- Мая Ковачева
- Здраве и красота , Полезни съвети
- 0 коментари
Бадемите са сред най-полезните храни. Богати на фибри, мононенаситени мазнини, протеини, витамини В2 и Е, магнезий, калий, фосфор, мед, манган и други компоненти, те подпомагат неврологичното и сърдечното здраве, съдействат за поддържане нормални нива на кръвната захар и холестерола, оказват антиоксидантна защита.
Вкусните ядки са правилният избор при повишен апетит и наднормено тегло
Това твърдят американски изследователи, според които бадемите са идеалното допълнение към диетата при затлъстяване. Една шепа бадемови ядки дневно е напълно достатъчно количество, за да се потисне апетита за целия ден. За предпочитане е да се хапват сутрин на закуска. Експериментът е проведен от проф. Ричард Метс от Университета Пардю (САЩ) и неговите колеги. Те доказали, че доброволците, които включват бадеми в сутрешното си меню се чувстват по-сити през деня и по-рядко посягат към „забранените храни”. Освен това нивото на кръвната захар на доброволците била по-ниска, отколкото на тези, които сутрин закусвали само с препечена филия и мармалад. Ядките са с нисък гликемичен индекс, което спомага за по-бавното и стабилно покачване на на кръвната захар и инсулина. Резултатът от това е, че човек се чувства сит по-дълго време.
Други ползи от бадемите
- Отдавна известно е, че бадемите са много полезни и при проблеми в сексуалния живот. Стимулиращият им либидото ефект се дължи на съдържащата се в тях аминокиселина аргинин, която отпуска кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.
- Високото съдържание на витамин Е в бадемите им придава мощни антиоксидантни свойства, полезни срещу болестта на Алцхаймер, сърдечносъдовите заболявания и зрителните нарушения.
- Тъй като са отличен източник на калций, бадемите укрепват костите и зъбите. Особено ако не консумирате достатъчно млечни продукти или имате чувствителност към тях, шепа бадеми спомага за поддържане на балансирана диета.
Как да консумираме бадемите?
Вкусните ядки от плода на широколистното дърво (Prunus dulcis) може да се консумират както самостоятелно, така и натрошени и добавени към овесена каша, кисело мляко, сладолед, сладкиши, салати или ястия. Смлени в блендер, бадемите са „вълшебна съставка“ за всяко здравословно смути.
Замяната на традиционното брашно с бадемово също е интересна опция, особено за кулинарите, които обичат да експериментират в кухнята. Бадемовото брашно е идеално за приготвяне на оригинални десерти, но също така може да се използва и за солени ястия и панировки. Този продукт представлява смлени на прах, предварително обелени бадемови ядки, а ключовото му предимство е, че запазва всички полезни хранителни вещества, съдържащи се в ядките.
Свързани продукти
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар