×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Антония Минева се запознава с Боуен терапията като пациент преди шест години, когато й предстои гинекологична операция. Срещите и с Боуен терепевт са в опит да избегне хирургичната намеса и това наистина се случва. Само два месеца по-късно необходимост от операция няма, а Антония решава да се насочи именно към Боуен и неговото изучаване. През 2020 година тя завършва обучението си за Боуен терапевт към “Австралийска академия по Боуен терапия” в София с пълен успех. Междувременно Антония се занимава с различни холистични терапевтични методи, които активират вътрешните оздравителни механизми на организма и водят до постигане на баланс в тялото. Антония Минева е член на Българската асоциация по Боуен терапия и е сертифициран боуен терапевт, който използва следните терапевтични методи: боуен, реджуванс - естествен лифтинг за лице, класически масаж, юмейхо и рейки. Има следдипломна квалификация по анатомия, физиология и кинезиология към НСА „Васил Левски“. Тя е и треньор по аеробика, каланетика и стречинг. Ще я откриете в Салон Бутик Адикт на ул. Солунска 38, където ще получите професионално и същевременно индивидуално отношение и подход, в зависимост от нуждите ви, за да възвърнете равновесието и хармонията в тялото си. 


Здравейте, Антония! Откъде идва наименованието Боуен и какво всъщност представлява тази терапия?

Името идва от името на създателя на терапията- Том Боуен. Той е австралиец по народност. Интересното за него е, че той не е бил лекар. Много често са му задавали въпроса как е открил и как е разработил тази своя техника, по която работи, на което той отговарял доста лаконично- че тя е дар от Бога. Приживе той обучава още няколко човека и ги моли да предадат знанията му на още хора, за да може да се помага на повече хора. По статистика е помагал на повече от 10 хиляди човека годишно. Той е работил с много хора. Имал е такива дни в клиниката си, в които е работил изцяло благотворително- с инвалиди и с деца е работил безплатно, и с бременни.
От колко време се практикува тази терапия в България?
В България тя е от доста време, но много малко хора са знаели за нея. Тя основно е била разпространена сред физиотерапевтите. Мисля, че преди 2000-та година е било.

Знаем, че чрез тази терапия се активира парасимпатиковата нервна система. Как точно се случва това?

Терапията какво представлява- боуен терапевтът извършва серия от леки движения на определени точки от тялото, като влиянието на тези движения се осъществява чрез различните рецептори на нервната ситема, които се намират в съединителната тъкан, в мускулите, в сухожилията, в ставните връзки и във фасциите. А чрез фасцията се влияе и върху вътрешните органи. Фасцията всъщност представлява тънка обвивка от фиброзна тъкан, която обвива, обгражда и поддържа мускулите и всичките тъкани, всичките нерви, кръвоносните съдове и всички вътрешни органи. Съответно фасцията създава пространство между мускулните групи, между отделните мускули, между отделните мускулни влакна, чак до микроскопско ниво. Така позволява оптимално и здравословно движение на течностите в тялото. Реално това е механизмът на действие на терапията- просто се освобождават абсолютно всички микросраствания. Ако е имало някакви травми на тялото, това се отразява на фасцията- реално фасцията се връща в нейното нормално състояние и нормална форма. Тя е като 3D структура да кажем най-общо. Тя си има структура, която при различни състояния, дали ще са травматични или някакви патологични болести, операции и т.н., структурата на тази фасция се нарушава и всъщност чрез боуена тя се възстановява в нормалната и форма.

Само върху напрежението и стреса ли влияе Боуен терапията или може да се използва и при сериозни заболявания и кои са те?

Върху напрежението и стреса настина влияе много добре, защото провокира нервната система да мине от симпатикова към парасимпатикова доминанта.

Симпатиковата доминанта- всъщност 90% от хората в нашата реалност са такива, защото това е вечното бързане, „аз имам задачи, аз трябва да работя, супер бързо ми е ежедневието“. Това всъщност е основната причина за стреса. Боуен терапията намалява нивата на стрес. Това се отразява много благоприятно на всички функции в тялото, не само върху напрежението и стреса. Даже бих казала, че върху напрежението и стреса е като допълнителен бонус ефект, защото изключително добре се отразява терапията и при много други проблеми.

Например, най-елементарното ускоряване на възстановяването при всякакви травматични състояния, при всякакви болезнени състояния, свързани с промени по опорно-двигателния апарат- хернии, болки в кръста, травми от претоварване на стави- дали ще е вследствие на спорт, вследствие на еднообразни движения в работата, дали ще е, защото дълго време седи човек на едно място. Всички работят на компютър и повече от половината пациенти, които идват, са с проблеми на гръбнака, които са провокирани точно от това- от заседналия начин на живот, от това, че стоят на компютъра по цял ден.

