


Четвъртият енергиен център е Анахата чакра и той се намира в центъра на гърдите, зад гръдната кост. Неговото мото е „Аз обичам“. Неговият цвят е зелен. Той отговаря за доброто състояние на сърце, бели дробове, тимусна жлеза, млечни жлези. На едно по-фино ниво той отговаря за способността да обичаме и да прощаваме, включително да обичаме себе си, да прощаваме на себе си, което понякога е най-трудно. На Изток знае се, Буда е казал, че да се гневиш на някого и да не прощаваш, все едно да държиш в ръката си нагорещен въглен с намерението да го хвърлиш върху него. Ясно е кой изгаря. Много можем да говорим за прошката, за любовта, те са изключително важни, защото изпитвайки негативни емоции към някой друг, ние не вредим на него, ние вредим на себе си. Когато имаме намалена активност на Анахата чакра, това води до асоциалност, изолираност, депресия. Много от хората, които са с потисната Анахата чакра не обичат себе си, могат дори да се нараняват, да предприемат неща, които застрашават техния живот. Когато имаме повишена активност на тази чакра, тогава имаме много често т.нар. условна любов и прилепчивост, желание да бъдеш силно обичан, търсиш го навсякъде. От друга страна, когато ти трябва да даваш любов, много често казваш „да, ще дам, но ти ще дадеш ли еди си какво?“. Много често това го наблюдаваме в отношения родители-деца- „да, аз ще те обичам, но ако ти си добър, ако ти си подредиш играчките, ако ти направиш еди си какво“. Това пак говори за не добре балансирана Анахата чакра.


Петият енергиен център е в областта на основата на шията и там, където се намира нашата щитовидна жлеза. Той отговаря за щитовидни и паращитовидни жлези, за гърло и за гласни връзки. Мотото му е „Аз се изразявам“, цветът е светлосин. Когато този енергиен център е блокиран, това води до намалена способност да се изразяваме, потискаме отрицателните си емоции, което в един или друг момент от живота може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Има проучване, което показва, че в над 90% от заболяванията, с които се срещат лекарите ежедневно, имат роля потиснатите отрицателни емоции за отключване или влошаване на едни или други оплаквания или заболявания. Когато имаме потисната Вишудха чакра (така се казва този енергиен център), това не ни дава възможност да изразяваме своите емоции и в един момент тялото, чрез едни или други болестни симптоми, започва да говори вместо нас. Когато пък е прекалено активен този енергиен център, всички сме се срещали с хора, на които не можем да им вземем думата, на всяка цена държат да изразят това, което мислят, което чувстват, не се интересуват много от мнението на другите, важно е да се чуе тяхното. Те много често говорят на по-висок тон, докато при потисната Вишудха чакра много често хората не само, че не могат да се изразяват, но и говорят по-тихо, по-срамежливи са, по-събрани са в емоциите си, с намалено самочувствие.

Шестият енергиен център, който се намира между очите, където е т.нар трето око, се нарича Аджна чакра. Неговото мото е „Аз виждам“. Съответно цветът му е индиговосин, елементът е светлината. Той отговаря за здравето на очите, на ушите, на синусите, на обонятелните структури, на хипофизата и до голяма степен на епифизата. Когато имаме не добре балансиран такъв енергиен център, много често страдат някои от тези структури. Когато е потиснат, с намалена активност, тогава имаме намалено зрение, но не само буквално, а и преносно. Много често хората не искат или не могат да видят действителността около тях, намалена способност имат за визуализация, което не е добре, защото знаем, че всичко започва от мисълта, от визуализацията. Когато Аджна чакра е прекалено активен, тогава можем да наблюдаваме манийни състояния, фобии, натрапчиви мисли.


Седмият основен енергиен център е Сахасрара чакра, който се намира на върха на главата, там където се намира фонтанелата при бебетата. Той е отговорен основно за нашите духовни преживявания, за връзката ни с духовния свят, с висшия разум, с т.нар. общо информационно енергийно поле. Мотото на този енергиен център е „Аз знам“. Счита се, че големи гении като Леонардо да Винчи, като Едисон, Нютон и други, по този начин са успели да постигнат това, което ние днес знаем- те с векове са надраснали своите съвременници. Няма откъде тези знания да ги имат, затова се счита, че те са черпели директно информация от общото информационно поле и това им е помогнало да направят своите големи открития. Този център също до голяма степен е отговорен за доброто функциониране на епифизата ни, на нервната система, за доброто ни психическо здраве, за нашата духовност, за мъдростта ни, за просветлението ни, за яснотата на ума. Когато той е добре развит, ние живеем с чувството за единство с Вселената, с всичко около нас. И ако имаме блокаж, а най-често до блокаж води чувството за привързаност към материалното, към земното, това води съответно до потисната духовност. Това много често е свързано с една свръхактивна първа Муладхара чакра- привързаност към материалното и липса на духовното или в много минимална степен е развито духовното.


Общо взето това са седемте осовни енергийни центъра от всичките 114, от всичките 72 хиляди енергийни канала. Интересното е да се знае, че хора с екстрасензорни способности потвърждават наличието на тези енергийни центрове, потвърждават и съответните цветове на тези енергийни центрове, в които енергията се върти по посока на часовниковата стрелка. В този дух, ако направим връзка с петте тибетски упражнения, единствено едно от тях не е динамична асана. Това е упражнението, при което сме в изправено положение, с разперени ръце встрани и се въртим пак по посока на часовниковата стрелка. Идеята е да захраним с енергия енергийните ни центрове.

Твърди се, че всяка чакра може да бъде доминантна в определен отрязък от време (в определена възраст). От какво се определя този процес?

Много хубав въпрос. Тук ще дам такъв пример- обикновено в младите години на човек по-доминантни са тези заземяващите чакри- първа, втора, трета, особено първа чакра, която ни кара да трупаме вещи, да купуваме апартаменти, да събираме пари, да се вкопчваме в материалното. Това е може би накак естествено, тъй като младите хора по-слабо са свързани с духовното, с духовните преживявания, те търсят повече удоволствията във външния свят. Това ги кара да се привързват към него. С течение на времето човек помъдрява, става родител, става баба или дядо, започва да гледа по друг начин на живота, случват му се различни неща, които на Изток ние приемаме всички тях като уроци и под въздействие на това, при много голяма част от хората започват да се развиват повече горните енергийни центрове, които отговарят за нашата визуализация, за нашата духовност, за способността ни да живеем свързани с всичко около нас, да се чувстваме като едно. При младите хора имаме едни нагласи, един начин на живот. С напредване на годините нещата много често се променят. Това до колко е развита една или друга чакра зависи от това ние самите до колко работим върху себе си. Има млади хора, които са духовно издигнати, възвисени, които живеят в единство с природата. Смея да кажа, че техният брой хич не е малък и може би все повече се увеличава. От гледна точка на йога говорим за стари души- това са души, които идват на този свят с определена сериозна опитност и тя се изявява още в младите години. Интересно е при децата- те се раждат с отворена фонтанела и тя зараства обикновено някъде към шестия-седмия месец, а там точно е Сахасрара чакра- това дава директно възможност на децата да комуникират с общото информационно поле, с висшия разум. И не сме учудени, че при някои деца много късно се затваря тази фонтанела и много от тези деца споменават за предишни животи. Душата е запазила спомена от предишния живот и те говорят къде са били в предишни животи, какво са правили и т.н. Тези деца.. в първите месеци техният мозък функционира в алфа ритъм, а това е този ритъм, при който възрастните изпадат, когато са в състояние на дълбока релаксация, на медитация и тогава най-лесно могат да се свързват с това общо информационно поле. По принцип с увеличаването на уроците в живота, със сблъскването с едни или други учители и проблеми (ние не говорим за проблеми, а за учители- независимо дали сме преживели нещо добро или лошо, то пак ни е научило на нещо), постепенно започват да доминират по-горните енергийни центрове и пак казвам- зависи от това с какви хора комуникираме, по какъв начин общуваме с тях, какво четем, с какво се храним и разбира се зависи от кармата, с която идваме от предишни животи.

Как да поддържаме чакрите си в добро здраве- знаем, че можем да ги блокираме- защо и как се случва това?

Блокирането може да се случи под въздействие на различни емоции. Първо се блокира протичането на енергията на едно по-фино ниво и след това страдат на физическо ниво органите, за които съответните чакри отговарят. Най-общо можем да кажем, че емоциите, които блокират съответните чакри са следните- страхът блокира първия енергиен център. Изпитването на вина много сериозно може да блокира втория енергиен център. Много често хора, които са в депресия, са със сериозно блокиран втори енергиен център Свадхиштхана- те изпитват вина за едно или друго, без тази вина да има своите основи.

Третият енергиен център много често се блокира от емоцията срам. Четвъртият се блокира от тъга, поради най-различни причини. Петият енергиен център много често се блокира от лъжи, изречени или неизречени. Шестият центът може да се блокира от изпитването на илюзии, които замъгляват зрението във физически и в преносен смисъл. Седмият енергиен център, който е на върха на главата, най-често се блокира от чувството за привързаност към материалния свят.

Разбира се, могат да настъпят блокажи и поради други причини, но хубавото е, че днес има апаратура, с която може да се измери както какво е нивото на енергията в съответните енергийни центрове, така и да се види аурата на човек, която също зависи от енергийните ни центрове и съответно, когато ние имаме такава информация, можем да преценим върху кой енергиен център да наблегнем повече, с оглед на това да го захраним с повече енергия и да подобрим енергийното ниво там. Може да се случи чрез много методи и средства. Можем да балансираме съответните енергийни центрове, като произнасяме съответната мантра, която действа добре на съответния център.
Точно това ми беше и следващият въпрос- използват ли се някакви мантри за отблокиране на чакрите и кои са те? И да обясните какво всъщност означава думата мантра?
 
В превод от санскрит ("манас"- ум и "траям"- освобождавам) мантра означава освобождаване на ума. Когато ние започнем да повтаряме една мантра, освен всичко друго, освобождаваме ума от всякакви съжаления за минало, притеснения за бъдеще, оставаме тук и сега, в настоящето. Защото ума не може да задържа две мисли едновременно- ние или ще мислим, че сме притеснени, или ще сме съсредоточени върху повтарянето на съответната мантра. Така че наистина чрез съответната мантра ние освобождаваме ума, но отделни мантри имат едно или друго въздействие върху отделни енергийни центрове, върху отделни органи и системи.

Всъщност мантрите подобно на чакрите, не са измислени от обикновени хора. Те са дадени пак на тези големи духовни учители, някои от които са били първите ученици на Буда. Те са дадени на тях по време на медитация и всяка мантра представлява огромна енергия заключена в звук. Дори да не знаем смисъла на съответната мантра, тя упражнява много мощен лечебен ефект, както върху физическото, така и върху психо-емоционалното ни здраве.

Знае се, че за съответните енергийни центрове има мантри, които подпомагат тяхното функциониране

За първия енергиен център мантрата е лам. За втория енергиен център е вам. За третия е мантрата рам. За четвъртия център е ям. За петия е хам. За шестия е ом и за седмия енергиен център мантрата е аум. Ако ние си повтаряме съответната мантра, не само освобождаваме ума, но и захранваме с енергия съответната мантра. По какъв друг начин можем да балансираме? Можем да балансираме чрез съзнателно насочване на енергия натам. В източната медицина и в йога ние насочваме енергията чрез концентрацията и вниманието си. Натам накъдето насочим концентрация и внимание, евентуално и чувство, натам насочваме и част от жизнената си енергия прана. Съответно, ако някой енергиен център има недостиг на енергия, винаги можем да направим кратка медитативна практика.

Добре е да се консултираме със специалист по йога, разбира се, който най-добре ще ни обясни как се прави това. Но да насочим внимание към съответната мантра, която има нужда от повече грижа. Можем да балансираме чакрите и чрез цветовете. На различните чакри съответстват различни цветове. На първия енергиен център съответства червено. Ако той е потиснат, дисбалансиран, е добре такива хора да се обличат в червено. Това ще подпомогне активирането на този енергиен център. За втория енергиен център цветът е оранжево. Ако имаме проблеми с пикочно-половата система или пък на едно по-фино ниво склонност към депресия, невъзможност да се радваме, да бъдем благодарни, добре е да обърнем повече внимание на оранжевите цветове във всеки един аспект- оранжево като предмети около нас, оранжево като дрехи, дори оранжево като билки. Разработил съм една серия от чайове за чакрите- във втори енергиен център в състава на този чай, две са основните билки- невена и туртата. Те имат ярко оранжев цвят и от векове се използват от народната медицина, от фитотерапията за лечение на гинекологични проблеми. Именно този енергиен център отговаря за яйчници, за матка. За третия енергиен център цветът е жълтото- на огъня.

Говорихме, че се разпалва храносмилателния огън, активира се обмяната на веществата и ако е потиснат поради една или друга причина този енергиен център, тогава трябва да се обграждаме повече с жълти предмети, да обличаме жълти дрехи, да приемаме билки с жълт цвят. Четвъртият енергиен център има зелен цвят- тук трябва да наблягаме на зеленото, на листа от мента и маточина под формата на чай и т.н. На петия енергиен център цветът е светлосин, като този на небето. Респективно, когато не можем да изразим емоциите, не умеем да ги изразим, потискаме ги, имаме проблеми с щитовидна жлеза. Много често възпаленията на гърлото, проблемите с гласа, пак се дължат на блокирана Вишудха чакра. За шестия център цветът е индиговото синьо- наблягаме на такива цветове около нас и на такива билки- например аронията, боровинката. Няма по-полезен плод от боровинката за очите. Не случайно боровинката влиза и в състава на храните за космонавтите. За седмия енергиен център цветът е виолетов. Можем също така да балансираме и чрез съответни камъни, полускъпоценни камъни. Цветът на съответния камък отговаря на цвета на чакрата. Ако искаме да се заземим повече, да активираме повече Муладхара чакра, да не летим в облаците, се препоръчва да консумираме повече кореноплодни- ряпа, джинджифил, куркума, корени на билки като сладник. Можем да работим и по други начини. Някои от тях са си техники от йога. Но човек трябва да задълбочи в йога, за да разбере по какъв начин да балансира енергийните си центрове.

Въпросът е, че имаме възможност, имаме начини чрез които, ако преценим, че един или друг енергиен център има нужда от повече грижа, ние можем да му я дадем тази грижа.

Много ви благодаря за това интервю!


И аз благодаря и се надявам наистина да бъдем полезни на хората!

Първа част на интервюто с д-р Мариян Иванов- за основните морални принципи в йога и за нейната лечебна сила може да прочетете ТУК

Може да чуете интервюто в звуковия файл


 
 
 
 
 
 
 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.