×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Той е лицензиран от НСА и е трикратен шампион на България по класически културизъм- веднъж през 2015г. и два пъти през 2016-та. През 2016 година става и бронзов медалист на Балканския полуостров. Автор е на най-успешния хранителен режим в България- книгата „Детокс 2.0- Убиецът на мазнини“ – хранителна програма, която не само ще ви помогне да отслабнете бързо, но и да пречистите организма си, при това без наистина неприятния йо-йо ефект. Той е автор на още една книга, за създаването на която прочита и анализира около 9 хиляди публикации с подкрепата на трима акушер-гинеколози, а именно „Мисия Майка“- единствената книга за бременни жени, която помага на всяка жена да премине здрава, спокойна, уверена и красива по пътя на бременността, без да трупа излишни килограми и след това да не знае как да ги свали. Той е експерт по здравословно хранене и специалист по хранителни добавки.


Днес ви срещаме с усмихнатия и изключително откровен Илиян Найденов

Здравейте! От колко време се занимавате с хранителни добавки и успявали ли сте с тяхна помощ да избегнете употребата на лекарства?

Здравейте! Занимавам се не само с хранителни добавки, те са неминуемо свързани със спорта, здравето, здравословния начин на живот като цяло, от повече от 13 години професионално. Горе-долу преди толкова време навлязох в дълбините на здравословния начин на живот и спорта. Да, успявал съм. Хранителните добавки изцяло са изградени от компоненти, които могат да бъдат билкови, аминокиселинни, минерали, витамини. С тях човек може не само да успее да предотврати използването на лекарства и заболяванията, но и цялостно да подобри начина си на живот. Така че изключително полезно и важно е да употребяваме витамини, минерали, билкови съставки и изобщо билки като цяло, разбира се в ежедневнието си в нормални пропорции, които да ни помогнат да се поддържаме здрави. Има хранителни добавки, които са насочени към постигането на определени спортни цели, но човек за здраве може да си набавя витамини и минерали изцяло от храната и с подкрепата на билки или някой тип хранителна добавка, В зависимост от състоянието на организма и целта може определено да се справи, избягвайки аптеките.

 

Кои билки може да посочите като чудодейни, казано по друг начин- имате наблюдение, че действат бързо и ефикасно и хората най-често им се доверяват?

Учителят Петър Дънов е казал преди много време, че за всяка болка има билка. Изключително добре синтезиран израз, тъй като той е абсолютно категорично верен. Билките меко казано могат да се наричат магически, стига да знаем кога, защо и как да ги приемаме. Има билки с много силно действие, с мигновено действие, просто е трудно да се посочат категорично кои точно са най-добрите билки, тъй като всяка една билка има своите полезни свойства и предимства. Билките, които аз лично приемам ежедневно, са мента, мурсалски чай, бабини зъби, невен, коприва, лист от бреза и джинжджифил. Техните действия са свързани с тонус, с имунитет, противоалергични действия, поддържане на добър воден баланс на тялото, изобщо за здраве за органите и един добре работещ метаболизъм.

 

С помощта на какви добавки можем да избегнем ежедневните, често срещани „неволи“ като главоболие, бърза уморяемост, понижена имунна система?

Да, като цяло с ежедневния прием ан изброените преди малко билки, можем да избегнем голяма част от тези неприятни симптоми. Например ментата успокоява стомаха, джинджифилът ускорява метаболизма, листът от бреза помага против подуването, задържането на вода. Като цяло хранителни добавки е общо понятие и има такива, насочени към здравето и такива насочени към постигане на определена цел, но може да се приеме, че в правилното време, правилната дозировка, по правилния начин, всички те са полезни.

 
Кои растения имат най-силно детоксикиращо действие?

Не случайно преди малко споменах един конкретен набор от билки, тъй като все пак аз съм собственик на бранд за билкови продукти. Голяма част от рецептите включват именно тях. Пак мога да посоча джинджифила, който ускорява метаболизма, ментата, която потиска апетита, жълтият кантарион, който има противовъзпалително действие, невенът, който също има успокояващо действие. Зеленият чай е доста добър детоксикатор на организма. Бялата бреза и еньовчето- това са все билки, които стимулират пречистването на организма по един или друг способ. Като цяло ежедневният им прием определено би допринесъл за това.

Детоксикацията на организма винаги ли е свързана със сваляне на килограми?

