×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Той е един от лекарите, от които може да научите твърде много не само за физическото, но и за психическото си състояние. Практиката му се основава на разбирането, че състоянието на психиката и физиката определят общото здраве и са неделими. Той е д-р Петър Ковачев- специалист по китайска медицина и акупунктура. Д-р Ковачев завършва Медицински университет София през 1995 година и вече може да се похвали с над 28 години медицински опит. Сред квалификациите му ще споменем следдипломната му по акупунктура, обмяната на опит със специалисти от КНДР, проф. Ом Сон Чол и д-р Сон Ги Сун през 2012 г. (в продължение на 6 месеца), както и хипноза и хипнотерапия, които специализира през 2008 година. По-късно се сдобива и с специализация по плазмолифтинг. Участвал е като лекар на терен в известни филмови продукции. Работил е и в Клиника по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Практикувал е съвместно с д-р Емил Илиев - основател и дългогодишен председател на Българско дружество по традиционна китайска медицина. Към момента е част от екипа специалисти на МЦ ЕДИ, където се видяхме и поговорихме за акупунктурата и нейните особености и ползи.

Здравейте, д-р Ковачев!

Здравейте!

Разкажете ни малко повече за акупунктурата- кога е възникнала, на какво се основава, откога я практикувате?

Точно кога и къде е възникнала, все още не е известно, но със сигурност можем да я отнесем към най-древните методи на лечение. В началото човек в стремежа си да се избави от болката е прибегнал към инстинктивен масаж на болезнени точки, което и сега се ползва в определени нива на разбирането за акупунктура. Като за родина се приема Китай, но има достоверни факти, че е съществувала и в Египет. Намерени са египетски папируси с обозначени точки. Съществуват и африкански племена татуирани с определени акупунктурни точки, които от предаване между поколенията знаят какви симптоми лекуват. Съществува предположение, че е възникнала в Непал или Тибет в будистките храмове, където познанието е било по-високо още в древността. Най-общо е над 3000 години. Акупунктурата се основава на цялостния психологичен и физиологичен портрет на индивида, цялата необходима информация, която включват симптомите и цялостното общо състояние на пациента. Тази информация се събира и преосмисля, докато не се получи това, което в традиционната китайска медицина се нарича “образ на дисхармония”, която описва ситуацията на дисбаланс в тялото. Съответно, целта е да се отстрани дисбалансът в тялото и дисбалансът между отделните органи, да се възстанови нормалното протичане на енергията.

Знаем, че сред термините, които се използват, когато говорим за акупунктура, е и жизнената енергия „чи“- какво представлява всъщност тя?
 

Относно „чи“- тя е фундаментална за китайската култура и медицинско мислене. Трудно може да се преведе като нещо, тъй като това е едно всеобхватно понятие. За китайците всичко във Вселената, органично и неорганично, е съставено и се определя от неговото „чи“, включително камъните, растенията, дори емоциите. „Чи“ обаче не е силата, която е добавена към безжизнената материя, а това е състояние на съществуване на даден феномен, което е малко по-трудно разбираемо. За китайската медицина в човека има три вида „чи“ т.е. човекът получава три вида „чи“. Това е пренаталното „чи“, което го получава от родителите си по време на зачеването, „чи“, което го получаваме от храната, т.нар. зърнено „чи“ и третият източник е въздухът- получаваме го чрез дишането. „Чи“ е в основата на функционирането на всички човешки органи, ходене, мислене, веселие, растеж- той защитава тялото.

Какви игли се използват в акупунктурата и болезнена ли е самата процедура?

Иглите, които се ползват в европейската акупунктура обикновено нямат режещ връх. Китайците ползват и игли, с които се извършват операции, триъгълни игли, с които се прави кръвопускане. И в Европа се ползват триъгълни игли. Има различни видове игли, но в общия случай са стоманени, като те са доста тънки. Най-често се работи с игли от порядъка на 0,15-0,30мм като диаметър и с дължина около 2см, 5см, 10см- това са най-често ползваните игли. Виждал съм обаче китайци да работят с игли по 30-40см, които минават през целия корем и работят около гръбначния стълб с тях. Иглите не са болезнени, много са тънки и почти не се усещат.

Прилагането на вендузи включва ли се в акупунктурата и защо се използват всъщност те?

