×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Знаете ли какво е лептинът?

Той е пептиден хормон, регулиращ енергоприема и енергоразхода в организма. Благодарение на него ние регулираме енергийния си баланс- количеството калории, които поемаме и изразходваме, както и количеството мазнини, които съхраняваме в тялото си. Може да се каже, че този хормон ни предпазва както от глад, така и от преяждане. Когато се постигне баланс между приема и разхода на енергия, могат да се предотвратят заболявания като метаболитния синдром, който се свързва с комбинация от затлъстяване и други болестни състояния, произтичащи от него.

В тази статия обаче няма да ви говорим за лептина, а за нещо, което много наподобява като действие на него. Не веднъж сме ви запознавали с различни каротеноиди. Едва ли ви е известно, че техният брой е около 750, като 250 от тях са изцяло от морски произход. Сред най-изтъкнатите морски каротеноиди е фукоксантинът, който има оранжев цвят и присъства в ядливите кафяви водорасли. Отличава се със силни антиоксидантни свойства.

Съществуват около 6000 вида водорасли, които според цвета си са разделени на червени, зелени, и кафяви. Най-разпространени са кафявите водорасли, които заемат около 60% от общото количество. Кафявите водорасли съдържат множество биоактивни съединения, сред които са алгинати, флоротанини, бета-глюкани, фукоидан, омега-3 полиненаситени мастни киселини и др. Фукоксантин е изолиран от въпросните кафяви морски водорасли като Fucus и Laminaria още през 1914 г. През последните години се провеждат множество изследвания с него върху животни и хора с цел да се докажат ползите му за здравето ни.

Особености на фукоксантина

  • Последни проучвания го откриват в плазмата след прием на уакаме (вид водорасло, използващо се в японската кухня)- опити установяват, че бионаличността му е по-висока при хората в сравнение с мишките

  • Скоростта на абсорбция на това вещество обикновено зависи от състава и на другите приети храни. Разтворимостта му в растителни масла е ниска, но в рибено масло се увеличава.

  • Токсичността му е изследвана от множество японски учени, без да са отчетени промени в тъканите на черния дроб, далака, бъбреците и други вътрешни органи и то при ежедневен прием

Доказани ползи

  • Силен антиоксидант- отличителното при него е, че за разлика от повечето антиоксиданти като витамините C и Е, глутатион и др., които обикновено са донори на протони, фукоксантинът дарява електрон и така охлажда свободните радикали. Това е изключително рядко явление сред естествено срещащите се хранителни вещества. Знаем, че високите нива на окислителен стрес са в състояние значително да ускорят появата на хронична умора, атеросклероза, Паркинсон, Алцхаймер, инфаркт на миокарда и т.н.
  • Контрол над наднорменото тегло- тук „схемата“ се състои във факта, че кафявите водорасли са богати на диетични фибри, които набъбват в стомашно-чревния тракт и създават усещане за ситост. Не бива да забравяме и, че тези водорасли спадат към термогенните храни - при консумирането им тялото изгаря повече калории, отколкото се съдържа в самите храни. Поради тази причина не пълнеем.
  • Превенция на диабет- изследванията показват, че фукоксантин и неговите метаболити предотвратяват развитието на диабет при затлъстели мишки и понижават нивата на кръвната захар, но това не се случва при мишки с нормално тегло.
  • Помага на сърдечно-съдовата система- намалява риска от затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, хронично възпаление, повишен холестерол
  • Защитава кожата от UV лъчи - вероятно това му действие се дължи на способностите на фукоксантин да оказва защита срещу окислителния стрес.
  • Кафявите морски водорасли съдържат алгинати, от които се разработват специални алгинатни превръзки, спомагащи регенерацията на тъканите.
  • Регулира функциите на черния дроб чрез понижаването на чернодробните липиди-фукоксантин влияе на окисляването на чернодробните липиди, повишава нивата на глутатион (един от основните антиоксиданти, които предпазват и детоксикират черния дроб) и защитава увреждането на ДНК.
  • Защитава костите- тежки метали като кадмий се натрупват в човешкия скелет и отнема десетилетия преди да бъдат детоксикирани. Изследвания доказват, че този каротеноид може да се използва като превенция на костни заболявания като остеопороза и ревматоиден артрит.
  • Препоръчва се при превенция и лечение на катаракта.

Химичният синтез на фукоксантин е възможен, но е много скъп.

Затова е далеч по-удачно този каротеноид да се извлича директно от кафявите морски водорасли като Ламинария и Фукус

Освен че са богати на витамини, минерали и диетични фибри, тези видове водорасли имат доказани антимикробни свойства. Те са богати на органичен йод и бром. Поради тази причина, в случай, че имате дефицит на йод, освен чрез готварската сол, кафявите морски водорасли са чудесна и дори по-добрата алтернатива да си го набавите. Както вече споменахме, тези водорасли могат и напълно безопасно да изведат тежки метали като кадмий, олово, живак и др. от организма.

Фукоксантин е един от най-добрите морски каротеноиди, след астаксантин.И въпреки, че не се посочват нежелани ефекти при употребата на тази добавка, е препоръчително да се консултирате със специалист, преди да посегнете към нея.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.