Да кажем, че почти винаги е свързана със сваляне на килограми. Ще дам един пример- при 90% от случаите детоксикирането е обвързано с изчистване на червата, с изхвърляне на задържаната извънклетъчна вода в организма, с ускоряване на метаболизма, с намаляване на апетита, с придобиване на повече енергия. Всички тези фактори довеждат до детоксикация и като второстепенен ефект разбира се- до намаляване на килограмите. Защо? Защото, когато човек има наднормено тегло и започне да изхвърля излишна задържана вода, той намалява телесното си тегло. Когато му се потисне апетита и спре да консумира излишни вредни храни или по-голям обем от храни, тогава също започва да намалява неговото телесно тегло. Като цяло единственият случай, в който може да се детоксикира човек и да не отслабне е просто, ако няма нужда да отслабва. В крайна сметка има хора по 49 килограма, които не отслабват, но пречистват тялото си, придобиват здравословните ползи от детокса, но просто организмът не смята, че те имат нужда от сваляне на телесно тегло. Поради тази причина няма как билката да те накара насилствено да намалиш теглото си, както може да те накара медикаментът. Там просто се случва пречистване, подобряване на здравето, но след като няма излишни течности и килограми, просто не се намалява теглото.

Бихте ли препоръчали диета без физически упражнения или винаги трябва да съчетаваме хранителен режим с двигателен такъв?

Физическите упражнения и цялостно движението- дори не трябва да си помисляме да избягаме от него, не само заради външния си вид, а и заради пълноценния си начин на живот. Никога няма да забравя как в НСА доцент Боянов ни казваше „По-добре да ядеш баничка и да тичаш, отколкото да не ядеш баничка и да не тичаш.“, поради простата причина, че движението е най-големият лечител, доказан в историята на човечеството. Тежко и горко им на тези, които нямат никакво движение и не са осъзнали последствията от липсата на такова. Разбира се, не е нужно да си фитнес маниак, да си олимпийска надежда. Достатъчно е да отделяш 15 минути на ден за гимнастика и да вървиш- да вървиш поне 3-4 километра. Между другото едно време се казваше, че трябва да се върви 10 километра на ден, но със затлъстяването на населението, с всички тези технологии и екстри, които придобиваме, това нещо е сведено до такъв минимум, че вече 3-4 километра сигурно на някои слушатели или читатели им звучат много, а то е смехотворно. Така че вървете пеша, правете гимнастика. Ако нямате време за друго, това ще ви помогне да имате добро здраве и добър външен вид.

Кои са най-добрите билки за отслабване?

Ние може би вече изброихме, но сега ще обобщим- отслабването като цяло на първо място означава намаляване на теглото, както казах преди малко, т.е. ние можем да отслабнем за сметка на мазнини, за сметка на изхвърлена вода, можем да отслабнем дори за сметка на мускулна маса. Най-лошият вариант е последният, да не се стига до него, но все пак обясняваме какво означава намаляване на тегло и отслабване. Много общо би било да кажа „с тази билка ще отслабнете“, защото всяка една от тях си действа по различен начин. Пак ще дам пример- еньовче, бяла бреза и червена боровинка помагат за изхвърляне на излишната вода, за стимулиране на бъбречните функции и по този начин човек може много бързо да загуби 2-3 килограма. Даже ние между другото направихме летен продукт, насочен изцяло към това и съдържащ тези три съставки- бързо изхвърляне на водата и сваляне на няколко килограма. Други съставки- ментата вече споменах, че тя потиска апетита, така че доста е полезна при хората, които са мало по-лакоми и си падат повече по сладките неща или по по-калоричните храни. Джинджифилът, който е моята любима съставка, много добре влияе на обмяната на веществата в организма т.е. на метаболитните процеси и по този начин помага да се изгарят повече мазнини на дневна база, повишавайки термогенезата, с две думи казано- температурата на тялото. Като цяло, бих обобщил така- билките помагат да бъдем в перфектно здраве и всичко в организма да работи както трябва, като един швейцарски часовник. Когато здравето е нарушено, тогава се нарушава и телесното тегло, и външният вид, и енергийните запаси, а при едно нарушено здравословно състояние, много често затлъстяваме.

Жените или мъжете свалят по-бързо килограми? И жените или мъжете спазват по-стриктно диети?

