Ешерихия коли (Escherichia coli, E. coli) е бактерия, която се среща нормално в стомашно-чревния тракт на хората и топлокръвните животни, като колонизацията ѝ става до няколко часа след раждането на бебетата. За първи път е изолирана и характеризирана от Теодор Ешерих през 1885 г. и към днешна дата е най-изследвания микроорганизъм.
Повечето щамове на E. coli са безвредни. При нормални условия хората и бактерията съществуват съвместно без неблагоприятни ефекти, като тя дори помага за смилането на храната и защитата от други вредни микроби. Някои щамове E. coli обаче са сред най-важните патогени при хората. Според доклад на СЗО, тази бактерия е един от деветте микроорганизма с най-голямо международно значение, причиняващи най-честите инфекции


Как можем да се заразим

Патогенните щамове обикновено се предават чрез животни, при консумация на недобре обработени хранителни продукти (особено мляко и месо), замърсени сурови зеленчуци или вода.

Възможно е нормално живеещите в червата бактерии да попаднат и на места като пикочните пътища, в носа или в урината, и това да доведе до автоинфекция. Инкубационният период за повечето щамове E. coli е от 10 часа до 6 дни.

Ешерихия коли може да бъде заразна, когато се разпространява от човек на човек чрез лоша хигиена – при мръсни ръце, или при докосване на предмети, повърхности или храна, които са били в контакт с инфектиран. Това повдига въпроса - заразно ли е заболяването? Отговорът е да, особено при неправилна хигиена.

Кои са рисковите фактори

При наличие на стабилен имунитет човек обикновено успява да се пребори с патогенната E. coli преди появата на симптомите. Някои обаче са изложени на по-голям риск от заразяване от други:

  • хора над 65г
  • консумирали недопечено месо или сурово мляко и непастьоризиран сок
  • хора с понижени нива на стомашна киселина поради прием на лекарства
  • новородени и много малки деца

Стомашната киселина предпазва от E. coli. Трябва също да се отбележи, че жените по-лесно получават инфекции на пикочните пътища от мъжете. Друг рисков фактор е времето на годината. Заразяването с тази бактерия се случва най-често през летните месеци (юни-септември).

Какво причинява

Вредните щамове на бактерията при случайно поглъщане причиняват водниста диария, болки в стомаха и други храносмилателни симптоми (гастроентерит).

E. coli е най-честата причина за:

  • Инфекции на пикочните пътища (особено при жените)
  • Инфекция на кръвния поток
  • Вътрекоремни инфекции (като перитонит), плюс инфекции на кожата и меките тъкани
  • Инфекция на жлъчния мехур
  • Инфекции на рани
  • Вагинална и/или ендоцервикална колонизация
  • Различни инфекции при бременни жени и родилки
  • Неонатална инфекция (като ранен и късен неонатален сепсис)
  • Остър или хроничен бактериален простатит при мъже (инфекция при мъжете)
  • Проблеми в бъбреците, причинени от усложнена инфекция с E. coli

Разпознаване на симптомите

Шест от болестотворните щамове Escherichia coli причиняват диария. Най-честите симптоми са:

  • висока температура
  • повръщане
  • стомашни болки

Някои от тези щамове могат да заразяват и пикочните пътища. Един от тях е особено опасен, тъй като може да доведе до увреждане на бъбреците.

При инфекции на пикочните пътища, при остър простатит например, симптомите включват:

  • висока температура и втрисане
  • болезнено и често уриниране
  • тазова болка
  • дискомфорт в долната част на гърба
  • еректилна дисфункция
  • преждевременна и болезнена еякулация

Как се лекува

Лечението на E. coli зависи от това коя част от тялото ви е заразена и колко сериозно е заболяването.

При диария:

  • приемайте много течности, включително орален рехидратиращ разтвор
  • може да смесите 1 част напитка с 4 части вода (напр. 40 ml напитка със 160 ml вода)
  • не приемайте лекарства против повръщане или диария без лекарска препоръка

Повечето хора се възстановяват в рамките на 5 до 10 дни без лечение.

Антибиотиците се използват само при тежки симптоми или инфекция на пикочните пътища поради риска от антибиотична резистентност.

Какво унищожава Escherichia coli?

  • Термичната обработка е най-ефективният начин – готвене на месо до вътрешна температура от поне 70°C.

  • Избягвайте кръстосано замърсяване между сурови и готови храни.

  • Поддържайте добра лична хигиена и дезинфекция на кухненски повърхности.

Допълнително, в стомаха киселинната среда също има защитна роля, тъй като унищожава част от попадналите бактерии.

Предаване по полов път не е обичаен механизъм за заразяване, но в редки случаи и при определени сексуални практики е възможно.

Заключение

Ешерихия коли е често срещана, но в определени ситуации и условия може да бъде сериозен патоген. Познаването на начините на предаване, симптомите и методите за превенция е от ключово значение за поддържане на доброто здраве.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Теодора  Тодорова
Теодора Тодорова е учен с дългогодишен опит в сферата на генетиката. Част от интересите ѝ са...
Продуктът беше успешно добавен в любими.
×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.