Много добре се отразява също при респираторни заболявания. Освен, че действа много добре, когато вече е налице заболяване като  настинка, грип, при увеличени сливици, при синузит, когато има много често боледуване, особено при децата, които ходят на училище и градина, балансира и укрепва имунитета т.е. преди сезона, ако няколко сесии се направят, би трябвало по-леко да минават всякакви настинки, грипни състояния.

Профилактично много добре се отразява- дечица, които идват преди сезона, не се разболяват сериозно през зимата.

Също така при хормонален дисбаланс, при проблеми с щитовидната жлеза, облекчава симптоми при автоимунни и генетични заболявания. Мога да кажа, че при много от тези заболявания няма какво да се направи, за да се излекува даденият човек, но симптомите могат да се повлияят много добре.

При храносмилателни проблеми, което също е доста често срещано в ежедневието ни, защото никой не се храни достатъчно редовно или достатъчно правилно в някои моменти.

Много добри резултати има при бъбречно-каменна болест, при нощно напикаване при децата, при мигрени, главоболие.

Много често идват при мен хора, които са с негативни последици след преболедуване от ковид, тук слагам сърцебиене, лесна уморяемост, задух и различни неврологични симптоми- много добре се отразява също при тях и още нещо бих добавила- паник атаки. Те също са част от ковид по някакъв начин, защото хора, преболедували ковид, често отключват този проблем. Не е задължително да е от ковид, но наистина много добър ефект има при пациентите с този проблем.

Всъщност основното е, че терапията допринася за постигане на по-добър баланс на всички органи, на всички системи в тялото. От там насетне възстановяването е само въпрос на време, като е изключително важно да се спазват препоръките на терапевта за промяна в навиците. Можете да получите съвети за промяна в режима на хранене или да избягвате определени храни. Също така в голям процент от случаите ще се наложи да правите и упражнения, ще получите съвет да спортувате. Всички тези неща подпомагат процеса на подобряване и ще задържат положителните промени, които са настъпили в тялото вследствие на терапията.

Колко сеанса трябва да посетим, за да усетим резултат?

Това много зависи от проблема. Първо какъв е проблемът и от колко време съществува- това е много важно, защото резултатът за някои състояния може да бъде още след първото посещение, докато за други, които са хронични или са от много време- примерно, ако някой дойде и каже „боли ме кракът, но ме боли от две години“, не може да се очаква, че една терапия ще повлияе драстично. Може да се наложи да направите няколко терапии, за да усетите подобрение. Също така е много важно да отбележа, че ако има промяна в състоянието, но не е напълно отстранен проблемът след няколко терапии, е важно да не се отказвате. Когато има промяна, това означава, че терапията ви влияе много добре. Може би на вашето тяло му е нужно повече време, за да внесе устойчива корекция на състоянието, което е напълно нормално. Броят терапии се определя от тялото на човека, защото всеки един човек е различен, от естеството на проблема и от това колко сте стриктни в спазването на препоръките.

Препоръчва ли се за деца? А за бременни? И има ли противопоказания при определени заболявания?

За деца е доста препоръчително и много подходяща е терапията, защото е много нежна. Не е свързана с никакъв дискомфорт за децата и те много я харесват. Не по-малко важно е, че при тях ефектът е много бърз, тъй като при едно 2-3 годишно дете няма как един проблем да съществува от много време и да влияе върху тялото, така че корекциите при децата са много по-бързи, отколкото при възрастните. Разбира се тук отново казвам, че препоръките на терапевта са много важни, защото ако едно дете не се храни правилно, не може да се очаква, че с каквато и да било терапия ще се повлияе съществено състояние, касаещо храносмилателната или отделителната система. При бебета например, това е едно от нещата, което е страшно ефективно за колики. Общо-взето две-три терапии и коликите вече ги няма. При нервни деца също- например, ако имат дискомфорт  по време на растежа на зъби, при рефлукс, ако са хиперактивни. Също една доста често срещана диагноза при бебетата е запушване на слъзен канал- при този проблем също доста добре се отразява боуенът. Ако примерно не спи достатъчно добре и спокойно детето... при различни травми вследствие на раждането също се отразява благоприятно. Най-често срещаното е дисбаланс от двете страни на мускулите на врата. Тогава децата винаги на едната страна лягат. Това състояние също много бързо може да се повлияе с боуен и отново абсолютно безболезнено за бебето, което е на първо място по важност, когато става въпрос за бебета. Противопоказания няма, както по време на бременност може да се прилага, така може да се прилага и преди забременяването, за да може да се приведе тялото в оптимална форма за бременност. Изключително ефективна е терапията за облекчаване на най-честите симптоми при бременност- умора, сутрешно гадене, главоболие, подути крака, киселини, сърцебиене. Също така при седалищно разположение на бебето, с боуен терапия може да се стимулира да се обърне бебето, за да не се правят други интервенции, които са доста по-неприятни. Противопоказания няма- може да се прави от първия ден до раждането, че и до 100 години. На възрастни хора също се отразява изключително добре- подобрява подвижността на ставите и цялостното състояние на човек. Единствено има конкретни процедури, които не се правят на бременни, затова е важно, ако има вероятност жената да е в началните етапи на бременността, да уведоми терапевта.