Категорично мъжете сваляме по-лесно килограми. Това нещо се дължи основно на тестостерона- мъжкият полов ормон, който ни позволява да имаме повече мускулна маса и по-малко мазнини. Давам пример- един мъж в добро здраве, с достатъчно високи нива на тестостерон, почти невъзможно да бъде затлъстял, като под затлъстял разбираме с наистина наднормено тегло- примерно 120 килограма на 170 сантиметра височина. Това си е затлъстяване и този мъж определено чисто здравословното му състояние не е перфектно. Жените обаче имат повече женски полови хормони и те им повлияват по няколко начина. Изключваме чисто физиологичните от здравословна гледна точка и това, че жената е създадена и тялото и е подготвяно така, че да може да износи дете. Жените първо задържат повече вода в ханша, бедрата и талията- тези т.нар. проблемни зони- това се дължи на женските полови хормони. При жената другото много важно и различно от мъжа е, че тя задължително трябва да има по-голям процент подкожни мазнини от него- ако при  мъжа например е здравословно за него да има 11% подкожни мазнини, то при жените е желателно този процент да не пада под 14, за да бъдат здрави. Като цяло те по-трудно изграждат мускулна маса заради много по-ниския тестостерон. Знаем, че жените също имат тестостерон, но в много по-малки количества от мъжете. Съответно високите нива на естрадиол, естроген и ниските на тестостерон влияят по такъв начин, че жената има повече мазнини, нужда от повече мазнини и по-трудно ги премахва, сътветно има и целулит, не, че мъжете нямат, но  това също се дължи на женските полови хормони и е напълно нормално, в някакви допустими количества.

Как можем да предотвратим йо-йо ефекта?

Много просто. Първо, той не съществува. Защо казвам, че не съществува? Защото до известна степен всъщност е много сложно, но от друга гледна точка е изключително просто. Мога да го обясня по следния начин- хапваш обилно, хапваш вредна храна, затлъстяваш и качваш килограми. След това хапваш здравословно, балансирано да го наречем и теглото ти се нормализира. Минаваш на остра диета, сваляш килогарми. В един момент започваш да хапваш обилно, напълно нормално пак качваш килограми. Това не е йо-йо ефект. Защото йо-йо ефект би следвало да бъде, ако да кажем....един пример, за да е най-лесно смилаемо от читателите- една жена 80кг иска да свали на 70. Тя се храни изключително вредно и в един момент минава на стабилен хранителен режим. Сваля 10 килограма и в следващия момент минава пак на вредна храна.  Просто с новата вредна храна, тя трупа нови мазнини и отново качва тегло, това не е йо-йо ефект. Йо-йо ефект би се нарекъл, ако тя  продължи да бъде на стриктна диета и изведнъж  пак се върне на 80 килограма. Тогава е нелогично и можем да го отдадем на някакви невъзможни ефекти на тялото, които чисто физиологично е недоказуемо, че съществуват. Но когато един човек просто яде нездравословно, напълно нормално е той да качва килограми т.е. хората се мобилизират за лятото, свалят килограми за един месец и после почват да ядат банички, пици, тонове алкохол, мезета, луканки и в един момент пак качват килограми и казват „ей, пак този йо-йо ефект“. Ами той йо-йо ефектът е в главата ти, просто си се върнал на йо-йо ефекта на вредната храна.

Затлъстяването се превръща във все по-голям проблем както в световен мащаб, така и у нас. Има ли специални режими за отслабване (диети), подходящи както за по-малки деца, така и за тийнейджъри?

Разбира се, има. Има принципи на хранене за бебета, за тийнейджъри, за възрастни хора, за жени, за мъже, за слаби, за пълни, за всеки различен, индивидуален човек на планетата Земя, за хора със заболявания и т.н. Интересното е, че те от една страна са много различни, от друга са изключително еднакви. Кое е еднаквото ще дам пример, защото не смятам, че един здрав човек, водещ нормален, пълноценен начин на живот, е необходимо да спазва стриктна диета, по часовник, с грамажи, с измервания, да ходи с везната, да влачи кутиите...Това е за професионалните спортисти, които гонят нещо изключително професионално. Така или иначе, във всички тези режими, дори и в огромна част от тези, които са за хора със заболявания, нещата се свеждат до един основен принцип и той е консумация на здравословни храни. Има световно доказани храни като здравословни. Разбира се, това са плодове, зеленчуци, семена, ядки, някои млечни продукти в не прекалени количества са здравословни, рибата е изключително здравословна. От време на време е желателно дори да се хапва малко месо. Това е горе-долу световно признатият за най-добър хранителен режим навсякъде- средиземноморската диета. Никой не казва сутрин 27 грама овесени ядки с 1/14 ябълка и т.н.  Просто ставаш и закусваш, колкото да не ти стане тежко или да останеш гладен, една средна порция храна от тези здравословни продукти и гледаш да се храниш през три часа сравнително горе-долу, пак не с таймер или с носене на кутии и по този начин поддържаш един добър метаболизъм, здраве за стомаха и червата, здраве за теб самия.