Вендузите се ползват доста в китайската медицина. Освен вендузи, се ползва и нагряване с т.нар. мокса- върху кожата се поставя тлеещ пелинов конус на определени точки. Това е за възстановяване преди всичко на този път на енергията. В някои случаи могат да се ползват и т.нар. кървави вендузи, при които кожата предварително се набожда с обикновена медицинска игла или с тази триъгълна игла, за която ви казах. След това се слага вендузата, когато има по-силна стегнация на енергията. Вендузите са широко разпространени и в нашата народна медицина. Всеки е чувал, че бабите са слагали вендузи. За съжаление, по едно време в учебниците по рехабилитация дори не бяха засегнати тези вендузи. Нагряването също е използвано и в нашата медицина- нагрявали са се керемиди, тухли и т.н.

Има ли някакви изисквания, за да се подложим на нея- може ли да се практикува при всички видове заболявания или за някои е противопоказна- например помага ли при тежки физически травми?

Помага и има правила, с които се работи. Има забранени акупунктурни точки по време на бременност, по време на цикъла на жените. СЗО има един списък със заболявания, в които признава акупунктурата за първи избор на лечение. Не може да се каже, че всякакви болести лекува. Много е широк кръгът от заболявания, които се лекуват с китайска медицина. В много от случаите е хубаво да се съчетава със съвременната медицина. Тогава резултатите са още по-добри.

Много добри резултати акупунктурата дава при:

- умствена и емоционална преумора
- виене на свят, главоболие, високо/ниско кръвно налягане
- стимулиране на имунната система при чести настинки, остър/хроничен синузит, възпалено гърло, алергии
- различен тип болки в ставите и мускулите
- стимулиране жлезите за възстановяване на хормоналното равновесие, потискане на неконтролируемия глад
- при гадене, повръщане, гастрит, колит, запек, диария, хемороиди, цистит
- болезнена, нередовна или липсваща менструация, бяло течение
- диабет, болести на щитовидната жлеза – хипер или хипотиреоидизъм, тиреоидит на Хашимото
- очни и ушни заболявания- конюнктивит, перде в начална фаза, късогледство при деца, прогресивно намаление на зрението или слуха
- заболявания на устната кухина- възпаление на венците, афти, лош дъх
- косопад, естетични процедури.

Чували сме и за т.нар. акупресура- да споделите каква е разликата с акупунктурата?

Самата дума акупресура означава, че се пресират биологично активни точки – акупунктурни точки, но тази процедура се осъществява с пресиране- имат значение силата, посоката и т.н. Общо-взето познанията, които трябва да има човек, който се занимава с акупресура, са същите като акупунктура. Преди години в Медицинска академия се изучаваше един и същи курс, но само лекарите получаваха право да практикуват акупунктура, а други медицински специалисти имаха право само на акупресура.

Вие лично препоръчвате ли някакви добавки или билки, които да се ползват по време на лечението?

Разбира се. Билките са неделима част от китайската медицина. Има много билкови формули, които се ползват в китайската медицина. За съжаление, в България могат да се намерят малко готови формули и за това ползваме отделни билки. Съчетанието на няколко вида билки е малко трудно, защото не може да се прецени точно по какъв начин са извлечени активните вещества, но това са вече други теми.

Какви хора идват най-често при вас- такива със сериозни заболявания или по-скоро такива, които искат да лекуват стрес, отпадналост, умора? Помага ли акупунктурата при психическо натоварване и депресия?

Според мен психиката е вързана с физиката много тясно и дали първо е настъпил дисбаланс в психиката и след това е отишло вече на физическо ниво или първо е настъпил на физическо ниво и след това се е отразило на психиката, различно може да бъде. Това са взаимосвързани неща, които обикновено човек трябва, ако тръгне да лекува, да има цялостен поглед върху състоянието си. Занимаваме се и с паник атаки, и с депресии, в същото време лекуваме заболявания от рода на болест на Крон, улцерозни колити и т.н. Мигрените се повлияват много добре от акупунктура. И вече всичко, което е по опорно-двигателния апарат е всепризнато, че един от добрите методи за лечение, е акупунктурата.

Препоръчителна ли е за деца? От каква възраст нагоре може да се прилага?

Аз лично избягвам да работя с деца. При децата е различна енергетиката. Иначе, няма ограничения. Виждал съм и бебета, така че няма ограничения. Най-малкото дете, което съм виждал, беше някъде от порядъка на 6 месеца и беше с епилептични припадъци.

Може ли да ни помогне тази процедура в сезона на вирусите и настинките?

Разбира се. Всеки един външен фактор, който навлиза в организма, може да бъде изведен с помощта на акупунктурата. Доказано е, че тя влияе пряко на имунитета, като го повишава.

Много ви благодарим за това интервю и за отделеното време!


 И аз ви благодаря!


Фейсбук страницата на д-р Ковачев: https://www.facebook.com/acupuncture.p.kovachev


Чуйте интервюто като звуков файл тук


 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.