Има ли някаква диета, с която е добре да съчетаем тази терапия за по-добър резултат? Препоръчвате ли билки и добавки, които можем да приемаме, за да се чувстваме по-здрави и енергични?

За диета винаги препоръчвам диета, в която просто да си разделите приема- 80% от храната да бъде с алкална реакция и само 20% да е с кисела. Това е една диета, която дори не бих казала, че е диета, ами трябва да е начин на живот. Това е единственият възможен начин да се чувстваме добре. Също така препоръчвам храненето да бъде в едни и същи часове т.е. да има някакъв режим на приемане на храна и последният прием на храна да е поне 4 часа преди лягане, за да може стомахът да не се ангажира с храносмилане, когато сме си легнали. Билки и добавки могат да се приемат всякакви- много добре се съчетават с терапията. Конкретно при някои определени проблеми има рецепти, които препоръчвам. Примерно при проблеми с бъбреците има чайове, които да се приемат, които са за разбиване на камъни в бъбреците. Може да се комбинира билколечение с боуен- няма никакъв проблем.

Много хора ли се доверяват на този холистичен подход или са по-скоро скептични?

Основно жените са по-отворени като цяло към всички холистични терапии, но напоследък доста по-често идват и мъже. Колкото повече време минава, толкова повече хора забелязвам, че са чували за боуен, че имат интерес към терапията и биха пробвали. Имам доста пациенти- както бебета с колики, така и деца между 7 и 12 години най-вече с различни проблеми- къде с респираторни, с астми, доста често съм имала пациенти с нощно напикаване, при които много добре се отразява терапията. Забелязвам, че родителите много често са по-склонни да обърнат внимание на децата си, отколкото на тях самите, затова не рядко имам пациенти деца.
И съвсем малко да ни разкажете накрая за реджуванс- практика, с която също сте добре запозната. Какво представлява тя и в какви случаи се прилага?
 
Реджуванс е техника за ръчен масаж на мускулите на лицето. Прилага се по две причини. Едната причина е, когато човек иска да релаксира, защото е изключително релаксираща, а другата е за разкрасяване. Техника е в няколко етапа. Първо се релаксират и отпускат мускулите на лицето, които обикновено заради напрежението и стреса в ежедневието ни, като и заради емоциите ни, имат тенденцията да намаляват подвижността и еластичността си. Това при всички хора се случва неминуемо, защото много голям процент от емоциите са абсолютно несъзнателни. Следващият етап от практиката е стимулиране на мускула, за да започне той да работи по-ефективно, да се подобри функционирането и подвижността му. Това впоследствие подобрява и обменните процеси в кожата, в подкожната съединителна тъкан и резултатът е, че се изравнява цветът на кожата, подобрява се симетрията и еластичността и всъщност лицето се оживява. Още след първата процедура има разлика. Отново тук има препоръки, които е важно да се спазват, като основните за здравето на кожата са добра хидратация и задължителна слънцезащита и следващото е да правите достатъчно често упражнения или самомасаж, които можете да правите абсолютно всеки ден, за да си поддържате лицето в добра форма. Въпросът най-вече е в постоянството, защото това е основният проблем на повечето хора. През три-четири дни, ако се прави- то има един пакет от 6 процедури, които обхващат различните зони- лице, шия, деколте, скалп, цялата зона се обхваща, през 2-3 дни ще бъде с оптимален ефект. Няма проблем и да се прави на по-дълъг период от време, но ефектът „уау“ винаги е, когато за по-малко време на по-кратки интервали се прави.

Много ви благодаря за тази полезна информация и за отделеното време! И весели празници от нас!


Моля! И аз благодаря! Весели празници и от мен!


Може да чуете интервюто във звуковия файл

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.