Понеже споменахте млечните продукти- твърди се, че прясното мляко е вредно. Вие какво смятате по въпроса?

Това нещо го описвам в новата ми книга, която пиша от известно време...Смятам и съм го казвал в предишни статии, интервюта и книги, че има една златна среда, която не трябва да бъде нарушавана. Защо? Защото, ако попитаме млечната индустрия, която е една от най-силните в световен мащаб, говорим икономически, разбира се, тя може да си позволи да финансира проучвания, които да покажат резултати в полза на млечните продукти. Съответно по същия начин да стимулира дори СЗО, на която е спонсор между другото, да твърдят, че млечните продукти са изключително важни и много полезни. От друга гледна точка, не по-малко силна вече и супер набираща скорост е организацията на т.нар. вегани. Да не говорим, че се правят филми за веганството и световно известни личности като Арнолд Шварценегер, които през целия си живот са яли по килограм и половина месо всеки ден, сега казват колко е неверояно да си веган и общо взето аз не мога да се доверя на нито една от двете крайности. И тъй като за 30 години съзнателен живот не съм спирал да консумирам млечни продукти, кога от село, кога от магазина, смятам, че ако всичко е умерено, всичко ще бъде наред. Изключваме разбира се факта, че все по-рядко се открива качествен материал при млекопроизводителите т.е. пиеш прясно мляко, ама колко пиеш прясно мляко само производителят и Господ знаят. Затова според мен домашно набавените млечни продукти, независимо кои, не мисля, че са проблем, даже напротив- имат своите полезни свойства, просто не трябва да се изпада в някакви крайности.

Твърди се, че е по-възможно да проявим хранителна непоносимост към храни, които не са характерни за нашите географски ширини. Съгласен ли сте с тази теза и отнася ли се това и до билките? Да вземем за пример ашвагандата, която стана доста популярна напоследък...има ли тя български еквивалент? 

По първата част на въпроса има категоричен отговор- някои хора имат непоносимост към храни и съставки, да кажем от Далечния Изток например или от някой край на света, прекалено далеч от нас. Моята теория е следната- ние сме еволюирали в следствие на хиляди години, развивайки стомашни ензими и способи за усвояване на съставките, към които телата на нашите предци, хилядолетия назад във времето, са се нагаждали стъпка по стъпка в еволюцията и това е предавано в ДНК-то на следващите поколения. Съответно, тази теория мисля, че е до известна степен оспорима от гледна точка на това, че еволюцията в момента е на турбо и за последните сто години развитието е за колкото за всички останали, даже и за повече. Мога да дам и примери. Ако вземем хиляда години назад във времето, напълно нормално е организма на никого в нашите географски ширини да не се е сблъсквал с екзотични съставки, съответно може те да са повлиявали разстройващо върху стомаха, червата и т.н. Но сега например, последните сто години, с развитието на икономиките, на международния транспорт и на всичко останало, имаме почти моментален допир до всички тези различни, екзотични и непознати за нас съставки. Смятам, че най-силното качество на човешкия организъм е адаптивността, съответно лека-полека ние сме се адаптирали към тях, но не всички. Ако един човек има сравнително добра поносимост към всякакъв тип екзотични  храни, непознати за него, то напълно възможно е или той просто да има този късмет, или последните няколко поколения от неговото родословно дърво да са пътували повече и да са се сблъсквали с това нещо и чрез ДНК-то да са предадени и изградени ензими, които да му помагат да се справя и да успява да извлича ползите от всички тези храни. Но има хора, които погледнато назад във времето, никой в родоловното им дърво не е виждал и чувал тези съставки...затова при тях е напълно възможно да се проявява непоносимост. Много често хора, които ме търсят с въпроси, свързани с детокс чая на моята компания, чиято рецепта между другото аз съм правил изцяло с билки от нашите географски ширини, именно поради тази причина, ми споделят, че те харесват нашия продукт точно, защото успокоява стомаха им. Докато преди това са опитвали на други компании сходен продукт със съставки по-скоро основно азиатски и са се чувствали зле, тъй като стомахът им е имал крайна непоносимост към тях и даже са ми разказвали за болки, наличие на голям дискомфорт. Да обобщим- според мен тази тория е вярна, но ние все пак еволюираме и най-вероятно след още сто години няма да има „наши географски ширини“, ами ние всички ще бъдем граждани на света, тъй като и сега мога да отида в големия супермаркет и да се докосна до всичко от почти всяка една държава на планетата Земя.
 

Поздравяваме ви за вашата книга „Мисия „Майка““ и всички ценни съвети, които давате в нея. Бихте ли дали накратко съвет на нашите читателки относно бременността и билките, които са разрешени да ползваме през този период, както и относно храненето- какво трябва да бъде, за да не качим твърде много излишни килограми?

Благодаря! Доста се притеснявам, когато трябва да давам кратки и общи съвети, свързани с бременността. Не случайно и книгата излезе над 350 страници по мой спомен. Причината е, че там съм разделил нещата за трите семестъра в много подробни детайли. И през всеки един от тези три семестъра, съветите са различни от гледна точка на хранене, на спорт, на прием на различни хранителни добавки или каквото и да било. Затова е много трудно да кажа „приемайте това“ на жени в различен етап от бременността, които нямат точната нужда от това нещо в момента и така да бъдат подведени. Много е подробна темата. Много е трудно. С тренировките е същото- в първия триместър на бременността трябва да се правят изключително предпазливи и най-леките тренировки и сега някой би си казал, че тогава още няма и коремче, но пък тогава е най-уязвим ембрионът, най-слабо прикрепен е в матката и изобщо не е препоръчително почти нищо да се прави, освен някои конкретни упражнения, които съм описал в книгата. Така че по-скоро бих дал един съвет- ползвайте независимо това или друг тип четиво, доказано и препоръчано. Знаете, че моята книга е препоръчана от трима акушер-гинеколози, Изберете четиво, което да ви служи за образователна цел и за оползотворяване на времето за почивка, защото трябва да има и такова, докато сте в периода на бременността. Ще ви направи по-спокойни, по-уверени и всичко ще мине по план, така че по-добре да не даваме общи съвети, когато това ще отнеме повече от три часово интервю.

Като експерт по здравословно хранене и автор на още една книга, можете ли да ни споделите ваш ежедневен ритуал, който ви поддържа във форма извън фитнес залата? Задължителна сутрешна гимнастика, консумация на определени плодове и зеленчуци, билка, която вие често консумирате?

Това е интересно. Аз като цяло по някакво чудо в момента съм в прилична форма. Половин година изобщо не съм тренирал, опитвам се лека-полека да наваксам, поради травма в рамото с неизвестен произход. Калцификат имам в дясното рамо и трябваше да почивам. Така че съм благодарен на два чая, които аз си миксирам- чаят за мъже, който също е по моя рецепта и детокс чаят. Смятам, че ми помага да се поддържам тонизиран и здрав, да имам сравнително високи нива на тестостерон, което вече казахме какви предимства носи за мъжете и да не натрупвам особено много мазнини, след като не тренирам. Въпреки, че аз работя почти денонощно и съм в движение нонстоп, което също много ми помага. Нямам конкретна рутина в храненето от доста дълго време, но както казах и по-горе, стремя се да консумирам основно здравословните храни, на принципа на книгата ми „Детокс 2.0“ и изобщо средиземноморската диета- те са доста тясно свързани. По този начин се поддържам тонизиран, свеж и здрав.

Как се справяте със стреса и психическото натоварване- отново добавки, които бихте препоръчали, за по-пълноценна почивка и добър сън например?

Хора като мен, които бих определил като много изживяли и видяли, поне при мен така се случи, аз просто станах непукист и така се справям. Като цяло разбира се, или нервната ми система вече е изхабена и нямам какво повече да дам, или действително съм се научил на спокойствие и самоконтрол, калил съм си нервите, както се казва. Преди лягане по принцип пия чай, който е за успокоение на нервната система- той има семена от канабис, глог, мента, валериана и още доста билки, които повлияват много добре на добрия, дълбок сън, който е пълноценен и на нервната система като цяло. Мога да кажа, че това до известна степен ми помага. През другото време всичко е въпрос на вътрешна нагласа- вярвам, че ние се чувстваме така, както ние решим, че ще се чувстваме. Или казано по друг начин- ако си втълпяваме, че нищо не е наред и сме изнервени, най-вероятно едва ли ще изчезне това усещане. Но ако се опитваме да хващаме позитивната част на нещата, може би всичко ще е ок. Поне на мен ми помага, така че съветвам и другите да опитат.

И понеже споменахте канабиса, какво бихте казали за хората, които се притесняват от неговия прием, въпреки че се твърди, че е изключително полезен и може да има само благотворен ефект върху тялото?

Въпросът е изключително интересен. Аз знам или поне си вярвам, че знам много за канабиса, имам приятели с плантации за канабис, имам вече споменатия чай с канабис. Това, което мога да кажа е, че тези хора не са наясно с реалните ползи от това растение и с това, че всъщност има няколко типа, няколко сорта канабис, един от които е без никакво психоактивно действие, няма т.нар. THC, което те напушва или се смята за наркотик или заради което, както много често ме питат, ще ви вземат книжката. Има сортове канабис, които са богати на канабидиол (CBD), което е изключително полезно, световно доказано, с магически ползи за здравето на хората вещество, така че приемът му под каквато и да било форма, в изключително полезен. Това, че в нашето поколение или някои последни поколения е насадено, че канабисът е вреден, че е наркотик или т.н., това най-вероятно е една перфектно успешно изпълнена мисия, тъй като първо- България е била голям производител на канабис и не само България, а и много други страни. В един момент се сменя управлението преди много години, нещо от порядъка на 80 години например и просто се прокарват закони, които в един момент забраняват канабиса. Разбира се, тук много лесно можем да припишем вината, вярвам, че тя е именно в тези гигантски корпорации и изобщо законодиктуващите сфери в световен мащаб, да кажем фармацевтичната индустрия. Тази индустрия няма особено голям интерес от отглеждането, разпространението, легализирането, използването на канабис. Ето една причина, над която човек може много сериозно да се замисли...Например нещо друго, което мога да вмъкна е, че от 59та  година насам няма регистриран, легализиран и официално одобрен от европейските комисии български сорт канабис, но миналата година личен мой приятел създаде един от най-полезните сортове канабис, кръстен Троянка 1, тъй като неговата плантация е в Троян и този нов сорт е абсолютно одобрен навсякъде вече в Европа и е с много, много неочаквано високи нива на CBD и толкова занижени, че равни на нула нива на THC. Лека полека нещата се възраждат отново и аз вярвам, че след 50 години канабисът ще бъде в епогея си.

И понеже сме лято, един обичаен за това време въпрос- как да се храним по време на летните жеги?

Първо- много вода задължително. Бих препоръчал да не е студена. Пак ще се върна на моята любима Азия, където е сърцето ми. Там хората 365 дни в годината лято приемат основно чай, топъл билков чай. Не случайно има връзка между любовта ми към Азия и към чайовете. Хората трябва да разберат, че това, че е топло времето, не означава, че не трябва да пием чай. Могат да пият и вода, и чай. Аз бих препоръчал по един литър и от двете на ден- 2 литра течности, даже в големите жеги до 4 литра. Леки храни, много зеленчуци и плодове, семена, ядки. Както казахме придържаме се към средиземноморската диета, призната за най-добрата в целия свят. Рибата е изключително здравословна. Мога да вмъкна нещо любопитно- при ескимосите няма регистрирано нито едно раково заболяване, на всички ни е известно, че те се прехранват основно с риба. Казвам го по повод това, че има едно широко разпространено грешно схващане, че риба повече от два пъти седмично не трябва да се яде. Категорично грешно твърдение, затова хапвайте салатки, риба, пийте много течности, яжете плодове и зеленчуци, яжте семена и ядки, консумирайте варива, избягвайте тежките въглехидрати и мазните тежки меса. Няма смисъл в жегите, ще ви накарат да се чувствате по-скоро дискомфортно, отколкото приятно и свежо.

Благодарим ви за това интервю!

И аз благодаря!


Чуйте целия разговор с Илиян Найденов в звуковия файл

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.